Ιωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωσίας
Åhus kyrka-12.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 648 π.Χ.
Θάνατος 609 π.Χ.
Ιερουσαλήμ
Αιτία θανάτου Έπεσε στο καθήκον
Χώρα πολιτογράφησης Βασίλειο του Ιούδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Jehoiakim
Τέκνα Jehoiakim[1]
Σεδεκίας
Jehoahaz of Judah[2]
Γονείς Αμών[3] και Jedidah
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βασιλέας του Ισραήλ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Πρόσωπο που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη

Ο Ιωσίας φέρεται ως γιος του Αμώς και υπήρξε Βασιλιάς του Ιούδα από του 639 μέχρι 608 π.Χ. όπου και φονεύθηκε στη Μεγιδδώ ή Μαγεδδή πολεμώντας κατά του Βασιλιά της Αιγύπτου (Φαραώ) Νεχαώ.

Στο θρόνο ανήλθε μόλις σε ηλικία 8 ετών και η βασιλεία του διακρίθηκε από τη δρομολόγηση μιας σχολαστικής θρησκευτικής αναμόρφωσης μέσα από το πλήθος και την έκταση των μεταρρυθμίσεων τις οποίες και εφάρμοσε ως Ηγεμόνας όταν ενηλικιώθηκε.

Ο Ιωσίας θεωρείται ένας από τους καλλίτερους Βασιλείς του Ιούδα (της φυλής Ιούδα) εκτελώντας πλήρη θρησκευτική αναμόρφωση μεταξύ των οποίων επανέφερε την εορτή του Πάσχα που είχε εγκαταλειφθεί.
Στην εποχή του ανακαλύπτεται κάποιος παλαιός Νόμος, πιθανώς αντίγραφο του Δευτερονομίου, και η δημόσια ανάγνωσή του ακολουθείται με ανανέωση συμβολαίου - Διαθήκης (συμφωνίας) με τον Θεό και εκκαθάριση των δημόσιων χώρων από κάθε τι ειδωλολατρικό. Επίσης ιδιωτικά αδικήματα γρήγορα τακτοποιούνται.
Ο Ιωσίας φονεύθηκε σε μια ασήμαντη σύγκρουση με τον Φαραώ Νεχαώ όταν προχωρούσε για να ενώσει τις δυνάμεις του με την Ασσυρία μετά τη πτώση της Ασσυριακής πρωτεύουσας (Νινευή) στους Βαβυλώνιους. Η διήγηση για το θάνατο του Ιωσία (Β΄ Βασ.23,29) είναι περιορισμένη και σκοτεινή με συνέπεια να μην έχουμε σαφή εικόνα για τα πραγματικά γεγονότα. Αλλά και η παράλληλη διήγηση του Β΄ Χρον.35,20-24 αναφέρεται πράγματι σε μία μάχη, η οποία παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με μία άλλη που έγινε στη Ρεμμάθ Γαλαάδ (Α΄ Βασ.22,34-37) και κατέληξε στο θάνατο του βασιλιά Αχαάβ. Ο δευτερονομιστής συγγραφέας στο Β΄ Βασιλέων καλύπτει με μία περίεργη σιωπή το τέλος του Ιωσία και προσπαθεί να το δικαιολογήσει θεολογικά επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο Μανασσή (Β΄ Βασ.23,26). ΄Ομως ο Χρονικογράφος συνδέει το θάνατο του Ιωσία με το πραγματικό γεγονός της μάχης μεταξύ του Νεχαώ και του Ιωσία, πράγμα που θεωρείται και ως το πλέον πιθανό. Τον θάνατό του θρήνησε ο Ιερεμίας.


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μούρτζιος Ιωάννης, «Το τέλος του βασιλιά Ιωσία», ΚΑΙΡΟΣ, Αφιέρωμα στον καθηγητή Δ. Δόϊκο, τ. Α΄, Θεσσαλονίκη 1994, 251-258.