Βασίλειο της Καστίλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Reino de Castilla
Ρέινο ντε Καστίγια
Βασίλειο της Καστίλης
Royal Banner of León.svg
Bandera de Reino de Navarra.svg
1035-1230 Royal Banner of the Crown of Castille (Early Style).svg
Royal Banner of the Kingdom of Castile.svg Royal Arms of Castille (1214-15th Century).svg
Ένας χάρτης του Βασιλείου της Καστίλης το 1210.
Πρωτεύουσα Μπούργκος, και Τολέδο

{{{συντεταγμένες_πρωτεύουσας}}}

Γλώσσες Καστιλιανά, Βασκικά, Γαλικιανά, Λεονική[1], Αραβικά (Ανδαλουσία)}
Βασιλείς της Καστίλης
Ένωση βασιλείων
1035-1230
Θρησκεία Ρωμαιοκαθολικισμός (Ισλάμ, Ιουδαϊσμός)
Γεωγρ. θέση Δυτική Ευρώπη

Το Βασίλειο της Καστίλης ήταν ένα από τα μεσαιωνικά βασίλεια της Ιβηρικής Χερσονήσου. Αναύθηκε ως μια πολιτιή αυτόνομη οντότητα τον 9ο αιώνα. Καλείτο Κομητεία της Καστίλης και ήταν σε υποτέλεια στο Βασίλειο της Λεόν. Το όνομα της προέρχεται από το πλήθος των κάστρων που είναι κατασκευασμένα στην περιοχή. Ήταν ένα από τα βασίλεια που ίδρυσαν το Στέμμα της Καστίλης, και το Βασίλειο της Ισπανίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

9ος έως 11ος αιώνας: Οι απαρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα χρονικά του Αλφόνσου Γ' των Αστουρίων· η πρώτη αναφορά στο όνομα "Καστίλη" (Castilla) μπορεί να βρεθεί σε ένα έγγραφο γραμμένο κατά το 800 μ.Χ.

Η Κομητεία της Καστίλης επανακατοικήθηκε από κατοίκους των Καντάβρων, του Αστούρ, των Βασκόν και Βησιγοτθικής καταγωγής. Είχε την δική της Ρωμανική διάλεκτο και νόμους. Ο πρώτος Κόμης της Καστίλης ήταν Ροδρίγο το 850, υπό τον Ορντόνιο Α' των Αστουρίων και τον Αλφόνσο Γ' των Αστουρίων. Το 931 η Κομητεία ενώθηκε από τον Κόμητα Φερνάν Γκονζάλεζ, που έκανε τις γαίες του αντικείμενο κληρονομικής διαδοχής, ανεξάρτητο από τους βασιλείς της Λεόν, που προηγουμένως είχαν το δικαίωμα να διορίζει τους Κόμητες της Καστίλης.

11ος και 12ος αιώνας: Επέκταση και ένωση με το Βασίλειο της Λεόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασίλειο της Καστίλης 1037

Το 1028, ο Σάντσο Γ' της Ναβάρρας νυμφεύθηκε την αδελφή του Κόμητα Γκαρθία Σάντσεθ και κληρονόμησε την Κομητεία της Καστίλης μετά τον θάνατο του κουνιάδου του. Το 1035, ο Σάντσο Γ' της Ναβάρρας παρέδωσε τη χώρα στο γιο του Φερδινάνδο, στην εποχή που η Καστίλη αποκτούσε την θέση ενός ανεξάρτητου βασιλείου. Ο Φερδινάνδος Α' (Fernando I) νυμφεύθηκε τη Σάντσα, αδελφή του Βερμούδου Γ' της Λεόν. Ο Φερδινάνδος Α', συμμαχώντας με τη Ναβάρρα, άρχισε ένα πόλεμο με την Λεόν. Στη μάχη του Ταμαρόν ο Βερμούδος Γ' σκοτώθηκε, μη αφήνοντας απογόνους. Αυτό επέτρεψε στον κουνιάδο του, Φερδινάνδο Α' να καταλάβει την βασιλική εξουσία της Λεόν για τον εαυτό του, διεκδικώντας το δικαίωμα της συζύγου του στο στέμμα, και καταλήγοντας στην πρώτη ένωση των βασιλείων της Λεόν και της Καστίλης.

Όταν Φερδινάνδος Α' πέθανε το 1065, τα εδάφη διαμοιράσθηκαν ανάμεσα στους γιους του και σε μια κόρη. Ο Σάντσο Γ' κληρονόμησε το Βασίλειο της Καστίλης· ο Αλφόνσος ΣΤ', το βασίλειο της Λεόν· ο Γκαρθία, το βασίλειο της Γαλικίας·; και η κόρη του Ουρράκα κληρονόμησε την πόλη της Θαμόρα.