Αρνούλφος του Μετς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρνούλφος του Μετς
Saint Arnould.jpg
Επίσκοπος του Μετς
Γέννηση 582
Γαλλία
Κοίμηση 18 Ιουλίου 640 ή 641 (58 ή 59 ετών)
Γαλλία
Τιμάται από Ορθόδοξη Εκκλησία
Καθολική Εκκλησία
Εορτασμός 18 Ιουλίου
Σύμβολα Απεικονίζεται με μία τσουγκράνα στο χέρι του.
Προστάτης Ζυθοποιοί

Ο Αρνούλφος του Μετς ή Άγιος Αρνούλφος (Arnoul de Metz, 58218 Ιουλίου 640 ή 641) ήταν Φράγκος επίσκοπος του Μετς και σύμβουλος της αυλής των Μεροβίγγειων στην Αυστρασία.

Καταγόταν από σημαντική οικογένεια των Φράγκων. Στην νεότητα του κλήθηκε στην αυλή του Μεροβίγγειου βασιλέως Θευδεβέρτου Β΄ της Αυστρασίας (595612) σαν δούκας, ενώ αργότερα έγινε επίσκοπος του Μετς. Έζησε μοναχική ζωή σαν πιστός χριστιανός, γι' αυτό μετά τον θάνατό του κηρύχθηκε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία Άγιος.

Έγινε επίσκοπος του Μετς αμέσως μετά τον θάνατο του Θευδεβέρτου. Η βασιλεία στην Αυστρασία ήρθε στα χέρια της Μπρουνχίλντα της Αυστρασίας, γιαγιάς του Θευδεβέρτου, που κυβερνούσε για λογαριασμό του ανήλικου δισέγγονού της. Ο Αρνούλφος συμμάχησε με τον Πιπίνο Α΄ του Λάντεν κατά της βασίλισσας Μπρουνχίλντα. Η επανάσταση κατέληξε στην ανατροπή, βασανισμό, εκτέλεσή της και επανένωση του Φραγκικού βασιλείου υπό τον Χλωτάριο Β΄.

O Χλωτάριος Β΄ έκανε αργότερα τον γιο του, Δαγοβέρτο Α΄, βασιλιά της Αυστρασίας, κυβερνώντας μέσω του συμβούλου του, Αρνούλφου. Ο Αρνούλφος αποσύρθηκε (628) σε ένα βουνό στο Βοζ για να πραγματοποιήσει την επιθυμία της ζωής του να γίνει ερημίτης μοναχός. Έμεινε σε αυτή την κατάσταση 12 χρόνια ακόμα ως τον θάνατό του μαζί με τον φίλο του Ρομαρίκ, οι γονείς του οποίου είχαν δολοφονηθεί από την Μπρουνχίλντα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε (596) μια γυναίκα, που σύμφωνα με μεταγενέστερες πηγές ονομαζόταν Ντόντα, με την οποία παιδιά του ήταν :


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arnulf of Metz της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).