Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεωργιανή Αποστολική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία
Πατριαρχείο Γεωργίας
ΙδρυτήςΑπόστολος Ανδρέας
Αγία Νίνα
Ανεξαρτησία1ος αιώνας
Αναγνώριση486 μ.Χ. και 30 Μαρτίου 1990
ΠροκαθήμενοςΠατριάρχης Ηλίας Β'
ΈδραΤιφλίδα, Γεωργία
ΕπικράτειαΓεωργία
ΚυριότητεςΓεωργία
ΓλώσσαΓεωργιανή
Πιστοί3.500.000 (2011)
Δικτυακός τόποςΕπίσημη ιστοσελίδα

Η Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία (γεωργιανά: საქართველოს სამოციქულო ავტოკეფალური მართლმადიდებელი ეკლესია), είναι Αποστολική Εκκλησία, ιδρυθείσα κατά τον 1ο αιώνα από τον Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο. Ανήκει στην τάξη των Νεοπαγών Πατριαρχείων, με την ονομασία Πατριαρχείο Γεωργίας (γεωργιανά: საქართველოს საპატრიარქო) (Ιβηρίας).

Αναδείχθηκε σε ολόκληρο τον Xριστιανισμό κατά τον 4ο αιώνα κατόπιν ιεραποστολικής δράσης της Ισαποστόλου Αγίας Νίνας εκ της Καππαδοκίας. Στη συνέχεια, τον 5ο αιώνα αναγνωρίσθηκε αυτοκέφαλη από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκε κανονικώς. Το 1811 στερήθηκε αυτού του ιστορικού προνομίου, καταργηθείσα αντικανονικώς από τον τότε αυτοκράτορα της Ρωσίας.

Το 1917 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκκλησιαστική συνέλευση στην Τιφλίδα και η εκλογή Καθολικού Πατριάρχη. Επιπλέον, επιβεβαίωσε νομικά την αποκατάσταση της αυτοκεφαλίας της Γεωργιανής Εκκλησίας, κατάργησε τη θέση του εξάρχου και αποκατέστησε τον τίτλο του Καθολικού Πατριάρχη. Το 1990 επικυρώθηκε το αυτοκέφαλο της Γεωργιανής Εκκλησίας από το Οικουμενικού Πατριαρχείου, χάρη στην πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου. Το ζήτημα της κανονικότητος της αυτοκεφαλίας της επαναθεωρήθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με Πατριαρχική και Συνοδική Απόφαση, η Εκκλησία της Γεωργίας (Ιβηρίας) ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη, εκδοθέντος του σχετικού Συνοδικού Τόμου και αναγνωρίστηκε η Πατριαρχική τιμή του προκαθημένου της.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επισκοπές του πατριαρχείον Γεωργίας κατά το έτος 2013

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Γεωργίας απαρτίζεται από τους εν ενεργεία Μητροπολίτες, Αρχιεπισκόπους και Επισκόπους, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Μιτσχέτης και Τιφλίδος και Καθολικού Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ. Ηλία Β'.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]