Εδμόνδος Α΄ της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εδμόνδος Α΄ της Αγγλίας
Edmund I - MS Royal 14 B V.jpg
Γέννηση
Ουέσσεξ
Θάνατος
Pucklechurch
Υπηκοότητα Ουέσσεξ και Βασίλειο της Αγγλίας
Σύζυγος Ælfgifu of Shaftesbury και Æthelflæd of Damerham
Τέκνα Έντουι της Αγγλίας και Έντγκαρ Α΄ ο Ειρηνικός
Γονείς Εδουάρδος ο Γηραιός και Eadgifu of Kent
Αξίωμα Μονάρχης της Αγγλίας ( - )
Commons page Πολυμέσα

Ο Εδμόνδος Α΄ (Edmund I, 921 - 26 Μαΐου 946) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας κατά την περίοδο 939-946, γιος του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου του γηραιού, ετεροθαλής αδελφός και διάδοχος του Εθελστάν.

Με την άνοδο του στο θρόνο αντιμετώπισε τη μεγάλη στρατιωτική απειλή της Ιρλανδίας, όταν ο βασιλιάς Όλαφ Γ΄ Γκούθφριθσον κατέλαβε την Νορθουμβρία. Όταν πέθανε ο Όλαφ, ο Εδμόνδος ανακατέλαβε τα εδάφη (942), έγινε νονός του νέου βασιλιά Όλαφ της Υόρκης και αποκαταστάθηκε η ειρήνη. Προσπάθησε να διατηρήσει ειρηνικές σχέσεις και με την Σκωτία. Επί της βασιλείας του άρχισε να αναβιώνει η μοναστηριακή ζωή στην Αγγλία.

Δολοφονήθηκε από έναν εξόριστο ληστή στις 26 Μαΐου του 946. Παιδιά του ήταν οι μετέπειτα βασιλείς Έντουι της Αγγλίας και Έντγκαρ Α΄ ο Ειρηνικός. Τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός του, Έντρεντ.


Προκάτοχος:
Έθελσταν της Αγγλίας
Βασιλιάς τηςΑγγλίας
939946
Διάδοχος:
Έντρεντ της ΑγγλίαςΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Edmund I of England της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).