Μετάβαση στο περιεχόμενο

1431AM

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°38′0″N 22°57′0″E / 40.63333°N 22.95000°E / 40.63333; 22.95000

1431 ΑΜ

Γκράφιτι του σταθμού σε τοίχο της Θεσσαλονίκης
Οργανισμός: Σύλλογος φοιτητών ΑΠΘ
Έτος ιδρύσεως: 2001
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Συχνότητα: 1.431 KHz AM
Ιστοσελίδα: 1431AM

Ο 1431ΑΜ είναι ένας πειραματικός[ασαφές] ραδιοφωνικός σταθμός που εκπέμπει στη Θεσσαλονίκη, στη ζώνη (μπάντα) των μεσαίων κυμάτων, από το κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο σταθμός είναι αυτοδιαχειριζόμενος σε διοικητικό, οικονομικό και τεχνικό επίπεδο, με τις ευθύνες να βαραίνουν εξ ολοκλήρου την ομάδα που είναι και υπεύθυνη για την λειτουργία του. Έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, λειτουργεί με οριζόντια δομή και αντιεραρχικά χαρακτηριστικά[ασαφές].

Ο ραδιοφωνικός σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει στις 25 Ιουνίου 2001, μετά από πρωτοβουλία που εκφράστηκε ένα μήνα περίπου νωρίτερα, στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Τόσο ο σύλλογος φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων όσο και οι σύλλογοι άλλων 40 σχολών του ιδρύματος, τελούσαν υπό κατάληψη, στα πλαίσια των εκτεταμένων φοιτητικών αντιδράσεων στο νόμο για την Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Δεδομένου ότι τα θεσμικά μέσα ενημέρωσης παρείχαν μηδαμινή κάλυψη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, η δημιουργία αυτού του σταθμού φιλοδοξούσε "να ανοίξει τα αιτήματα των φοιτητών προς την πόλη και την κοινωνία", όπως έγραφαν οι ίδιοι οι φοιτητές στα έντυπά τους[εκκρεμεί παραπομπή].

Ο ραδιοφωνικός σταθμός λειτούργησε τελικά μετά από πολλή καθυστέρηση και αμέτρητα προβλήματα, μεταξύ των οποίων την παντελή έλλειψη τεχνογνωσίας για την μπάντα των μεσαίων, που επιλέχθηκε καθότι τα FM ήταν εξαιρετικά βεβαρημένα, εμμέσων πολλών και ισχυρών ραδιοσταθμών. Η εγκατάσταση της κεραίας ήταν πρόχειρη, η εμβέλεια ήταν μειωμένη και οι εκπομπές διήρκεσαν μερικές εβδομάδες, υπό τη γενικότερη ευθύνη του Συντονιστικού των Καταλήψεων[εκκρεμεί παραπομπή].

Τα άτομα που λειτούργησαν το σταθμό συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν τη σύσταση της ραδιοφωνικής ομάδας, που από τότε είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού και θα εξασφάλιζε την ανεξαρτησία του από επίσημα όργανα του Πανεπιστημίου. Λίγους μήνες μετά ακολουθεί η σταδιακή αναβάθμιση του σταθμού, με τη μόνιμη εγκατάσταση του στην πτέρυγα των Μηχανολόγων, την εγκατάσταση νέας κεραίας, σύνδεσης στο internet και τηλεφωνικής γραμμής.

Σύντομα η λειτουργία του στηρίχθηκε με αποφάσεις αρκετών φοιτητικών συλλόγων αλλά και με συμμετοχή αρκετών φίλων του μικροφώνου, φοιτητών και μη. Ήδη από το 2002 ξεκινάει η προσπάθεια αντικατάστασης του απαρχαιωμένου πομπού με ένα νέο ισχυρότερο μηχάνημα, το οποίο ετοιμάζεται ένα χρόνο αργότερα, το Πάσχα του 2003 και στις δοκιμαστικές εκπομπές του σε υψηλή ισχύ καταφέρνει να φτάσει το σήμα σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία[εκκρεμεί παραπομπή].

Τον Ιούνιο του 2003, με πρωτοβουλία της ραδιοφωνικής ομάδας ο σταθμός μετακομίζει για μια εβδομάδα στο κτίριο της Νομικής ΑΠΘ, όπου σε συνεργασία με τα Κέντρα Ανεξάρτητης Πληροφόρησης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, βγάζει στον αέρα πολύγλωσσο ενημερωτικό πρόγραμμα με θέμα τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δεκάδες κινητοποιήσεις. Ο σταθμός αναμεταδίδεται μέσω διαδικτύου και διαθέτει ακροατές από όλον τον κόσμο, η οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν περιγραφές από μέλη του σταθμού ευρισκόμενα στους δρόμους, κατά τη διάρκεια των πορειών, συζητήσεις, συνεντεύξεις και συμβουλές νομικού και ιατρικού περιεχομένου για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην πόλη[εκκρεμεί παραπομπή].

Διαφημιστικό γκραφίτι του σταθμού

Το σήμα του σταθμού στα μεσαία, καλύπτει αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης στους 1431KHz, ενώ με την αύξηση της διάθεσης του internet στην Ελλάδα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ακροατών, από τη διεύθυνση 1431am.org, με σαφώς καλύτερη ποιότητα. Ο σταθμός εκπέμπει μέσω του ασύρματου δικτύου Θεσσαλονίκης, για όσους διαθέτουν κάρτα wireless[εκκρεμεί παραπομπή].

Η εκπομπή του σταθμού στα μεσαία κύματα, αποτελεί αναμφίβολα μια προσπάθεια με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Παρά τις αρχικές δυσκολίες, ιδίως στην εξειδίκευση της τεχνογνωσίας και την εύρεση συμβατού εξοπλισμού, το εγχείρημα αποτελεί μια πρόκληση και έχει τραβήξει την προσοχή αρκετών ραδιοερασιτεχνών που έχουν κατά καιρούς παράσχει βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο, αλλά κυρίως από πλευράς γνώσεων. Ο σταθμός διαθέτει PLL όπως και πολλοί άλλοι ερασιτεχνικοί σταθμοί, ενώ γίνονται συνεχώς πειραματικές εφαρμογές τεχνικών λύσεων, προκειμένου να βελτιωθεί η εμβέλεια, κρατώντας την ισχύ σε χαμηλά επίπεδα[εκκρεμεί παραπομπή].

  • Εφημερίδα Μακεδονία, 20 Νοεμβρίου 2002
  • Εφημερίδα Αγγελιοφόρος, 5 Δεκεμβρίου 2006

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]