Κατάλογος μοναρχών της Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο θυρεός της Πολωνίας (αετός) και της Λιθουανίας (ιππέας).

Την Πολωνία διοικούσαν κατά περιόδους δούκες/πρίγκιπες (10ος-14ος αι.) ή βασιλείς (11ο-18ο αι.). Κατά τη δεύτερη περίοδο, η παράδοση της ελεύθερης εκλογής του μονάρχη, την έκαναν τη μόνη χώρα στην Ευρώπη με εκλεγμένο ηγεμόνα (16ος-18ος αι.).

Οίκος των Καπετιδών-Ανζού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Λουδοβίκος
1370-1382
12
Louis I (Chronica Hungarorum).jpg 1326 - 1382
56
Κάρολος Α΄ της Ουγγαρίας και Ελισάβετ της Πολωνίας 1.Μαργαρίτα της Βοημίας 2.Ελισάβετ της Βοσνίας Μαρία
Χέντβιχ
Γιαντβίγκα
1384-1399
15
Jadwiga by Bacciarelli.jpg 1373 - 1399
26
Λουδοβίκος Α΄ της Ουγγαρίας και Ελισάβετ της Βοσνίας Βλάντισλαβ Β΄ Γιαγκιέλον -

Οίκος των Γιαγκελλόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Βλάντισλαβ Β΄
1386-1434
48
(ως σύζυγος)
Wladislaus II Jagiello of Poland.PNG 1351/62 - 1434
72/83
Αλγκίρντας και Ουλιάνα του Τβερ 1.Γιαντβίγκα της Πολωνίας 2.Άννα του Τσέλιε 3.Ελισάβετ Γκρανόβσκα 4.Σοφία του Χαλσάνυ Χέντβιχ
Βλάντισλαβ Γ΄
Καζιμίρ Δ΄
Βλάντισλαβ Γ΄
1434-1444
10
Bacciarelli - Władysław III.jpeg 1424 - 1444
20
Βλάντισλαβ Β΄ και Σοφία του Χαλσάνυ - -
Καζιμίρ Δ΄
1447-1492
45
Casimir IV Jagiellon.PNG 1427 - 1492
65
Βλάντισλαβ Β΄ και Σοφία του Χαλσάνυ Ελισάβετ της Αυστρίας (1436-1505) Βλαδίσλαος Β΄
Χέντβιχ
Καζιμίρ
Ιωάννης Α΄
Αλέξανδρος
Σοφία
Σιγισμούνδος Α΄
Φρειδερίκος
Βαρβάρα
Ιωάννης Α΄
1492-1501
9
Jan I Olbracht by Bacciarelli.jpg 1459 - 1501
42
Καζιμίρ Δ΄ και Ελισάβετ της Αυστρίας (1436-1505) - -
Αλέξανδρος
1501-1506
5
Alexander of Poland.PNG 1461 - 1506
45
Καζιμίρ Δ΄ και Ελισάβετ της Αυστρίας (1436-1505) Ελένη της Μόσχας -
Σιγισμούνδος Α΄
1506-1548
42
Sigismund I of Poland.PNG 1467 - 1548
81
Καζιμίρ Δ΄ και Ελισάβετ της Αυστρίας (1436-1505) 1.Βαρβάρα Ζαπόλυα 2.Μπόνα Σφόρτσα Χέντβιχ
Ισαβέλλα
Σιγισμούνδος Β΄
Σοφία
Άννα
Αικατερίνη
Σιγισμούνδος Β΄
1548-1572
24
Sigismundus II Augustus of Poland.PNG 1520 - 1572
52
Σιγισμούνδος Α΄ και Μπόνα Σφόρτσα - -

Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Οίκος
Γονείς
Σύζυγος Τέκνα
Ερρίκος
1574-1575
1
Anjou 1570louvre.jpg 1551 - 1589
38
ΒΑΛΟΥΑ
Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας και Αικατερίνη των Μεδίκων
Λουίζα της Λωρραίνης -
Άννα
1575-1586
11
Kober Anna Jagiellon in coronation robes.jpg 1523 - 1596
73
ΓΙΑΓΚΙΕΛΟΝ
Σιγισμούνδος Α΄ και Μπόνα Σφόρτσα
Στέφανος Μπάτορυ -
Στέφανος
1575-1586
11
(ως σύζυγος)
Anonymous Stephen Báthory (detail) 01.jpg 1533 - 1586
53
ΜΠΑΤΟΡΥ
Στέφανος Η΄ Μπάτορυ και Αικατερίνη Τελέγκντι
Άννα Γιαγκιέλον -
Σιγισμούνδος Γ΄
1587-1632
45
Zygmunt Waza Soutman.jpg 1566 - 1632
66
ΒΑΣΑ
Ιωάννης Γ΄ της Σουηδίας και Αικατερίνη Γιαγκιέλον
1.Άννα της Αυστρίας 2.Κωνσταντία της Αυστρίας Βλαδίσλαος Δ΄
Ιωάννης Β΄
Ιωάννης Αλβέρτος
Κάρολος Φερδινάνδος
Αλέξανδρος Κάρολος
Άννα Αικατερίνη
Βλάντισλαβ Δ΄
1632-1648
16
Rubens Władysław Vasa.jpg 1595 - 1648
53
ΒΑΣΑ
Σιγισμούνδος Γ΄ και Άννα της Αυστρίας
1.Καικιλία Ρενάτα 2.Μαρία Λουίζα Γκοντζάγκα Σιγισμούνδος Καζιμίρ
Βλάντισλαβ Κονστάντυ
Ιωάννης Β΄
1648-1668
20
Bacciarelli - Jan Kazimierz.jpeg 1609- 1672
63
ΒΑΣΑ
Σιγισμούνδος Γ΄ και Κωνσταντία της Αυστρίας
1.Μαρία Λουίζα Γκοντζάγκα 2.Κλωντίν Φρανσουάζ Μινιό Ιωάννης Σιγισμούνδος
Μαρία Άννα
Μιχαήλ
1669-1673
4
Portret Michała Korybuta Wiśniowieckiego.jpg 1640 - 1673
33
ΒΙΣΝΙΟΒΙΕΤΣΚΙ
Ιερεμίας Βισνιοβιέτσκι και Γκρυζέλντα Κωνστάντσια Βισνιοβιέτσκα
Ελεονώρα της Αυστρίας -
Ιωάννης Γ΄
1674-1696
12
Schultz John III Sobieski.jpg 1629 - 1696
67
ΣΟΜΠΙΕΣΚΙ
Ιάκωβος Σομπιέσκι και Θεοφίλα Σοφία Σομπιέσκα
Μαρία Καζιμίρα Λουίζα ντε Λα Γκρανζ ντ'Αρκιέν Ιάκωβος Λουδοβίκος Σομπιέσκι
Αύγουστος Β΄
1697-1705, 09-33
32
August II the Strong.PNG 1670 - 1733
63
ΒΕΤΤΙΝ
Ιωάννης Γεώργιος Γ΄ της Σαξονίας και Άννα Σοφία της Δανίας
Χριστιανή Εμπερχαρντίνη του Βρανδεμβούργου-Μπαϊρόιτ Αύγουστος Γ΄ της Πολωνίας
Μαυρίκιος
Ιωάννης Γεώργιος
Φρειδερίκος Αύγουστος
Μαρία-Άννα-Αικατερίνη
(νόθη) Άννα Καρολίνα
Στάνισουαφ Α΄
1705-09, 33-34
5
Portrait of Stanisław I Leszczyński.jpg 1677 - 1766
89
ΛΕΣΤΣΙΝΣΚΙ
Ραφαήλ Λεστσίνσκι
Άννα Λεστσίνσκα (1660-1727) Άννα
Μαρία
Αύγουστος Γ΄
1734-1763
August III the Saxon.PNG 1695 - 1763
68
ΒΕΤΤΙΝ
Αύγουστος Β΄ και Χριστιανή Εμπερχαρντίνη του Βρανδεμβούργου-Μπαϊρόιτ
Μαρία Ιωσηφίνα της Αυστρίας Φρειδερίκος Χριστιανός
Μαρία Αμαλία
Μαρία Μαργαρίτα
Μαρία Άννα Σοφία
Φραγκίσκος Ξάβερ
Μαρία Ιωσηφίνα
Κάρολος
Μαρία Χριστίνα
Μαρία Ελισάβετ
Αλβέρτος Καζιμίρ
Κλήμεντος Βεγκέσλαος
Μαρία Κουνιγούνδη
Στάνισουαφ Β΄
1764-1795
31
Stanislaw poniatowski bacciarelli.jpg 1732-1798
66
ΠΟΝΙΑΤΟΦΣΚΙ
Στανίσλαφ Πονιατόφσκι (1676-1762) και Κωνστάντσια Κσαρτόρυσκα (1700-1759)
- (νόθα)

Δουκάτο της Βαρσοβίας 1807-1815[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Φρειδερίκος-Αύγουστος
1807-1815
8
Bacciarelli - Fryderyk August.jpg 1750 - 1827
77
BETTIN
Φρειδερίκος Χριστιανός της Σαξονίας και Μαρία Αντωνία της Βαυαρίας
Αμαλία του Τσβαϊμπρύκεν-Μπίρκενφελντ Μαρία Αυγούστα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Duczmal M., Jagiellonowie. Leksykon biograficzny, Kraków 1996.
  • Dybkowska A., Żaryn J., Żaryn M., Polskie dzieje. Od czasów najdawniejszych po współczesność, wyd. 2, Warszawa 1995. ISBN 83-01-11870-9
  • Gierowski J.A., Rzeczpospolita w dobie złotej wolności (1648–1763), Kraków 2001. ISBN 83-85719-56-3
  • Grodziski S., Polska w czasach przełomu (1764–1815), Kraków 2001. ISBN 83-85719-45-8
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Polish monarchs της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).