Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γεωργιανή Αποστολική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία
Πατριαρχείο Γεωργίας
Coat of Arms of Georgian Orthodox Church.svg
Το έμβλημα της Εκκλησίας της Γεωργίας.
ΙδρυτήςΑπόστολος Ανδρέας
Αγία Νίνα
Ανεξαρτησία1ος αιώνας
Αναγνώριση486 μ.Χ. και 30 Μαρτίου 1990
ΠροκαθήμενοςΗλίας Β'
ΈδραΤιφλίδα, Γεωργία
ΕπικράτειαΓεωργία
ΚυριότητεςΓεωργία
ΓλώσσαΓεωργιανή
Πιστοί3.500.000 (2011)
Δικτυακός τόποςΕπίσημη ιστοσελίδα

Η Εκκλησία της Γεωργίας (Ιβηρίας), ιδρυθείσα κατά τον 1ο αιώνα από τον Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, αναδείχθηκε σε ολόκληρο τον χριστιανισμό κατά τον 4ο αιώνα κατόπιν ιεραποστολικής δράσης της Ισαποστόλου Αγίας Νίνας εκ της Καππαδοκίας.

Στη συνέχεια, τον 5ο αιώνα αναγνωρίσθηκε αυτοκέφαλη από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκε κανονικώς. Το 1811 στερήθηκε αυτού του ιστορικού προνομίου, καταργηθείσα αντικανονικώς από τον τότε αυτοκράτορα της Ρωσίας.

Μόνον το 1917 κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της ιστορικής ανεξαρτησίας της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Γεωργίας. Χάρη στην πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου το ζήτημα της κανονικότητος της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Γεωργίας επαναθεωρήθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στις 30 Μαρτίου 1990, με Πατριαρχική και Συνοδική Απόφαση, η Εκκλησία της Γεωργίας (Ιβηρίας) ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη, εκδοθέντος του σχετικού Συνοδικού Τόμου.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επισκοπές του πατριαρχείον Γεωργίας κατά το έτος 2013

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Γεωργίας απαρτίζεται από τους εν ενεργεία Μητροπολίτες, Αρχιεπισκόπους και Επισκόπους, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Μιτσχέτης και Τιφλίδος και Καθολικού Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ. Ηλία Β'.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]