Κινεγκίλς του Ουέσσεξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κινεγκίλς του Ουέσσεξ
Kengils - John Speed.JPG
Κινεγκίλς του Ουέσσεξ – έργο του John Speed (1611) από το θέατρο του σε σκηνή που απεικονίζει την σαξονική επταρχία
Θάνατος
Τέκνα Κενβάλ του Ουέσσεξ, Centwine of Wessex, Cwichelm of Wessex και Æthelwine of Athelney
Γονείς Κέολ του Ουέσσεξ

Ο Κινεγκίλς του Ουέσσεξ (πέθανε το 642) ήταν βασιλιάς του Ουέσσεξ (611642), γιος του βασιλιά Κέολ, διάδοχος του θείου του Κεολγούλφος. Σύμφωνα με μερικές πηγές, ο Κινεγκίλς είχε έναν αδελφό, τον Κεολβάλδο, ο οποίος ήταν παππούς του μετέπειτα μεγάλου βασιλιά Ίνε του Ουέσσεξ, την εποχή του το βασίλειο του Ουέσσεξ περιοριζόταν μονάχα σε μια περιοχή βόρεια του Τάμεση.

Η ημερομηνία που διαδέχθηκε τον θείο του (611) αναφέρεται καθαρά από το Αγγλοσαξονικό Χρονικό. Πολέμησε (614) στο πλευρό του Κουίκχελμ του Ουέσσεξ, σκοτώνοντας χιλιάδες Ουαλούς. Είναι αμφισβητήσιμο αν πρόκειται για τον ίδιο βασιλιά Κουίκχελμ που βαπτίστηκε χριστιανός όταν πέθανε (636). Το 628 οι δύο βασιλείς πολέμησαν με τον βασιλιά Πέντα της Μερκίας. Κατάφεραν τελικά να αιχμαλωτίσουν τον βασιλιά Έντουιν της Ντέιρα. Το 630, οι Κινεγκίλς και Κουίκχελμ βαπτίστηκαν χριστιανοί από τον επίσκοπο Βιρίνο με ανάδοχο τον βασιλιά της Βερνικίας Όσβαλντ, ενώ ο Όσβαλντ παντρεύτηκε μια κόρη του Κινεγκίλς.

Τον Κινεγκίλς διαδέχθηκε στον θρόνο του Ουέσσεξ ο γιος του, Κένβαλ του Ουέσσεξ.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cynegils of Wessex της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).