Κατάλογος βασιλέων της Μαγιόρκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο θυρεός του βασιλείου της Μαγιόρκας.

Το Βασίλειο της Μαγιόρκας (1231 - 1715) δημιουργήθηκε την εποχή που ο Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας κατέκτησε της Βαλεαρίδες από τους Μαυριτανούς (1229) και τους ανάγκασε να υποταχθούν στην κυριαρχία του (1231). Οι Βαλεαρίδες κυβερνήθηκαν από το Στέμμα της Αραγωνίας, όταν πέθανε ο Ιάκωβος Α΄ τις κληρονόμησε ο μικρότερος γιος του Ιάκωβος Β΄ της Μαγιόρκας σαν υποτελής του Αραγωνέζικου στέμματος. Ο ανιψιός του Ιακώβου Β΄ Αλφόνσος Γ΄ της Αραγωνίας ανέτρεψε τον θείο του την ίδια εποχή που κατέκτησε το νησί Μινόρκα από τους Μουσουλμάνους (1287).

Το Βασίλειο της Μαγιόρκας επανήλθε στον Ιάκωβο Β΄ με την "Συνθήκη του Αναγκνί" (1295), διατηρήθηκε στους απογόνους του μέχρι την χρονιά που ο Πέτρος Δ΄ της Αραγωνίας κατέκτησε τις Βαλεαρίδες από τον ξάδελφο του Ιάκωβο Γ΄ της Μαγιόρκας (1344) και ενώθηκε ξανά με το Στέμμα της Αραγωνίας. Από τότε ενώθηκαν περιοδικά με την Μοναρχία της Ισπανίας όπως τότε που ο Φίλιππος Β΄ της Ισπανίας τα ενσωμάτωσε στο βασίλειο του με την "Συνθήκη του Ζοϊνβίλε", η κατάσταση αυτή διατηρήθηκε μέχρι το 1715.

Οίκος της Βαρκελώνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Ιάκωβος Α΄
(Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας)
(James I)
1231 - 1276
Jaume I Palma.jpg 2 Φεβρουαρίου 1208
Γιος του Πέτρου Β΄ της Αραγωνίας και της Μαρίας του Μονπελιέ
(1) Ελεονώρα της Καστίλης
ένας γιος
(2) Γιολάντα της Ουγγαρίας
τέσσερεις γιοι και έξι κόρες
(3) Τερέσα Χιλ ντε Μπιδάουρε
δυο γιοι
τρεις νόθοι γιοι
27 Ιουλίου 1276
68 ετών
Ιάκωβος Β΄
(James II)
1276 - 1286
Πρώτη κυβέρνηση
Jurament dels Privilegis de Jaume II de Mallorca davat de Jaume I el Conqueridor.jpg 31 Μαΐου 1243
Δεύτερος γιος του Ιακώβου Α΄ της Αραγωνίας και της Γιολάντας της Ουγγαρίας
Εσκλαραμούνδα του Φουα
τέσσερις γιοι και δυο κόρες
29 Μαΐου 1311
68 ετών
Αλφόνσος
(Αλφόνσος Γ΄ της Αραγωνίας)
(Alfonso III de Aragon)
1286 - 1291
Alifonso III d'Aragón.jpg 4 Νοεμβρίου 1265
Πρώτος γιος του Πέτρου Γ΄ της Αραγωνίας και της Κωνσταντίας Χοενστάουφεν
18 Ιουνίου 1291
26 ετών
Ιάκωβος
(αμφισβητείται)
(Jaume ΙΙ el Just)
1291 - 1295
Chaime II d'Aragón.jpg 10 Απριλίου 1267
Δεύτερος γιος του Πέτρου Γ΄ της Αραγωνίας και της Κωνσταντίας Χοενστάουφεν
(1) Ισαβέλλα της Καστίλης, βασίλισσα της Αραγωνίας
(2) Λευκή του Ανζού
πέντε γιοι και έξι κόρες
(3) Μαρία των Λουζινιάν, βασίλισσα της Αραγωνίας
(4) Ελισέντα ντε Μοντκάδα
τρεις νόθοι γιοι
2 Νοεμβρίου 1327
60 ετών
Ιάκωβος Β΄
(James II)
1295 - 1311
Δεύτερη κυβέρνηση
Jurament dels Privilegis de Jaume II de Mallorca davat de Jaume I el Conqueridor.jpg 31 Μαΐου 1243
Δεύτερος γιος του Ιακώβου Α΄ της Αραγωνίας και της Γιολάντας της Ουγγαρίας
Εσκλαραμούνδα του Φουα
τέσσερις γιοι και δυο κόρες
29 Μαΐου 1311
68 ετών
Σάντσο
(Sancho I de Mallorca)
1311 - 1324
Sancho1mallorca.jpg 1274
Δεύτερος γιος του Ιακώβου Β΄ της Μαγιόρκας και της Εσκλαραμούνδας του Φουά.
Μαρία της Νεαπόλεως 4 Σεπτεμβρίου 1324)
50 ετών
Ιάκωβος Γ΄
(Sancho I de Mallorca)
1324 - 1344
James III of Majorca.jpg 5 Απριλίου 1315
Πρώτος γιος του Φερδινάνδου της Μαγιόρκας και της Ισαβέλλας ντε Σαμπράν
(1) Κωνσταντία της Αραγωνίας, βασίλισσα της Μαγιόρκας
ένας γιος και μια κόρη
(2) Βιολάντε του Βιλαραγούτ
ένας νόθος γιος και μια νόθη κόρη
25 Οκτωβρίου 1349
34 ετών
Έπεσε σε μάχη

Οίκος της Βαρκελώνης (Διεκδικητές)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Ιάκωβος Δ΄
(Jaime IV de Mallorca)
1349 - 1375
James IV of Majorca.jpg 24 Αυγούστου 1336
γιος του Ιακώβου Γ΄ της Μαγιόρκας και της Κωνσταντίας της Αραγωνίας, βασίλισσας της Μαγιόρκας
Ιωάννα Α΄ της Νάπολης 20 Ιανουαρίου 1375
39 ετών
Ισαβέλλα
(Isabel de Mallorca)
1375 - 1403
1337
κόρη του Ιακώβου Γ΄ της Μαγιόρκας και της Κωνσταντίας της Αραγωνίας, βασίλισσας της Μαγιόρκας
(1) Ιωάννης Β΄ Παλαιολόγος μαρκήσιος του Μομφερράτου
τέσσερις γιοι και μια κόρη
1406
69 ετών

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of monarchs of Majorca της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).