Ειρήνη της Ουγγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ειρήνη της Ουγγαρίας
Irina (st Sofia).jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1088
Έστεργκομ
Θάνατος 13  Αυγούστου 1134
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Eορτασμός αγίου 13 Αυγούστου
Οικογένεια
Σύζυγος Ιωάννης Β΄ Κομνηνός
Τέκνα Ισαάκιος Κομνηνός
Αλέξιος Κομνηνός
Ανδρόνικος Κομνηνός
Μανουήλ Α΄ Κομνηνός
Θεοδώρα Κομνηνή
Μαρία Κομνηνή
Γονείς Λαδίσλαος Α΄ της Ουγγαρίας και Adelaide of Rheinfelden
Οικογένεια Δυναστεία των Άρπαντ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βυζαντινός αυτοκράτορας (1118–1134)

Η Ειρήνη της Ουγγαρίας, γνωστή και ως Πιρόσκα (Szent Piroska, 1088 - 13 Αυγούστου 1134), ήταν σύζυγος του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Β΄ Κομνηνού και μητέρα του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Λαδισλάου Α΄ της Ουγγαρίας και της Αδελαΐδας του Ράινφελντεν και τρισεγγονή της Ριτσέζας, βασίλισσας της Πολωνίας, κόρης της Ματίλντα, που ήταν κόρη της Ελληνίδας Θεοφανούς των Σκληρών και του Όθωνα Β΄ της Γερμανίας. Ο Αυτοκράτοράς Αλέξιος Α΄ Κομνηνός πάντρεψε την Πιρόσκα με τον γιο του Ιωάννη Β΄, τον επονομαζόμενο Καλοϊωάννη λόγω των πολλών του αρετών.[1]

Αυτοκράτειρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πιρόσκα μετανονομάστηκε Ειρήνη, όπως και η προκάτοχός της Ειρήνη Δούκαινα. Ο γάμος της με τον Ιωάννη Β΄ επέτρεψε στο Βυζάντιο να επέμβει επανειλημμένα στις δυναστικές έριδες της Ουγγαρίας, πράγμα που δημιούργησε πολλά προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις.[2] Η Ειρήνη έκανε πολλά φιλανθρωπικά έργα, μόνη μάλιστα πήγαινε σε φτωχικές καλύβες για να δώσει όχι μόνο χρήματα, αλλά και ανώτερη ενίσχυση και παρηγοριά της ελπίδας στο Χριστό. Επίσης έκτισε γηροκομεία και ξενώνες και άφησε σε αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά για την ασφαλή και άνετη συντήρησή τους. Ο Ιωάννης Β΄ σε μια εκστρατεία του στη Συρία το 1143, πέθανε. Αργότερα το ίδιο συνέβη και με τα δύο από τα τέσσερα αγόρια της. Αφού πήρε τη συγκατάθεση του βασιλιά γιου της Μανουήλ Α΄, αποσύρθηκε στη μονή Παντοκράτορος, όπου και έγινε μοναχή, μετονομασθείσα Ξένη. Εκεί τη βρήκε ο θάνατος και την κήδευσαν με μεγάλη απλότητα, όπως η ίδια το επιθυμούσε. Διότι λίγο πριν πεθάνει έλεγε, ότι η βασίλισσα Ειρήνη είχε πεθάνει προ πολλού και δεν έμενε πλέον παρά μόνο η μοναχή Ξένη.[3]

Παιδιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ειρήνη με τον Ιωάννη απέκτησαν οκτώ παιδιά:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Αγία Ειρήνη η βασίλισσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής». www.saint.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-08-06. 
  2. Dimitris. «Ειρήνη Ουγγαρίας». www.mathimataistorias.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-08-06. 
  3. «Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής». www.saint.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-08-06. 
  4. Norwich, J.J. "Byzantium", Vol. III-The Decline and Fall
  5. Ι. Καραγιαννόπουλου, "Ιστορία του Βυζαντινού κράτους" τ. Γ΄ Πρώτο Μερός 1081-1204
  6. F. Chalandon, Les Comnenes II : Jean II Comnene 1118-1143 et Manuel I Comnene (1143-1180) Paris 1912.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Irene of Hungary της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).