Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας
Βασίλισσα της Σκωτίας
Περίοδος1070–1093
Γέννηση10 Ιουνίου 1047
Ουγγαρία
Θάνατος16 Νοεμβρίου 1093 (46 ετών)
Κάστρο του Εδιμβούργου, Σκωτία
Τόπος ταφήςΑββαείο του Ντάνφερμλιν
ΣύζυγοςΜάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας
ΕπίγονοιΕδουάρδος
Εδμόνδος της Σκωτίας
Έθελρεντ της Σκωτίας
Έντγκαρ της Σκωτίας
Αλέξανδρος Α΄ της Σκωτίας
Δαυίδ Α΄ της Σκωτίας
Ματθίλδη της Σκωτίας
Μαρία της Σκωτίας, κόμισσα της Βουλώνης
ΠατέραςΕδουάρδος ο εξόριστος
ΜητέραΑγκάθα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας (Saint Margaret of Scotland, 10 Ιουνίου 104716 Νοεμβρίου 1093), γνωστή και ως Μαργαρίτα του Ουέσσεξ, ήταν Αγγλίδα πριγκίπισσα του Οίκου του Ουέσσεξ. Ήταν αδελφή του Αγγλοσάξονα βασιλιά Έντγκαρ Έθελινγκ που βασίλευσε σύντομα, παντρεύτηκε τον βασιλιά της Σκωτίας Μάλκολμ Γ΄ και έγινε βασίλισσα της Σκωτίας. Κόρη του Άγγλου πρίγκηπα Εδουάρδου του εξορίστου και της Αγκάθας και εγγονή του βασιλιά της Αγγλίας Εδμόνδου του σιδηρόπλευρου, είχε εκτός από τον Έντγκαρ άλλη μια αδελφή, την Χριστίνα. Μετά την κατάκτηση της Αγγλίας από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή, η χήρα Αγκάθα αποφάσισε να πάρει τα παιδιά της και να επιστρέψει στην Ευρώπη, αλλά μια θύελλα την έριξε στις ακτές της Σκωτίας. Η μικρή Μαργαρίτα κέρδισε την προσοχή του βασιλιά Μάλκολμ Γ΄ που είχε την επιθυμία να παντρευτεί ένα μέλος της παλιάς Αγγλικής βασιλικής οικογένειας. Παιδιά τους ήταν:

Όταν ο σύζυγός της και ο μεγαλύτερος γιος της Εδουάρδος δολοφονήθηκαν σε μάχη εναντίον των Άγγλων, στις 13 Νοεμβρίου 1093, ο δεύτερος γιος της Εδμόνδος ανέλαβε να της γνωστοποιήσει το τραγικό γεγονός. Η Μαργαρίτα αρρώστησε και πέθανε σε τρεις μέρες από την λύπη της. Αγιοποιήθηκε από την Καθολική εκκλησία και συγκεκριμένα από τον Πάπα Ιννοκέντιο Δ΄ (1250), λόγω του έντιμου χριστιανικού της βίου.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Saint Margaret of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).