Σάντσο Α΄ της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Σάντσο Α'
SanchoI.jpg
Περίοδος
εξουσίας
6 Δεκεμβρίου 118526 Μαρτίου 1211
Στέψη 9 Δεκεμβρίου 1185
Κοΐμπρα, Πορτογαλία
Προκάτοχος Αλφόνσος Α΄ της Πορτογαλίας
Διάδοχος Αλφόνσος Β΄ της Πορτογαλίας
Σύζυγος Ντούλτσε της Αραγωνίας
Επίγονοι Αλφόνσος Β΄ της Πορτογαλίας
Φερδινάνδος, κόμης της Φλάνδρας
Μπερενγκάρια της Πορτογαλίας
και άλλα
Οίκος Πορτογαλικός Οίκος της Βουργουνδίας
Πατέρας Αλφόνσος Α΄ της Πορτογαλίας
Μητέρα Μαφάλντα της Σαβοΐας
Γέννηση 11 Νοεμβρίου 1154
Κοΐμπρα, Πορτογαλία
Θάνατος 26 Μαρτίου 1211 (57 ετών)
Κοΐμπρα, Πορτογαλία
Τόπος ταφής Μοναστήρι Σάντα Κρουζ, Κοΐμπρα, Πορτογαλία
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )
Ο βασιλιάς της Πορτογαλίας Σάντσο Α΄

Ο Σάντσο Α΄ (Sancho I de Portugal, Κόιμπρα, 11 Νοεμβρίου 1154 - 26 Μαρτίου 1211) ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της Πορτογαλίας (1185-1212). Γιος και διάδοχος του ιδρυτή της Πορτογαλικής δυναστείας Αλφόνσου Α΄ Ενρίκες και της συζύγου του, Μωντ της Σαβοΐας.

Το 1170 στέφθηκε διάδοχος από τον πατέρα του, Βασιλιά Αλφόνσο, αλλά η ανεξαρτησία της χώρας του ακόμα δεν ήταν βέβαιη. Ο Βασιλιάς της Καστίλης και της Λεόν προσπαθούσε να ενσωματώσει ξανά την χώρα, ενώ η Παπική Εκκλησία δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Πορτογαλίας. Ο Αλφόνσος Α΄ προσπαθούσε να αναζητήσει συμμάχους μέσα στην Ιβηρική χερσόνησο και όντως πραγματοποίησε συμμαχία με το βασίλειο της Αραγωνίας που αντιμαχόταν το βασίλειο Καστίλης-Λεόν. Για να πραγματοποιήσει την συμμαχία αυτή, ο Αλφόνσος Α΄ πάντρεψε το Σάντσο (1174), με την ινφάντα Ντούλτσε, νεώτερη αδελφή του βασιλιά της Αραγωνίας, Αλφόνσου Β΄. Η Αραγωνία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Πορτογαλίας.

Με την άνοδο του στον θρόνο η Κόιμπρα ήταν το κέντρο του βασιλείου του. Ο Σάντσο τερμάτισε τους εξουθενωτικούς πολέμους με τα γειτονικά κράτη για τον έλεγχο της Γαλικίας. Έστρεψε την προσοχή του στον νότο όπου τα μουσουλμανικά κρατίδια ευημερούσαν. Με την βοήθεια Σταυροφόρων κατέλαβε τη Σίλβες (1191), που ήταν σημαντικό διοικητικό και εμπορικό κέντρο με πληθυσμό 20.000 κατοίκων. Ο Σάντσο προχώρησε στην περιτείχισή της, κτίζοντας μεγάλο φρούριο, αλλά αναγκάστηκε να στρέψει την προσοχή του στον βορρά, όπου Καστίλλη και Λεόν απειλούνταν και έτσι η Σίλβες πέρασε ξανά στα χέρια των Μαυριτανών. Ο Σάντσο Α΄ αφιερώθηκε πολύ στην διοικητική και πολιτική οργάνωση του βασιλείου του. Δημιούργησε εθνικό θησαυροφυλάκιο, υποστήριξε νέες βιομηχανίες και τη νέα τάξη των εμπόρων. Δημιούργησε νέες πόλεις και χωριά και αφιερώθηκε πολύ στο να αυξήσει τον πληθυσμό στις απόμακρες χριστιανικές περιοχές του Πορτογαλικού βορρά.

Ήταν γνωστός και για την αγάπη του για τη μάθηση και την λογοτεχνία. Έγραψε και ο ίδιος πολλά βιβλία και ποιήματα και χρησιμοποίησε τα χρήματα του Πορτογαλικού θησαυροφυλακίου προκειμένου να στείλει Πορτογάλους σπουδαστές σε μεγάλα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Αλφόνσος Β΄.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sancho I of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).