Έντμουντ ο Σιδηρόπλευρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έντμουντ ο σιδηρόπλευρος
Edmond II d'Angleterre.jpg
Βασιλιάς της Αγγλίας
Περίοδος 23 Απριλίου 101630 Νοεμβρίου 1016
Προκάτοχος Έθελρεντ του Ουέσσεξ
Διάδοχος Κανούτος ο μέγας
Πατέρας Έθελρεντ του Ουέσσεξ
Μητέρα Ελφγκίφου της Υόρκης
Γέννηση 988/993 περίπου
Αγγλία
Θάνατος 30 Νοεμβρίου 1016
Οξφόρδη ή Λονδίνο, Αγγλία
Τόπος ταφής Αββαείο του Γκλάστονμπερι, Σόμερσετ
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Έντμουντ (Εδμόνδος) ο σιδηρόπλευρος (Edmund Ironside, 988/99330 Νοεμβρίου 1016) ήταν βασιλιάς του Ουέσσεξ και της Αγγλίας από τις 23 Απριλίου του 1016 έως τις 30 Νοεμβρίου 1016. Ονομάστηκε Σιδηρόπλευρος λόγω των προσπαθειών του να αντιμετωπίσει τη δανική εισβολή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έντμουντ ήταν ο δεύτερος γιος του βασιλιά Έθελρεντ Β΄ από την πρώτη του σύζυγο, Ελφγκίφου της Υόρκης. Είχε τρεις αδελφούς, τον Έθελσταν που ήταν ο μεγαλύτερος και δύο μικρότερους, τον Έαντρεντ και τον Έγκμπερτ. Η μητέρα του πέθανε το 996 και ο πατέρας του παντρεύτηκε την Έμμα της Νορμανδίας. Είχε δύο παιδιά, τον Εδουάρδο και τον Έντμουντ, τα οποία μετά τον θάνατό του βρέφη στάλθηκαν στην Σουηδία, με την εντολή να δολοφονηθούν. Αλλά τα φυγάδευσαν στο Κίεβο, όπου τους χαρίστηκε η ζωή και κατέληξαν τελικά στην Ουγγαρία.

Ο Βασιλικός του βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδέχτηκε στον θρόνο τον πατέρα του Έθελρεντ αμέσως μετά τον θάνατό του στις 23 Απριλίου 1016. Την ίδια χρονιά αντιμετώπισε επιδρομή Δανών Βίκινγκς στο Άσιγκτον και υπέστη καταστροφική ήττα. Αναγκάστηκε να μοιραστεί το θρόνο με τον νικητή Κνούτο. Ο ίδιος κράτησε μόνο το Ουέσσεξ, ενώ ο Κνούτος ολόκληρη την υπόλοιπη Αγγλία άνω του Τάμεση. Μετά τον θάνατό του ο Κνούτος κατέλαβε το Ουέσσεξ και έγινε βασιλιάς σχεδόν όλης της Αγγλίας.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 30 Νοεμβρίου 1016, ο Έντμουντ πέθανε στην Οξφόρδη ή το Λονδίνο, είτε από ασθένεια είτε επειδή τον μαχαίρωσε κάποιος στρατιώτης. Τάφηκε στο αββαείο του Γκλάστονμπερι στο Σόμερσετ. Το μοναστήρι σήμερα είναι κατεστραμμένο και είναι άγνωστο πού βρίσκεται ο τάφος του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έντμουντ Β΄ νυμφεύτηκε την Έλντζυθ (Ealdgyth) και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έθελρεντ του Ουέσσεξ
Βασιλιάς της Αγγλίας
Flag of Wessex.png

1016
Διάδοχος
Κνούτος