Αρνούλφος του Μετς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρνούλφος του Μετς
Saint Arnould.jpg
Γέννηση άγνωστη τιμή
άγνωστη τιμή
Θάνατος
Ρεμιρεμόν
Eορτασμός αγίου 18 Ιουλίου
Ιδιότητα ιερέας, καθολικός επίσκοπος και Επίσκοπος
Σύζυγος Dode of Metz
Τέκνα Ανσέγκιζελ και Chlodulf
Γονείς Bodogisel και Chrodoara
Αξίωμα Επίσκοπος του Μετς ( - )

Ο Αρνούλφος του Μετς ή Άγιος Αρνούλφος (58218 Ιουλίου 640 ή 641) καταγόταν από σημαντική οικογένεια των Φράγκων. Στην νεότητα του κλήθηκε στην αυλή του Μεροβίγγειου βασιλέως Θευδεβέρτου Β΄ της Αυστρασίας (595612) σαν δούκας, ενώ αργότερα έγινε επίσκοπος του Μετς. Έζησε μοναχική ζωή σαν πιστός χριστιανός, γι' αυτό μετά τον θάνατό του κηρύχθηκε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία Άγιος.

Έγινε επίσκοπος του Μετς αμέσως μετά τον θάνατο του Θευδεβέρτου. Η βασιλεία στην Αυστρασία ήρθε στα χέρια της Μπρουνχίλντα της Αυστρασίας, γιαγιάς του Θευδεβέρτου, που κυβερνούσε για λογαριασμό του ανήλικου δισέγγονού της. Ο Αρνούλφος συμμάχησε με τον Πιπίνο Α΄ του Λάντεν κατά της βασίλισσας Μπρουνχίλντα. Η επανάσταση κατέληξε στην ανατροπή, βασανισμό, εκτέλεσή της και επανένωση του Φραγκικού βασιλείου υπό τον Κλοθάριο Β΄.

O Κλοθάριος Β΄ έκανε αργότερα τον γιο του, Δαγοβέρτο Α΄, βασιλιά της Αυστρασίας, κυβερνώντας μέσω του συμβούλου του, Αρνούλφου. Ο Αρνούλφος αποσύρθηκε (628) σε ένα βουνό στο Βοζ για να πραγματοποιήσει την επιθυμία της ζωής του να γίνει ερημίτης μοναχός. Έμεινε σε αυτή την κατάσταση 12 χρόνια ακόμα ως τον θάνατό του μαζί με τον φίλο του Ρομαρίκ, οι γονείς του οποίου είχαν δολοφονηθεί από την Μπρουνχίλντα.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε (596) μια γυναίκα που σύμφωνα με μετέπειτα πηγές ονομαζόταν Ντόντα με την οποία παιδιά του ήταν :


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arnulf of Metz της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).