Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας
ΈδραMagistral Palace
Συντεταγμένες41°54′19″ s. š., 12°28′50″ v. d.
ΣλόγκανTuitio Fidei et Obsequium Pauperum, Defence of the faith and assistance to the poor και Защита на вярата и помощ на бедните
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Νοσοκομείου του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας (Ιταλικά: Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta, Λατινικά: Supremus Ordo Militaris Melitensis), αναφερόμενο συχνά και ως Τάγμα της Μάλτας/ Τάγμα της Ρόδου/ Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη ή απλά ως Ιππότες της Μάλτας/ Ιππότες της Ρόδου ή και ως Ιωαννίτες Ιππότες ή Οσπιτάλιοι ή και Μελιταίοι σε παλαιότερα έγγραφα[1], είναι τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με έδρα τη Ρώμη. Η επίσημη γλώσσα των μελών του είναι τα Ιταλικά. Το ρητό του είναι το λατινικό «Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum» (Άμυνα της πίστης και βοήθεια προς τους φτωχούς). Έχει εκτός από σημαία, και εθνικό ύμνο, το «Ave Crux Alba» (Χαίρε Λευκέ Σταυρέ).

Κυβερνήτης βάσει Συντάγματος είναι ο Μέγας Μάγιστρος, του οποίου η θητεία είναι ισόβια. Τον Φεβρουάριο του 2008 πέθανε ο Άντριου Μπερτιέ και τον Μάρτιο εξελέγη στη θέση αυτή ο αδελφός Μάθιου Φέστινγκ, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον Ιανουάριο του 2017. Με ειδική επιτροπή καθορίζεται η διαχείριση των οικονομικών της κρατικής οντότητας. Το Τάγμα υπόκειται στη διεθνή νομοθεσί. α.[2] Προέρχεται από τους Ιωαννίτες Ιππότες, μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1050 στην Ιερουσαλήμ ως νοσοκομείο των Αμαλφιτών, με σκοπό να φροντίζει τους φτωχούς και ασθενείς προσκυνητές των Αγίων Τόπων.

Έπειτα από την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ το 1099 στη διάρκεια της Πρώτης Σταυροφορίας, το νοσοκομείο μεταβλήθηκε σε θρησκευτικό τάγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Όταν οι χριστιανοί έχασαν την Ιερουσαλήμ, το Τάγμα λειτουργούσε από τη Ρόδο (1310-1523) και στη συνέχεια από τη Μάλτα (1530-1798), στην οποία ήταν κυρίαρχο. Η ύπαρξη του κράτους αυτού τερματίσθηκε από τον Ναπολέοντα, όμως το τάγμα παρέμεινε και επέζησε ως σήμερα με την τότε μορφή του.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις 13 Ιουνίου 2022 Μέγας Μάγιστρος (Grand Master) είναι ο Τζον Τ. Ντάνλαπ. Μέγας Καγκελάριος (Grand Chancellor) είναι από τις 3 Σεπτεμβρίου 2022 ο Ρικάρντο Πατερνό ντε Μοντεκούπο (γ. 1945).[3]

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα αποτελεί κρατική οντότητα και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, καθώς έχει θέση παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη. Το Τάγμα αριθμεί στις μέρες μας 12.500 μέλη και 80.000 μονίμους εθελοντές, μαζί με 13.000 σε ιατρικό προσωπικό. Όλοι αυτοί εργάζονται σε καθημερινή βάση για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, των προσφύγων, των απόρων, αστέγων καθώς επίσης και των παιδιών. Ανάμεσα στους ανθρώπους που φροντίζουν είναι λεπροί και πάσχοντες από ανίατες ασθένειες, σε όλο τον κόσμο, αδιακρίτως φυλής ή θρησκείας. Επίσης, μέσω του Σώματος Malteser International, βοηθά διεθνώς θύματα από φυσικές καταστροφές, επιδημίες και ένοπλες συρράξεις.

Διεθνής αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης με τις χώρες που έχουν διπλωματικές (κυπαρισσί) ή άλλες διεθνείς σχέσεις (ανοικτό πράσινο) με το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας.

Το Τάγμα έχει δύο έδρες: το Palazzo Malta στην οδό Via dei Condotti 68 (όπου κατοικεί ο Μέγας Μάγιστρος και εδρεύει η κυβέρνηση) και τη Villa Malta στον Αβεντίνο λόφο, όπου βρίσκεται η πρεσβεία του Τάγματος στο Βατικανό και η πρεσβεία στην Ιταλία. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Αγία Έδρα, που έχει κυριαρχία επί του Βατικανού, το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας δεν έχει καμία εδαφική κυριαρχία από τότε που έχασε το νησί της Μάλτας το 1798, με εξαίρεση τα προαναφερόμενα ακίνητα στην Ιταλία. Ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει το Τάγμα ως κράτος-μέλος αλλά ως παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση. Δεν του έχει αναγνωριστεί και δοθεί κάποιος τηλεπικοινωνιακός κωδικός[4] ούτε καν κωδικός στο Διαδίκτυο (όπως .com ή.uk), ενώ το Βατικανό έχει τον δικό του (.va).

Το Τάγμα της Μάλτας έχει διπλωματικές σχέσεις με 103 κράτη, πολλά από τα οποία δεν έχουν ως κυρίαρχη θρησκεία τη ρωμαιοκαθολική, όπως επίσης και από άλλες 5 χώρες, καθώς επίσης και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.[5] Το γεγονός ότι διεκδικεί κυριαρχία διαφαίνεται και από το γεγονός ότι εκδίδει διαβατήρια, άδειες οδηγήσεως, πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων[6] γραμματόσημα[7]και νομίσματα.[8]

Νέο Σύνταγμα (2022)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ένα νέο σύνταγμα, το οποίο αντικατέστησε εκείνο της περιόδου 1956-61.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιωαννίδου, Κρίστυ Ε. (2022). Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ στη θάλασσα. Αθήνα: Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας. σελ. 19. ISBN 978-618-84878-2-6. 
  2. Riley-Smith, 170
  3. World Statesmen
  4. ARRLWeb: DXCC Entities List (Current, 1A0-9Z)
  5. Sovereign Order of Malta - Official site
  6. «SMOM Plates». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2008. 
  7. Sovereign Order of Malta - Official site
  8. Sovereign Order of Malta - Official site
  9. Ben Cahoon World Statesmen

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Riley-Smith, Jonathan, The Atlas of the Crusades. Facts On File, Oxford (1991)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]