Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας
StMargareth edinburgh castle2.jpg
Γέννηση
Ουγγαρία
Θάνατος
Εδιμβούργο
Υπηκοότητα Βασίλειο της Αγγλίας και Βασίλειο της Σκωτίας
Σύζυγος Μάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας
Τέκνα Mary of Scotland, Countess of Boulogne, Εδμόνδος της Σκωτίας, Ethelred of Scotland, Έντγκαρ της Σκωτίας, Αλέξανδρος Α΄ της Σκωτίας, Matilda of Scotland και Δαυίδ Α΄ της Σκωτίας
Γονείς Εδουάρδος ο εξόριστος και Αγκάθα, σύζυγος του Έντουαρντ του Εξορίστου
Commons page Πολυμέσα

Η Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας (Saint Margaret of Scotland, Ουγγαρία, 10 Ιουνίου 104716 Νοεμβρίου 1093) ήταν αδελφή του Αγγλοσάξονα βασιλιά Έντγκαρ Έθελινγκ που βασίλευσε σύντομα, παντρεύτηκε τον βασιλιά της Σκωτίας Μάλκολμ Γ΄ και έγινε βασίλισσα της Σκωτίας. Κόρη του Άγγλου πρίγκηπα Εδουάρδου του εξορίστου και της Αγκάθας, εγγονή του βασιλιά της Αγγλίας Εδμόνδου του σιδηρόπλευρου είχε εκτός από τον Έντγκαρ άλλη μια αδελφή την Χριστίνα. Μετά την κατάκτηση της Αγγλίας από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή η χήρα Αγκάθα αποφάσισε να πάρει τα παιδιά της και να επιστρέψει στην Ευρώπη αλλά μια θύελλα την έριξε στις ακτές της Σκωτίας. Η μικρή Μαργαρίτα κέρδισε την προσοχή του βασιλιά Μάλκολμ Γ΄ που είχε την επιθυμία να παντρευτεί ένα μέλος της παλιάς Αγγλικής βασιλικής οικογένειας, παιδιά τους ήταν:

Ο σύζυγος της και ο μεγαλύτερος γιος της Εδουάρδος δολοφονήθηκαν σε μάχη εναντίον των Άγγλων στις 13 Νοεμβρίου 1093, ο δεύτερος γιος της Εδμόνδος ανέλαβε να της πει το τραγικό γεγονός. Η Μαργαρίτα αρρώστησε και πέθανε σε τρεις μέρες από την λύπη της. Αγιοποιήθηκε από την Καθολική εκκλησία συγκεκριμένα τον πάπα Ιννοκέντιο Δ΄ (1250) λόγω του έντιμου χριστιανικού της βίου.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Saint Margaret of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).