Ραδιοτηλεόραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το τελευταίο λογότυπο της Ραδιοτηλεόρασης
Εξώφυλλο Ραδιοπρογράμματος του 1957, προγόνου της κατοπινής Ραδιοτηλεόρασης
Εξώφυλλο Ραδιοτηλεόρασης του 1980
Εξώφυλλο Ραδιοτηλεόρασης του 2008

Η Ραδιοτηλεόραση ήταν ελληνικό εβδομαδιαίο περιοδικό που αναφερόταν στα προγράμματα τηλεόρασης και ραδιοφώνου, όμως κάλυπτε κι ένα ευρύτερο φάσμα καλλιτεχνικών θεμάτων. Εκδιδόταν από τη διεύθυνση εκδόσεων της ΕΡΤ. Το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση αποτέλεσε τη φυσική συνέχεια του περιοδικού Ραδιοπρόγραμμα που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1939. Στις 19 Αυγούστου 2011 ανακοινώθηκε πως επρόκειτο να γίνει αναστολή της κυκλοφορίας του λόγω γενικότερων περικοπών στην ΕΡΤ, όμως τελικά το περιοδικό έκλεισε 2 χρόνια μετά, στις 13 Ιουνίου 2013, οπότε και κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος.

Χρονικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

30 Ιουλίου 1939: Ο ερχομός στην Ελλάδα του ραδιοφώνου και η γρήγορη εξάπλωσή του, έγινε αφορμή για τη δημιουργία ενός ενημερωτικού περιοδικού για το περιεχόμενο των ραδιοφωνικών εκπομπών. Ο τίτλος του περιοδικού ήταν Εβδομαδιαίον πρόγραμμα ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών και το σχήμα του ήταν μικρό και στενόμακρο. Το περιοδικό εξέδιδε το Υπουργείο Τύπου και Τουρισμού και η έκδοσή του διακόπηκε το 1941, όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αθήνα.

1948: Λίγα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το περιοδικό επανεκδίδεται, αυτή τη φορά από το ΕΙΡ, και ο τίτλος του ήταν Εβδομαδιαίον πρόγραμμα ραδιοφωνικών σταθμών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Βόλου.

Ιούνιος 1950: Νέα αλλαγή τίτλου του περιοδικού, το οποίο πλέον ονομάζεται ΕΙΡ, περιορίζονται οι σελίδες του και μικραίνει το σχήμα του. Πολύ σύντομα, μέσα σε ένα μήνα, έρχονται νέες αλλαγές, οι σελίδες και η θεματογραφία αυξάνονται, ενώ καθιερώνεται ο τίτλος Ραδιοπρόγραμμα, που κράτησε 18 χρόνια, ως το 1968.

1966: Οι πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα και στο Ραδιοπρόγραμμα περιλαμβάνεται και το μικρό σε διάρκεια τηλεοπτικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να αλλάξει ο τίτλος του περιοδικού στα επόμενα δύο χρόνια.

12 Μαΐου 1968: Η τηλεόραση πλέον κυριαρχεί κι έτσι το περιοδικό μετονομάζεται σε Ραδιοτηλεόρασις. Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχος με το νέο τίτλο κόσμησε η φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό, ενώ η τιμή του ήταν τρεις δραχμές.

1976: Η καθιέρωση στην Ελλάδα της δημοτικής γλώσσας, μετατρέπει τον τίτλο από Ραδιοτηλεόρασις σε Ραδιοτηλεόραση, τίτλος με τον οποίο συνεχίστηκε ως το κλείσιμό του η κυκλοφορία του περιοδικού.

2005: Η Ραδιοτηλεόραση ξεκινάει τη διανομή μέσω των τευχών της στο αναγνωστικό κοινό DVD με παλιά σίριαλ από το αρχείο της ΕΡΤ, καθώς επίσης αποσπάσματα ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά και ηχογραφημένων θεατρικών παραστάσεων.

13 Μαΐου 2008: Με αφορμή τα 40 χρόνια της Ραδιοτηλεόρασης, το περιοδικό βραβεύτηκε κατά την 26η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Μπότση για την ιστορική διαδρομή του, την πλούσια θεματολογία του, την προβολή της ραδιοτηλεοπτικής επικαιρότητας και την ποιότητά του.

14 Ιουνίου 2008: Το τεύχος που κυκλοφόρησε την ημερομηνία αυτή, ήταν ο αριθμός 2.000, υπό τον ίδιο τίτλο (Ραδιοτηλεόραση).

19 Αυγούστου 2011: Ανακοινώνεται από τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο η διακοπή της κυκλοφορίας του περιοδικού, λόγω περικοπών στην ΕΡΤ. Η έκδοση του περιοδικού, ωστόσο, συνεχίστηκε έως τον Ιούνιο του 2013, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ.

13 Ιουνίου 2013: Κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού κι ενώ η ΕΡΤ είχε ήδη σταματήσει να εκπέμπει σήμα. Ήταν το τεύχος Νο 2.261 και η τιμή του ήταν 1,50 ευρώ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]