Κατάλογος βασιλέων των Φράγκων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το αυτοκρατορικό στέμμα του Καρλομάγνου.

Οι Φράγκοι κυβερνήθηκαν αρχικά από Δούκα με ρόλο στρατιωτικού αρχηγού και στην συνέχεια από Μονάρχη με ρόλο κληρονομικού βασιλιά. Οι Σάλιοι Μεροβίγγειοι διακρίθηκαν από τους υπόλοιπους Φράγκους, κατέκτησαν την Ρωμαϊκή Γαλατία και στην συνέχεια το Βησιγοτθικό Βασίλειο (507). Οι γιοι του Κλόβις κατέκτησαν τους Βουργούνδιους και τους Αλαμαννούς, διεκδίκησαν την Προβηγκία και έκαναν τους Βουργούνδιους και τους Θουρήγγιους υποτελείς. Οι Μεροβίγγειοι βασιλείς αντικαταστάθηκαν τον 8ο αιώνα με μία νέα δυναστεία που πήρε τον τίτλο του Βασιλιά των Φράγκων. Η Δυναστεία των Καρολιδών διαδέχθηκε στα τέλη του 9ου αιώνα τους Μεροβίγγειους βασιλείς.

Ο τίτλος "Βασιλιάς των Φράγκων" διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 11ου αιώνα, κατόπιν μετατράπηκε σε "Βασιλιάς της Γαλλίας" με μία άλλη μορφή μοναρχίας όπου ο βασιλιάς ήταν ηγέτης του λαού σε καθορισμένη περιοχή. Το χρονοδιάγραμμα των Φράγκων βασιλέων είναι δύσκολο να ανιχνευτεί, σύμφωνα με τα παλιά Γερμανικά έθιμα το βασίλειο κερματιζόταν με τον θάνατο του βασιλιά, ενωνόταν αργότερα με γαμήλια συμμαχία ή συνθήκη ή κατάκτηση. Οι Φράγκοι βασιλείς κυβερνούσαν διαφορετικές περιοχές, οι διανομές έχουν παραμείνει αδιευκρίνιστες. Η Φραγκία χωρίστηκε στην Δυτική Φραγκία το μετέπειτα Βασίλειο της Γαλλίας, στην Ανατολική Φραγκία το μετέπειτα Βασίλειο της Γερμανίας και στην Μέση Φραγκία την μετέπειτα Λοθαριγγία που επέζησε λίγο και διανεμήθηκε. Ο Οίκος των Καπετιδών πήρε τον τίτλο του Βασιλιά της Γαλλίας, τον επισημοποίησε ο Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας (1190). Η Γερμανία πέρασε σε Φραγκική κυβέρνηση όταν εξελέγη ο Κορράδος Α΄ της Γερμανίας (911).

Βασιλείς όλων των Φράγκων (450 - 511)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεροβίγγειοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κλόβις Α΄ ένωσε όλα τα μικρότερα Φραγκικά βασίλεια και την Ρωμαϊκή Γαλατία υπό την κυριαρχία του, κατέκτησε την περιοχή της Σουασόν από τον Ρωμαίο στρατηγό Συάγριο και το Βησιγοτθικό Βασίλειο της Τουλούζης. Μετέφερε την πρωτεύουσα στο Παρίσι με την Σουασόν, την Ρενς, την Μετς και την Ορλεάνη σαν τόπους κατοικίας του, όταν πέθανε μοίρασε το βασίλειο στους γιους του.[1]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Τέλος
Μεροβαίος
(Merovech)
450 - 458
Portrait Roi de france Mérovée.jpg περί το 411
Γιος του Κλοντιόνε
Ένας γιος περί το 458
περίπου 47 ετών
Χιλδέριχος Α΄
(Childeric Ier)
458 - 481
CHILDERICI REGIS.jpg περί το 437
Γιος του Μεροβαίου
Μπασίνα της Θουριγγίας
Ένας γιος και τέσσερις κόρες
481
περίπου 44 ετών
Κλόβις Α΄
(Clovis I)
481 - 511
Saint Remy baptise Clovis détail.jpg 466
Πρώτος γιος του Χιλδέριχου Α΄ και της Μπασίνας της Θουριγγίας
(1) Άγνωστη σύζυγος
Ένας γιος και μία κόρη
(2) Κλοτίλδη
Τέσσερις γιοι και δύο κόρες
27 Νοεμβρίου 511
45 ετών

Βασιλείς της Νευστριακών Φράγκων (511-679)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεροβίγγειοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Τέλος
Χιλδεβέρτος Α΄[2]
(Childebert I)
511 - 558
Tiers de sou d'or de Childebert Ier.png 497
Τρίτος γιος του Κλόβις Α΄ και της Αγίας Κλοτίλδης
Ουλτραγκόθα
Δύο γιοι
23 Δεκεμβρίου 558
61 έτους
Χλωτάριος Α΄[3]
(Childeric Ier)
558 - 561
Monnaie d'argent de Clotaire Ier.jpeg 498
Τέταρτος γιος του Κλόβις Α΄ και της Αγίας Κλοτίλδης
(1)Γκουντέρικ
(2)Ραδεγούνδη
(3)Ίνγκουντ
Τέσσερις γιοι και μία κόρη
(4)Αρεγούνδη
Ένας γιος
(5)Χουνσίνα
Ένας γιος
29 Νοεμβρίου 561
63 ετών
Χαριβέρτος Α΄[4]
(Charibert I)
561 - 567
Tiers de sou de Caribert Ier frappé à Aire.png 517
Πρώτος γιος του Χλωτάριου Α΄ και της Ίνγκουντ
Ινκομπέργκα
Δύο γιοι και δύο κόρες
Δύο νόθες κόρες
567
50 ετών
Χιλπέριχος Α΄[5]
(Chilperic Ier)
567 - 584
Portrait Roi de france Chilpéric roy de France.jpg περί το 537
Γιός του Χλωτάριου Α΄ και της Αρεγούνδης
(1) Αουντοβέρα
Τρεις γιοι και δύο κόρες
(2) Γκαλσβίνθα
(3) Φρεδεγόνδη
Μία κόρη και πέντε γιοι
27 Σεπτεμβρίου 584
περίπου 47 ετών
Δολοφονήθηκε
Χλωτάριος Β΄[6]
(Clotaire II)
584 - 629
Clothaire II 584 628.jpg 584
Πέμπτος γιος του Χιλπέριχου Α΄ και της Φρεδεγόνδης
(1) Χαλντέτρουντε
Δύο κόρες και ένας γιος
(2) Μπέρτρουντ
Μία κόρη (3) Σιχίλντε
Ένας γιος και μία κόρη
18 Οκτωβρίου 629
45 ετών
Δαγοβέρτος Α΄
(Dagobertus Ι)
629 - 639
Trémissis de Dagobert Ier.jpg 603/605[7]
Γιος του Χλωτάριου Β΄ και της Χαλντέτρουντε
(1) Γκορματρούντε
(2) Νάντιλντ
Ένας γιος
(2) Ραγκνετρούντε
Ένας γιος
19 Ιανουαρίου 639
34-36 ετών
Κλόβις Β΄
(Clovis ΙΙ)
639 - 657
Tiers de sou de Paris aux noms de Clovis II et saint Eloi.jpg 634[8]
Γιος του Δαγοβέρτου Α΄ και της Νάντιλντ
Μπάτχιλντ
Τρείς γιοι
27 Νοεμβρίου 657
23 ετών
Χλωτάριος Γ΄
(Chlothar)
657 - 673
Tiers de sou de Clotaire III frappé à Paris.jpeg 652[9]
Πρώτος γιος του Κλόβις Β΄ και της Μπάτχιλντ
Ένας γιος 673
21 έτους
Χιλδέριχος Β΄
(Childeric ΙΙ)
673 - 675
Solidus en or pâle de 20 siliques émis par Childéric II.jpg 653[10]
Δεύτερος γιος του Κλόβις Β΄ και της Μπάτχιλντ
Μπίλιχιλντ των Μεροβιγγείων
Δύο γιοι
675
23 ετών
Δολοφονήθηκε
Θευδέριχος Γ΄
(Thierry III)
675 - 691
Theuderic III.jpg 657
Τρίτος γιος του Κλόβις Β΄ και της Μπάτχιλντ
Ένας νόθος γιος και μία νόθη κόρη
(1) Αγία Αμαλαμπέργκα
Μία κόρη
(2) Κλοτίλντα των Αρνουλφιδών
Δύο γιοι
691
34 ετών

Βασιλείς των Αυστρασιανών Φράγκων (511-679)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεροβίγγειοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Τέλος
Θευδέριχος Α΄[11][12]
(Thierry Ier)
511 - 534
Portrait Roi de france Thierri Ier.jpg 487
Πρώτος νόθος γιος του Κλόβις Α΄
Σουαβεγκόθα των Βουργουνδών
Ένας γιος και μία κόρη
534
47 ετών
Θευδεβέρτος Α΄[13]
(Thibert Ier)
534 - 548
Münze Gold Solidus Theudebert I um 534 (obverse).jpg 500
Γιος του Θευδέριχου Α΄ και της Σουαβεγκόθας
(1)Βισιγκάρδη(2)Δευτέρια
Ένας γιος
548
48 ετών
Ατύχημα
Θευδεβάλδος[14]
(Theudebald)
548 - 555
535
Γιος του Θευδεβέρτου Α΄ και της Δευτέριας
555
20 ετών
Χλωτάριος Α΄[15]
(Clotaire Ι le Vieux)
555 - 561
Monnaie d'argent de Clotaire Ier.jpeg 498
Τέταρτος γιος του Κλόβις Α΄ και της Αγίας Κλοτίλδης
(1)Γκουντέρικ
(2)Ραδεγούνδη
(3)Ίνγκουντ
Τέσσερις γιοι και μία κόρη
(4)Αρεγούνδη
Ένας γιος
(5)Χουνσίνα
Ένας γιος
29 Νοεμβρίου 561
63 ετών
Σιγιβέρτος Α΄[16]
(Sigebert Ier)
561 - 575
Sigebert 1.jpg 535
Τρίτος γιος του Χλωτάριου Α΄ και της Ίνγκουντ
Μπρουνχίλντα της Αυστρασίας
Δύο κόρες και ένας γιος
575
40 ετών
Δολοφονήθηκε
Χιλδεβέρτος Β΄
(Childebert II)
575 - 596
Tiers de sou de Childebert II.png 6 Απριλίου 570
Γιος του Σιγιβέρτου Α΄ και της Μπρουνχίλντας της Αυστρασίας
Δύο γιοι 596
26 ετών
Θευδεβέρτος Β΄
(Theudebert II)
596 - 612
Tiers de sou de Théodebert II frappé à Clermont.png 586
Πρώτος γιος του Χιλδεβέρτου Β΄
Ένας γιος και μία κόρη 612
26 ετών
Δολοφονήθηκε
Θευδέριχος Β΄
(Thierry ΙΙ)
612 - 613
Portrait Roi de france Thierri II (i.e. IV).jpg 587
Δεύτερος γιος του Χιλδεβέρτου Β΄
Ερμενμπέργκα
Τέσσερις νόθοι γιοι
613
26 ετών
Σιγιβέρτος Β΄
(Sigebert II)
613
Sou d'or de Sigebert II frappé à Marseille.png 601
Νόθος γιος του Θευδέριχου Β΄
613
12 ετών
Χλωτάριος Β΄[17]
(Clotaire II)
613 - 623
Clothaire II 584 628.jpg 584
Δεύτερος γιος του Χιλπέριχου Α΄ και της Φρεδεγούνδας
(1) Χαλντέτρουντε
Δύο κόρες και ένας γιος
(2) Μπέρτρουντ
Μία κόρη (3) Σιχίλντε
Ένας γιος και μία κόρη
18 Οκτωβρίου 629
45 ετών
Δαγοβέρτος Α΄
(Dagobertus Ι)
623 - 634
Trémissis de Dagobert Ier.jpg 603/605
Γιος του Χλωτάριου Β΄ και της Χαλντέτρουντε
(1) Γκορματρούντε
(2) Νάντιλντ
Ένας γιος
(2) Ραγκνετρούντε
Ένας γιος
19 Ιανουαρίου 639
34-36 ετών
Σιγιβέρτος Γ΄
(Sigebert III)
634 - 656
Solidus de Sigebert III frappé à Marseille.jpeg 630
Γιος του Δαγοβέρτου Α΄ και της Ραγκνετρούντε
Χίμνεχιλντ
Ένας γιος και μία κόρη
656
26 ετών
Χιλδεβέρτος ο Υιοθετημένος
(Childebert the Adopted)
656 - 661
Tremissis de 7 siliques amis par Childebert l'Adopté.jpg Γιος του Γκριμόαλντ του Πρεσβύτερου
Χλωτάριος Γ΄
(Chlothar)
661 - 662
Tiers de sou de Clotaire III frappé à Paris.jpeg 650
Πρώτος γιος του Κλόβις Β΄ και της Αγίας Μπάτχιλντ
673
23 ετών
Χιλδέριχος Β΄
(Childeric ΙΙ)
662 - 675
Solidus en or pâle de 20 siliques émis par Childéric II.jpg 653
Δεύτερος γιος του Κλόβις Β΄ και της Αγίας Μπάτχιλντ
Μπίλιχιλντ των Μεροβιγγείων
Δύο γιοι
675
22 ετών
Δολοφονήθηκε
Κλόβις Γ΄
(Clovis III)
675 - 676
Portrait Roi de france Clovis III (sic).jpg 670
Πρώτος γιος του Θευδέριχου Γ΄
Χίμνεχιλντ
Ένας γιος και μία κόρη
676
6 ετών
Δαγοβέρτος Β΄
(Dagobert II)
676 - 679
Tiers de sou d'or de Dagobert II.png 652
Γιος του Σιγιβέρτου Γ΄ και της Χίμνεχιλντ
23 Δεκεμβρίου 679
27 ετών
Δολοφονήθηκε

Βασιλείς των Φράγκων (679-840)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεροβίγγειοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θευδέριχος Γ΄ αναγνωρίστηκε σαν "Βασιλιάς όλων των Φράγκων", το Βασίλειο των Φράγκων ενώθηκε άλλη μία φορά σε μία ενιαία οντότητα αλλά θα διατηρηθεί πολύ λίγο. Το βασίλειο έμεινε τότε γνωστό σαν η περίοδος που κυβερνούσαν οι "Βασιλείς Σκιές", την πραγματική εξουσία στο βασίλειο είχε ο Μαγιορδόμος.

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Τέλος
Θευδέριχος Γ΄
(Thierry III)
679 - 691
Theuderic III.jpg 657
Τρίτος γιος του Κλόβις Β΄ και της Μπάτχιλντ
Ένας νόθος γιος και μία νόθη κόρη
(1) Αγία Αμαλαμπέργκα
Μία κόρη
(2) Κλοτίλντα των Αρνουλφιδών
Δύο γιοι
691
34 ετών
Κλόβις Δ΄
(Clovis IV)
691 - 695
Georges Rouget (1783-1869) - Clovis III roi d'Austrasie en 691 (682-695).jpg 677
Πρώτος γιος του Θευδέριχου Γ΄ και της Κλοτίλντας των Αρνουλφιδών
695
18 ετών
Χιλδεβέρτος Γ΄
(Childebert le Juste )
695 - 711
Childebert III 694 711.jpg 678
Δεύτερος γιος του Θευδέριχου Γ΄ και της Κλοτίλντας των Αρνουλφιδών
Εντόννε
Δύο γιοι
14 Απριλίου 711
33 ετών
Δαγοβέρτος Γ΄
(Dagobert III)
711 - 715
Portrait Roi de france Dagobert II (i.e III).jpg 699
Πρώτος γιος του Χιλδεβέρτου Γ΄ και της Εντόννε
Ένας γιος 715
16 ετών
Χιλπέριχος Β΄
(Chilperic II)
715 - 721
Portrait Roy de france Chilperic II.jpg πέρι το 672
Δεύτερος γιος του Χιλδέριχου Β΄ και της Μπίλιχιλντ των Μεροβιγγείων
Ένας γιος 13 Φεβρουαρίου 721
περίπου 49 ετών
Θευδέριχος Δ΄
(Theuderic)
721 - 737
Theuderic IV.jpg 712
Γιος του Δαγοβέρτου Γ΄
737
25 ετών
Χιλδέριχος Γ΄
(Childeric III)
741 - 751
Jean Dassier (1676-1763) - Childéric III roy de France (754).jpg 614
Άγνωστης καταγωγής
Μπάτχιλντ
Τρείς γιοι
περί το 755
περίπου 41 ετών

Δυναστεία των Καρολιδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Καρολίδες ξεκίνησαν την σταδιοδρομία αρχικά σαν Μαγιόδρομοι στα ανάκτορα των Μεροβίγγειων βασιλέων, αρχικά στην Αυστρασία, κατόπιν στην Νευστρία και την Βουργουνδία. Ο Πεπίνος του Χέρσταλ πήρε τον τίτλο "Δούκας και Πρίγκιπας των Φράγκων" μετά την κατάκτηση της Νευστρίας στην "μάχη του Τερτρύ" (687), σύμφωνα με μερικούς χρονικογράφους ήταν η αρχή της βασιλείας του. Την περίοδο 715 - 716 οι απόγονοι του Πεπίνου διεκδίκησαν την διαδοχή. Τον Μάρτιο του 752 ο Πιπίνος ο Βραχύς έγινε επίσημα βασιλιάς των Φράγκων και το αξίωμα του Μαγιόδρομου εξαφανίστηκε, οι Καρολίδες εκτόπισαν τους Μεροβίγγιους σαν βασιλική δυναστεία.[18][19]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Τέλος
Πιπίνος ο Βραχύς
(Pepin le Bref?)
751 - 768
PippinImperialChronicleCorpusChristiCollegeMS373Fol14.jpg 714
Δεύτερος γιος του Κάρολου Μαρτέλου και της Ροτρούδης του Τρεβ
Μπερτράντα του Λον
Δύο γιοι και μία κόρη
24 Σεπτεμβρίου 768
54 ετών
Καρλομάν Α΄
(Carloman Ier)
768 - 771
751
Δεύτερος γιος του Πιπίνου του Βραχύ και της Μπερτράντας του Λον
Γερβέργκα
Δύο γιοι
4 Δεκεμβρίου 771
20 ετών
Καρλομάγνος
(Charlemagne)
768 - 814
Charlemagne denier Mayence 812 814.jpg 2 Απριλίου 747
Πρώτος γιος του Πιπίνου του Βραχύ και της Μπερτράντας του Λον
(1) Ντεζιντεράτα
(2) Χίλντεγκαρντ του Φίντσγκαου
Τρεις γιοι και τέσσερεις κόρες
(3) Φαστράντα
Δύο κόρες
(4) Λούιτγκαρντ
Ένας νόθος γιος
28 Ιανουαρίου 814
67 ετών
Λουδοβίκος ο Ευσεβής
(Louis Ι le Pieux)
814 - 840
Ludwik I Pobożny.jpg 778
Τρίτος γιος του Καρλομάγνου και της Χίλντεγκαρντ του Φίντσγκαου
(1) Ερμενγάνδη του Εζμπαί
Τρείς γιοι και δύο κόρες
(2) Ιουδήθ της Βαυαρίας
Ένας γιος και μία κόρη
20 Ιουνίου 840
62 ετών

Ο Λουδοβίκος ο Ευσεβής έκανε πολλές διανομές της απέραντης αυτοκρατορίας στους γιους του αλλά η τελική διανομή έγινε στο Βορμς (838). Ο μικρότερος γιος από τον δεύτερο γάμο του Κάρολος ο Φαλακρός πήρε την Ακουιτανία, ο μεγαλύτερος Λοθάριος Α΄ τον διαδέχθηκε στα ανατολικά και την Ιταλία, την Βαυαρία παρέλαβε ο Λουδοβίκος ο Γερμανικός. Με τον θάνατο του αυτοκράτορα (840) ξέσπασαν πολλές συγκρούσεις ανάμεσα στους γιους του που διατηρήθηκαν τρία χρόνια, το Φραγκικό βασίλειο διαιρέθηκε οριστικά με την Συνθήκη του Βερντέν (843). Ο μεγαλύτερος αδελφός Λοθάριος διατήρησε τον αυτοκρατορικό τίτλο, το βασίλειο της Ιταλίας και ολόκληρη την Μέση Φραγκία μια περιοχή που έφτανε μέχρι την Βόρεια Θάλασσα, περιείχε τις Κάτω Χώρες, την Ρηνανία με το Άαχεν, την Βουργουνδία και την Προβηγκία. Ο Κάρολος ο Φαλακρός πήρε την Ακουιτανία, ο γιος του Πεπίνου Α΄ Πεπίνος Β΄ της Ακουιτανίας που πήρε την Δυτική Φραγκία, τα εδάφη δυτικά από το βασίλειο του Λοθάριου την σημερινή Γαλλία συγκρούστηκε σκληρά με τον Κάρολο για την Ακουιτανία. Ο Λουδοβίκος ο Γερμανικός πήρε τα εδάφη ανατολικά από το βασίλειο του Λοθάριου, την Ανατολική Φραγκία, σημερινή Γερμανία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. William Deans; Frederick Martin (1882). A History Of France: From The Earliest Times To The Present Day. 1. Edinburgh & London: A. Fullarton & Co. σσ. 6-9, 420, 1792, Table Of Sovereigns Of France.
  2. William Deans; Frederick Martin (1882). A History Of France: From The Earliest Times To The Present Day. 1. Edinburgh & London: A. Fullarton & Co. σσ. 6-9, 420, 1792, Table Of Sovereigns Of France.
  3. William Deans; Frederick Martin (1882). A History Of France: From The Earliest Times To The Present Day. 1. Edinburgh & London: A. Fullarton & Co. σσ. 6-9, 420, 1792, Table Of Sovereigns Of France.
  4. William Deans; Frederick Martin (1882). A History Of France: From The Earliest Times To The Present Day. 1. Edinburgh & London: A. Fullarton & Co. σσ. 6-9, 420, 1792, Table Of Sovereigns Of France.
  5. William Deans; Frederick Martin (1882). A History Of France: From The Earliest Times To The Present Day. 1. Edinburgh & London: A. Fullarton & Co. σσ. 6-9, 420, 1792, Table Of Sovereigns Of France.
  6. William Deans; Frederick Martin (1882). A History Of France: From The Earliest Times To The Present Day. 1. Edinburgh & London: A. Fullarton & Co. σσ. 6-9, 420, 1792, Table Of Sovereigns Of France.
  7. Paul Oldfield, Sanctity and Pilgrimage in Medieval Southern Italy, 1000–1200, (Cambridge University Press, 2014), σ. 218
  8. McConville 2018, σ. 362
  9. Bachrach, Bachrach & Leese 2018
  10. Bachrach, Bachrach & Leese 2018
  11. William Deans; Frederick Martin (1882). A History Of France: From The Earliest Times To The Present Day. 1. Edinburgh & London: A. Fullarton & Co. σσ. 6-9, 420, 1792, Table Of Sovereigns Of France.
  12. Contested by Munderic, 533, rival king in the Auvergne
  13. William Deans; Frederick Martin (1882). A History Of France: From The Earliest Times To The Present Day. 1. Edinburgh & London: A. Fullarton & Co. σσ. 6-9, 420, 1792, Table Of Sovereigns Of France.
  14. William Deans; Frederick Martin (1882). A History Of France: From The Earliest Times To The Present Day. 1. Edinburgh & London: A. Fullarton & Co. σσ. 6-9, 420, 1792, Table Of Sovereigns Of France.
  15. William Deans; Frederick Martin (1882). A History Of France: From The Earliest Times To The Present Day. 1. Edinburgh & London: A. Fullarton & Co. σσ. 6-9, 420, 1792, Table Of Sovereigns Of France.
  16. William Deans; Frederick Martin (1882). A History Of France: From The Earliest Times To The Present Day. 1. Edinburgh & London: A. Fullarton & Co. σσ. 6-9, 420, 1792, Table Of Sovereigns Of France.
  17. William Deans; Frederick Martin (1882). A History Of France: From The Earliest Times To The Present Day. 1. Edinburgh & London: A. Fullarton & Co. σσ. 6-9, 420, 1792, Table Of Sovereigns Of France.
  18. Charles Knight, The English Cyclopaedia: Volume IV, (London : 1867); σ. 733
  19. Claudio Rendina & Paul McCusker, The Popes: Histories and Secrets, (New York : 2002), σ. 145

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Charles Knight, The English Cyclopaedia: Volume IV, (London : 1867)
  • Claudio Rendina & Paul McCusker, The Popes: Histories and Secrets, (New York : 2002)
  • Paul Oldfield, Sanctity and Pilgrimage in Medieval Southern Italy, 1000–1200, (Cambridge University Press, 2014)
  • William Deans; Frederick Martin (1882). A History Of France: From The Earliest Times To The Present Day.
  • The history of France as recounted in the "Grandes Chroniques de France", and particularly in the personal copy produced for King Charles V between 1370 and 1380 that is the saga of the three great dynasties, the Merovingians, Carolingians, and the Capetians, that shaped the institutions and the frontiers of the realm. This document was produced and likely commissioned during the Hundred Years' War, a dynastic struggle between the rulers of France and England with rival claims to the French throne. It should therefore be read and considered carefully as a source, due to the inherent bias in the context of its origins.
  • The Cambridge Illustrated History of France – Cambridge University Press
  • The Origins of France: Clovis to the Capetians 500–1000 by Edward James
  • Late Merovingian France: History and Hagiography, 640–720 (Manchester Medieval Sources); Paul Fouracre (Editor), Richard A. Gerberding (Editor)
  • Medieval France: An Encyclopedia, eds. W. Kibler and G. Zinn. New York: Garland Publishing, 1995.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Frankish kings της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).