Κατάλογος μοναρχών της Αραγωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τα σύμβολα των βασιλέων της Αραγωνίας

Ακολουθεί ο Κατάλογος μοναρχών της Αραγωνίας, το Βασίλειο της Αραγωνίας δημιουργήθηκε την περίοδο 950 - 1035 όταν η Κομητεία της Αραγωνίας που διεκδικήθηκε από το Βασίλειο της Ναβάρρας, αποσπάστηκε από την Ναβάρρα σύμφωνα με την διαθήκη του Σάντσο Γκαρθές Γ΄ της Παμπλόνα. Ο γιος του Σάντσο Γ΄, Ραμίρο Α΄ της Αραγωνίας κληρονόμησε την Αραγωνία μετά τον θάνατο του πατέρα του. Τον 12ο αιώνα η πριγκίπισσα Πετρονίλα της Αραγωνίας παντρεύτηκε τον κόμη από την Βαρκελώνη Ραϋμόνδο Βερεγγάριο Δ΄ και μέσα από την δυναστική ένωση δημιουργήθηκε το Στέμμα της Αραγωνίας. Το Βασίλειο της Βαλένθια, το Βασίλειο της Μαγιόρκας και το Βασίλειο της Σικελίας προστέθηκαν στο στέμμα τον 13ο αιώνα, τον επόμενο αιώνα προστέθηκε και το Βασίλειο της Σαρδηνίας. Το Στέμμα της Αραγωνίας εξακολουθούσε να υπάρχει με ξεχωριστές διοικητικές μονάδες μέχρι το 1713, στην συνέχεια ξέσπασε ο Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής όταν και διαλύθηκε το στέμμα εντός της Ισπανικής μοναρχίας.

Kόμητες της Αραγωνίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Χιμένεθ (ως κόμητες της Αραγωνίας)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Κόμητες της Αραγωνίας ήταν κληρονομικοί υποτελείς του βασιλείου της Παμπλόνα

Οίκος των Χιμένεθ (ως βασιλείς της Αραγωνίας)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο του Σάντσο Γκαρθές Γ΄ η κομητεία της Αραγωνίας αποσπάστηκε από το Βασίλειο της Παμπλόνα, ο γιος του Ραμίρο Α΄ ήταν το πρώτο μέλος της Οικογένειας που πήρε του τίτλου του Βασιλιά της Αραγωνίας.

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Ραμίρο Α΄ της Αραγωνίας
(Ramiro I de Aragon)
1035 - 1063
Fernando I, rei consorte da Galiza.jpg 1006
Νόθος γιος του Σάντσο του Μέγα και της Σάντσα της Αϋπμάρ
(1) Ερμεσίνδα της Βιγκόρ
Δυο γιοι και τρείς κόρες
(2) Αγνή, σύζυγος του Ραμίρο Α΄ της Αραγωνίας
8 Μαίου 1063
57 ετών
Δολοφονήθηκε
Σάντσο Ραμίρεθ της Αραγωνίας
(Sancho II el Fuerte)
1063 - 1094
Sancho Ramírez (1100-1145) detalle.jpeg 1042
γιος του Ραμίρο Α΄ της Αραγωνίας και της Ερμεσίνδας της Βιγκόρ
(1) Ισαβέλλα του Ουρζέλ
Ένας γιος
(2) Φελίσια της Ρουκί
Τρεις γιοι
4 Ιουνίου 1094
52 ετών
Χτυπήθηκε από βέλος
Πέτρος Α΄ της Παμπλόνα και της Αραγωνίας
(Pedro I de Aragon y Pamplona)
1094 - 1104
Pietro I d'Aragón.jpg 1069
γιος του Σάντσο Ραμίρεθ της Αραγωνίας και της Ισαβέλλας του Ουρζέλ
(1) Αγνή της Ακουιτανίας
(2) Μπέρτα της Ιταλίας
Ένας γιος και μια κόρη
29 Σεπτεμβρίου 1104
35 ετών
Αλφόνσος Α΄ της Παμπλόνα και της Αραγωνίας
(Αλφόνσος ο Μαχητής)
(Alfonso I de Aragon y I de Pamplona el Batallador?)
1104 - 1134
Estatua de Alfonso I de Aragón.jpg 1073
γιος του Σάντσο Ραμίρεθ της Αραγωνίας και της Φελίσια της Ρουκί
Ουρράκα της Λεόν 7 Σεπτεμβρίου 1134
61 έτους
Ραμίρο Β΄ της Αραγωνίας
(Ραμίρο ο Μοναχός)
(Ramiro II de Aragon?)
1134 - 1137
Remiro II d'Aragón.jpg 24 Απριλίου 1086
Δεύτερος γιος του Σάντσο Ραμίρεθ της Αραγωνίας και της Φελίσια της Ρουκί
Αγνή της Ακουιτανίας, βασίλισσα της Αραγωνίας
Μια κόρη
16 Αυγούστου 1157
71 έτους
Πετρονίλα της Αραγωνίας
(Petronila de Aragon?)
1137 - 1164
Petronila.gif 1136
Κόρη του Ραμίρο Β΄ της Αραγωνίας και της Αγνής της Ακουιτανίας
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Δ΄ της Βαρκελώνης
Τέσσερις γιοι και μια κόρη
15 Οκτωβρίου 1173
36 ετών

Οίκος της Βαρκελώνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Αλφόνσος Β΄ της Αραγωνίας
(Alfonso II de Aragon)
1164 - 1196
Alfonso II de Aragón from Liber feudorum maior.jpg 1157
Δεύτερος γιος του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Δ΄ της Βαρκελώνης και της Πετρονίλας της Αραγωνίας[1]
Σάντσα της Καστίλης
Δύο κόρες και τρεις γιοι
1196
39 ετών
Πέτρος Β΄ της Αραγωνίας
(Pedro II de Aragon)
1196 - 1213
Peter II of Aragon.jpg 1178
Πρώτος γιος του Αλφόνσου Β΄ της Αραγωνίας και της Σάντσας της Καστίλης[2]
Μαρία, κυρία του Μονπελιέ
Ένας γιος
12 Σεπτεμβρίου 1213
35 ετών
Έπεσε σε μάχη
Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας
(Ιάκωβος ο Κατακτητής)
(Jaime I de Aragon el Conquistador)
1213 - 1276
Jaume I Palma.jpg 2 Φεβρουαρίου 1208
Γιος του Πέτρου Β΄ της Αραγωνίας και της Μαρίας του Μονπελιέ
(1) Ελεονώρα της Καστίλης
Ένας γιος
(2) Γιολάντα της Ουγγαρίας
Τρεις γιοι και τέσσερις κόρες
Τερέσα Χιλ ντε Μπιδάουρε
Δυο γιοι
Τρεις νόθοι γιοι
27 Ιουλίου 1276
68 ετών
Πέτρος Γ΄ της Αραγωνίας
(Πέτρος ο Μέγας)
(Pedro III de Aragon)
1276 - 1285
Rey Pedro III Aragón.jpg 1240
Πρώτος γιος του Ιακώβου Α΄ της Αραγωνίας και της Γιολάντας της Ουγγαρίας
Κωνσταντία Χοενστάουφεν της Σικελίας
Τρεις γιοι και δυο κόρες
11 Νοεμβρίου 1285
45 ετών
Αλφόνσος Γ΄ της Αραγωνίας
(Alfonso III de Aragon)
1285 - 1291
Alifonso III d'Aragón.jpg 4 Νοεμβρίου 1265
Πρώτος γιος του Πέτρου Γ΄ της Αραγωνίας και της Κωνσταντίας Χοενστάουφεν της Σικελίας
Αγνή της Ακουιτανίας, βασίλισσα της Αραγωνίας
Μια κόρη
18 Ιουνίου 1291
26 ετών
Ιάκωβος Β΄ της Αραγωνίας
(Ιάκωβος ο Δίκαιος)
(Jaume ΙΙ el Just)
1291 - 1327
Chaime II d'Aragón.jpg 10 Απριλίου 1267
Δεύτερος γιος του Πέτρου Γ΄ της Αραγωνίας και της Κωνσταντίας Χοενστάουφεν
(1) Ισαβέλλα της Καστίλης, βασίλισσα της Αραγωνίας
(2) Λευκή του Ανζού
Πέντε γιοι και πέντε κόρες
(3) Μαρία των Λουζινιάν, βασίλισσα της Αραγωνίας
(4) Ελισέντα του Μοντκάντα
Τρεις νόθοι γιοι
2 Νοεμβρίου 1327
60 ετών
Αλφόνσος Δ΄ της Αραγωνίας
(Alfons ΙV)
1327 - 1336
Alifonso IV d'Aragón.jpg 2 Νοεμβρίου 1299
Δεύτερος γιος του Ιακώβου Β΄ της Αραγωνίας και της Λευκής του Ανζού
(1) Τερέζα ντ' Εστένσα, κόμισσα του Ουρζέλ
Μία κόρη και δυο γιοί
(2) Ελεονώρα της Καστίλης
Δύο γιοι
24 Ιανουαρίου 1336
37 ετών
Πέτρος Δ΄ της Αραγωνίας
(Pedro IV de Aragon)
1327 - 1336
Jaume Mateu - Peter IV the Ceremonious - Google Art Project.jpg 5 Οκτωβρίου 1319
Πρώτος γιος του Αλφόνσου Δ΄ της Αραγωνίας και της Τερέζας ντ' Εστένσα
(1) Μαρία της Ναβάρρας
Δύο κόρες
(2) Ελεονώρα της Πορτογαλίας, βασίλισσα της Αραγωνίας
(3) Ελεονώρα της Σικελίας
Δύο γιοι και μια κόρη
(4) Σίβυλλα του Φορτιά
Μία κόρη
5 Ιανουαρίου 1387
68 ετών
Ιωάννης Α΄ της Αραγωνίας
(Ιωάννης ο Κυνηγός)
(Jean Ier d'Aragon)
1387 - 1396
Chuan I d'Aragón.jpg 27 Δεκεμβρίου 1350
Πρώτος γιος του Πέτρου Δ΄ της Αραγωνίας και της Ελεονώρας της Σικελίας
(1) Ιωάννη Α΄ του Αρμανιάκ
Μία κόρη
(2) Γιολάνδη του Μπαρ
Ένας γιος και μια κόρη
19 Μαΐου 1396
46 ετών
Ατύχημα
Μαρτίνος της Αραγωνίας
(Μαρτίνος ο Πρεσβύτερος)
(Martin I de Aragon el Viejo)
1396 - 1410
Martín I de Aragón.jpg 29 Ιουλίου 1356
Δεύτερος γιος του Πέτρου Δ΄ της Αραγωνίας και της Ελεονώρας της Σικελίας
Μαρία ντε Λούνα
Ένας γιος
31 Μαΐου 1410
54 ετών

Η δυναστεία αναφέρεται πολλές φορές στα κείμενα σαν Αραγωνέζικη αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καμιά σχέση με την προηγούμενη δυναστεία, ο Οίκος της Τραστάμαρα κυβερνούσε το Βασίλειο της Καστίλης.

Οίκος της Τραστάμαρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Φερδινάνδος Α΄ της Αραγωνίας
(Φερδινάνδος της Αντεκέρα)
(Fernando I de Aragon)
1412 - 1416
Ferran d'Antequera al retaule Sancho de Rojas (detall).jpg 27 Νοεμβρίου 1380
δεύτερος του γιος του Ιωάννη Α΄ της Καστίλης και της Ελεονώρας της Αραγωνίας
Ελεονόρα της Αλμπουκέρκης
Πέντε γιοι και δύο κόρες
2 Απριλίου 1416
36 ετών
Αλφόνσος Ε΄ της Αραγωνίας
(Αλφόνσος ο Μεγαλόψυχος)
(Sancho II el Fuerte)
1416 - 1458
Alfonso-V-el-Magnanimo.jpg 1396
Πρώτος γιος του Φερδινάνδου Α΄ της Αραγωνίας και της Ελεονόρας της Αλμπουκέρκης
Μαργαρίτα της Καστίλης, βασίλισσα της Αραγωνίας
Ένας νόθος γιος και δύο νόθες κόρες
27 Ιουνίου 1458
62 ετών
Ιωάννης Β΄ της Αραγωνίας
(Juan II de Aragon)
1458 - 1479
Chuan II d'Aragón.jpg 29 Ιουνίου 1398
Δεύτερος γιος του Φερδινάνδου Α΄ της Αραγωνίας και της Ελεονόρας της Αλμπουκέρκης
(1) Λευκή Α΄ της Ναβάρρας
Δυο γιοι και δύο κόρες
Ιωάννα Ενρίκεθ
Ένας γιος και μια κόρη
Τρεις νόθοι γιοι
20 Ιανουαρίου 1479
81 έτους
Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας
(Φερδινάνδος ο Καθολικός)
(Fernando II de Aragon)
1479 - 1516
Michel Sittow 004.jpg 10 Μαρτίου 1452
Γιος του Ιωάννη Β΄ της Αραγωνίας και της Ιωάννας Ενρίκεθ
(1) Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης
δύο γιοι και τέσσερις κόρες
(2) Ζερμαίν ντε Φουά
Ένας νόθος γιος και τρείς νόθες κόρες
23 Ιανουαρίου 1516
64 ετών
Ιωάννα Α΄ της Καστίλης
(Ιωάννα η Τρελή)
(Juana la Loca)
1516 - 1555
Juan de Flandes 003.jpg 6 Νοεμβρίου 1479
Κόρη του Φερδινάνδου Β΄ της Αραγωνίας και της Ισαβέλλας Α΄ της Καστίλης
Φίλιππος Α΄ της Καστίλης
Δύο γιοι και τέσσερεις κόρες.
12 Απριλίου 1555
76 ετών


Οίκος των Αψβούργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος Α΄ της Ισπανίας
(Keizer Karel V)
1516 - 1556
Titian - Portrait of Charles V Seated - WGA22964.jpg 24 Φεβρουαρίου 1500
Πρώτος γιος του Φιλίππου ΣΤ΄ της Βουργουνδίας και της Ιωάννας Α΄ της Καστίλλης
Ισαβέλλα της Πορτογαλίας
Ένας γιος και δυο κόρες
21 Σεπτεμβρίου 1558
58 ετών
Φίλιππος Β΄ της Ισπανίας
(Felipe II de Espana)
1556 - 1598
Portrait of Philip II of Spain by Sofonisba Anguissola - 002b.jpg 21 Μαΐου 1527
γιος του Καρόλου Β΄ της Βουργουνδίας και της Ισαβέλλας της Πορτογαλίας
(1) Μαρία Μανουέλα, Πριγκίπισσα της Πορτογαλίας
Ένας γιος
(2) Μαρία Α΄ της Αγγλίας
(3) Ελισάβετ του Βαλουά
Δυο κόρες
(4) Άννα της Αυστρίας (1549–1580)
Τρεις γιοι
13 Σεπτεμβρίου 1598
71 έτους
Φίλιππος Γ' της Ισπανίας
(Felipe III de Espana)
1598 - 1621
Felipe3-Spain.jpg 14 Απριλίου 1578
Γιος του Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας και της Άννας της Αυστρίας
Μαργαρίτα της Αυστρίας
Τρεις γιοι και πέντε κόρες
31 Μαρτίου 1621
43 ετών
Φίλιππος Δ´ της Ισπανίας
(Felipe IV)
1621 - 1665
Philip IV of Spain - Velázquez 1644.jpg 8 Απριλίου 1605
γιος του Φιλίππου Γ' της Ισπανίας και της Μαργαρίτας της Αυστρίας
(1) Ελισάβετ της Γαλλίας
Ένας γιος και μια κόρη
(2) Μαριάννα της Αυστρίας
Δυο γιοι και μια κόρη
17 Σεπτεμβρίου 1665
60 ετών
Κάρολος Β΄ της Ισπανίας
(Carlos II de Espana)
1665 - 1700
Juan de Miranda Carreno 002.jpg 6 Νοεμβρίου 1661
γιος του Φιλίππου Δ΄ της Ισπανίας και της Μαριάννας της Αυστρίας
(1) Μαρία Λουίζα της Ορλεάνης
(2) Μαρία Άννα του Παλατινάτου-Νόϊμπουργκ
1 Νοεμβρίου 1700
39 ετών

Οίκος των Βουρβόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας
(Φίλιππος του Ανζού)
(Felipe V de Espana)
1700 - 1705
Felipe V de España.jpg 19 Δεκεμβρίου 1683
Δεύτερος γιος του Λουδοβίκου, Μέγα Δελφίνου και της Μαρίας Άννας Βικτωρίας της Βαυαρίας
(1) Μαρία Λουίζα της Σαβοΐας
Δυο γιοι
(2) Ελισάβετ Φαρνέζε
Τρεις γιοι και τρεις κόρες
9 Ιουλίου 1746
63 ετών

Οίκος των Αψβούργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Γάμοι Θάνατος
Κάρολος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
(Carlos VI del Sacro Imperio Romano Germanico)
1705 - 1714
Johann Gottfried Auerbach 004.jpg 1 Οκτωβρίου 1685
γιος του Λεοπόλδου Α΄ της Γερμανίας και της Ελεωνόρας Μαγδαληνής του Νόιμπουρκ
Ελισάβετ Χριστίνα του Μπράουνσβαϊκ-Βόλφενμπυτελ
Τρεις κόρες
20 Οκτωβρίου 1740
55 ετών

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://books.google.gr/books?id=aEx8TJoXiAEC&pg=PA538&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
  2. Antonio Ubieto Arteta, Creacion y desarrollo de la Corona de Aragon, Zaragoza, Anubar (Historia de Aragon), 1987, σσ. 187-188.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Alfonso II el Casto, hijo de Petronila y Ramon Berenguer IV, nacio en Huesca en 1157;". Cfr. Josefina Mateu Ibars, Maria Dolores Mateu Ibars, Colectanea paleografica de la Corona de Aragon: Siglo IX-XVIII
  • Antonio Ubieto Arteta, Creacion y desarrollo de la Corona de Aragon, Zaragoza, Anubar (Historia de Aragon), 1987

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Aragonese monarchs της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).