Παππούδες εν δράσει

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παππούδες εν δράσει
ΕίδοςΚοινωνική σειρά
ΔημιουργοίΝίκος Μουρατίδης και Λίνα Δημοπούλου (σεναριογράφοι)
ΣκηνοθεσίαΧρήστος Παληγιαννόπουλος
Χώρα Ελλάδα
Αριθμός κύκλων1
Αριθμός επεισοδίων20
Παραγωγή
ΠαραγωγήΦρόσω Ράλλη
Studio ATA
Διάρκεια45 λεπτά ανά επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςΕΤ1
Αναλογία πλευρών4:3, έγχρωμη εικόνα
Προβολή13 Οκτωβρίου 2000–
Φεβρουάριος 2001

Οι Παππούδες εν δράσει ήταν μια ελληνική κοινωνική σειρά, σε σενάριο Νίκου Μουρατίδη και Λίνας Δημοπούλου, και σκηνοθεσία Χρήστου Παληγιαννόπουλου, που προβλήθηκε από την ΕΤ1 τη σεζόν 2000-2001.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ιδιωτικό γηροκομείο «Ο καλός Σαμαρείτης», τα πράγματα είναι πολύ δυσάρεστα, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζονται δυο καινούριοι τρόφιμοι, ο Πέτρος και ο Παύλος. Όταν αντικρίζουν την κατάσταση, αποφασίζουν ότι πρέπει να επέμβουν δυναμικά. Προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαμονής, να τους κάνουν όλους μια μεγάλη παρέα, να ξεχάσουν τις διαφορές τους, τις μικροκακίες, τους τσακωμούς για να μπορέσει από δω και πέρα να κυλήσει η ζωή τους πιο ευχάριστα. Τροχοπέδη σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι η διευθύντρια του γηροκομείου, η οποία προσπαθεί ανεπιτυχώς, να τους κάνει το βίο αβίωτο. Παρόλο που οι ήρωες ανήκουν στην τρίτη ηλικία, δεν στερούνται ούτε χιούμορ, ούτε ενέργειας, ούτε σκανδαλιστικής διάθεσης. Θα γίνουν μια μεγάλη παρέα, θα συνδεθούν μεταξύ τους, θα εξομολογηθούν τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά τους, θα αρχίσουν να νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, μέχρι που όλη η ομάδα θα θυμίζει οικογένεια. Όταν πια συμβεί και αυτό, τους έρχεται μια ιδέα. Να ρευστοποιήσουν τις περιουσίες τους και να παίξουν τα χρήματα στο χρηματιστήριο.

Ιστορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μιχάλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας φιλόδοξος νέος, ο Μιχάλης, ξεκίνησε να σπουδάσει φιλόλογος. Όταν διορίστηκε, ανέλαβε της δύο τελευταίες τάξεις του γυμνασίου. Εκεί μία μαθήτρια του τον ερωτεύτηκε. Η γνωστή ιστορία του καθηγητή με τη μαθήτρια. Επειδή, όμως, εκείνος δεν της ανταποκρινόταν, εκείνη αποφάσισε να δώσει ένα τραγικό τέλος στο πρόβλημα αυτό. Αυτοκτόνησε! Όμως, πριν, άφησε ένα γράμμα, που τον κατηγορούσε για όλα. Δικάστηκε και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής σε ένα κελί.

Μπάμπης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Μπάμπης ήταν δεκαπέντε χρονών, έπρεπε να βγει στο μεροκάματο. Στην αρχή σαν γκαρσόνι σε κάποια ταβέρνα. Έτσι, κάπου εκεί γνώρισε την Ελένη. Παντρεύτηκαν, κάναν τα παιδιά τους. Τότε, εκείνος δούλευε σε κάποιο καμπαρέ. Εκεί, όμως, άρεσε σε κάποια τραγουδίστρια και όλο και τον περιτριγύριζε. Ώσπου κάποια στιγμή παραδόθηκε. Για να δώσει ένας τέλος σε όλο αυτό το κυνηγητό, παραιτήθηκε. Τα χρόνια, όμως, περνούσαν και τα παιδιά έπρεπε να σπουδάσουν. Έπρεπε να βρεθούν τα χρήματα. Μια βραδιά, κάποιοι τύποι σκότωσαν το αφεντικό του στο μαγαζί και το 'σκάσαν χωρίς να τους δει κανένας. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν. Πάνω στο γραφείο του αφεντικού υπήρχε μια βαλίτσα με χρήματα. Έτσι, ο Μπάμπης, ο μόνος που το ήξερα όλα, τα πήρε για να σπουδάσει τα παιδιά του. Ήταν δώρο από τους ουρανούς.

Ελένη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελένη πίστευε πως είχε πει ένα πολύ μεγάλο ψέμα στο Μπάμπη, ότι είναι συνομήλικοι. Όμως, δεν είναι! Είναι μεγαλύτερη του κατά τρία χρόνια...

Παναγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παναγής ήταν παιδί της Κατοχής. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα. Έτρεχε στους δρόμους για ένα κομμάτι ψωμί. Τελικά μπήκε στην Αντίσταση και έφυγε στο βουνό. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, έμαθε την τέχνη του τυπογράφου. Σιγά σιγά, παντρεύτηκε και έκανε και το γιο του. Στη Χούντα, τύπωνε παράνομες προκηρύξεις, όμως, κάποιο βράδυ τον πιάσανε. Μπήκε φυλακή για επτά μήνες. Όταν βγήκε, έχασε και τη γυναίκα του. Έμεινε μόνος με τον δεκατετράχρονο γιο του. Όμως τα κατάφερε. Τον σπούδασε με τη βοήθεια του κόμματος. Τον έστειλαν στη Ρωσία για οικονομικές σπουδές. Όταν γύρισε, τον προσέλαβε το κόμμα. Σύντομα, παντρεύτηκε και έκανε και τα παιδιά του. Όμως, κάποια στιγμή ανακοίνωσε στον πατέρα του, ότι σκοπεύει να φύγει από το κόμμα. Τότε ο Παναγής είπε "αν φύγεις εσύ από το κόμμα, θα φύγω κι εγώ από το σπίτι!"

Ευαγγελία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευαγγελία έχασε τη μάνα της πολύ νωρίς και έτσι ως μεγαλύτερη αδελφή μεγάλωσε τα επτά μικρότερα αδέλφια της. Ήταν η μάνα του σπιτιού. Τα αδέλφια της, όμως μεγάλωσαν και εκείνη δεν παντρεύτηκε ποτέ. Το μόνο που της άρεσε ήταν να τραγουδάει και έτσι, να ξεχνιέται. Κάποτε μάλιστα της πρότειναν να τραγουδήσει σε κέντρο. Ο πατέρας της όμως δεν την άφησε κι έτσι, έμεινε να φροντίζει τους πάντες.

Βαρβάρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βαρβάρα ήταν ένα παιδί, που μεγάλωσε μέσα στις παθολογικές ζήλιες του πατέρα της. Ζήλευε παθολογικά τη μητέρα της, όντας πολύ μεγαλύτερος της. Όταν γνώρισε το Δημήτρη, νόμιζε, ότι η ζωή της θα άλλαζε. Ήταν ευτυχισμένη κοντά του. Όμως, ο διάβολος δεν την άφηνε σε ησυχία. Κάποιο βράδυ, που γύριζε σπίτι, μπροστά στα μάτια της ο πατέρας σκότωσε τη μητέρα της. Έπειτα αστυνομίες, δικαστήρια, φυλακές και να η Βαρβάρα στο δρόμο μόνη και αβοήθητη.

Άννα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αννούλα δεν ήταν πέντε χρονών, όταν τηλεφώνησαν στο σπίτι των παππούδων της και τους είπαν ότι οι γονείς της σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ήταν ένα παιδί που θα μεγάλωνε μόνο με τον παππού και τη γιαγιά, χωρίς γονείς. Τα πρώτα χρόνια πέρασαν μέσα στη δυστυχία. Δεν έκανε εύκολα φίλους. Οι φίλοι της ήταν ο παππούς και η γιαγιά. Όμως, ο παππούς και η γιαγιά είχαν μεγαλώσει. Τότε η Άννα αποφάσισε να σπουδάσει νοσηλευτική, για να τους βοηθήσει άμεσα. Εκεί γνώρισε και τον Παναγιώτη. Όμως, ο Παναγιώτης δεν μπορούσε να δεχτεί, ότι νιόπαντροι, θα μένουν μαζί με τους παππούδες και έτσι τελικώς χώρισαν. Περνώντας κάποια χρόνια, έφυγε πρώτα ο παππούς και έπειτα η γιαγιά και η Αννούλα έμεινε ολομόναχη.

Ρόζα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρόζα αγαπούσε πολύ το θέατρο, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να βγει στη σκηνή. Όλη τη ζωή της όμως, την πέρασε μέσα στο θέατρο, σαν μοδίστρα. Ήταν μία ονειροπόλος. Όταν όμως περιορίστηκε το επάγγελμα της, έφυγε από το θέατρο με τη μαγεία και τις μνήμες που είχε.

Αναστασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα μικρό κορίτσι, η Αναστασία, μόλις που είχε πατήσει τα εφηβικά της χρόνια, κλέφτικε με ένα πρωτευουσιάνο και εγκατέλειψε για πάντα το χωριό και τους γονείς της. Όταν ήρθαν στην Αθήνα, αυτός φανέρωσε το πραγματικό του πρόσωπο. Έλειπε ώρες ατέλειωτες, έπινε, της φερόταν άσχημα και ήθελε να γίνει και επιχειρηματίας. Άνοιξε δικό του μπαρ, όπου την έβαλε να δουλεύει. Δεν έλειψαν, μάλιστα, οι φορές που της έφερναν, να γνωριστεί, με άντρες. Μέσα σε αυτά τα κελεπούρια γνώρισε το Μάκη. Έναν καθωσπρέπει άνθρωπο, που ποτέ δεν την έθιξε. Όταν έμεινε έγκυος, πίστεψε ότι όλα θα άλλαζαν. Όμως η μοίρα ήταν ήδη γραμμένη. Ο άντρας της σκοτώνεται μέσα σε ένα καβγά. Έμεινε μόνη. Το μόνο στήριγμα της ήταν ο Μάκης. Έτσι κατάφερε να γεννήσει και να μεγαλώσει το παιδί της. Σιγά σιγά, χώρισε με το Μάκη, λόγω προβλημάτων υγείας του. Έτσι αναγκάστηκε να ξαναβγεί στη δουλειά. Αφού πέρασαν τα χρόνια, η κόρη της γνώρισε ένα παλικάρι και ήταν έτοιμοι να παντρευτούν. Όμως το παλικάρι ήταν ο γιος του Μάκη! Έπρεπε να εξαφανιστεί, να μην καταστρέψει την ευτυχία της κόρης της. Αυτό και έκανε, χάθηκε!

Ντίνος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντίνος, ως έφηβος, ένιωθε κάτι διαφορετικό μέσα του από τα άλλα αγόρια. Κάτι που δεν το παραδεχόταν. Παρόλα αυτά το αγνόησε, παντρεύτηκε και έκανε και παιδί. Ήταν το μεγάλο λάθος της ζωής του, διότι από εδώ ξεκίνησε να κάνει διπλή ζωή. Μέχρι που τον ανακάλυψε η γυναίκα του και τον ξεφτίλισε μπροστά στα μάτια του ίδιου τους του παιδιού. Πήραν διαζύγιο, έχασε την κηδεμονία του γιου του και έτσι, κόπηκε κάθε επαφή των δυο. Ο Ντίνος συνέχισε να κάνει τη ζωή, όπως εκείνος ήθελε, όμως ένα βράδυ έγινε δημόσιος περίγελως. Δύο νέοι, αφού τον κορόιδεψαν για τις "προτιμήσεις" του, τον φίμωσαν, τον χτύπησαν, τον λήστεψαν και τον κάναν ρεζίλι. Τον "εξαφάνισαν" !

Μεταξά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σμαράγδα ήταν ένα μικρό κορίτσι όταν πέθανε ο "πατέρας" της και η μάνα της την εγκατέλειψε. Όπως έλεγε η μάνα της "ήταν νέα και ήθελε να ζήσει. Και εσύ εμπόδιο μου είσαι!". Έτσι μεγάλωσε με την αδιαφορία της μάνας της και έπειτα με την αδιαφορία του ορφανοτροφείου. Όταν γνώρισε ένα γιατρό, έμεινε έγκυος. Της είπε να το ρίξει, γιατί ήταν παντρεμένος. Έτσι και έκανε και έμεινε μόνη, χωρίς ποτέ της να γνωρίσει την αγάπη.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Τίτος Βανδής Παύλος
Σπύρος Κωνσταντόπουλος Πέτρος
Μπάμπης Γιωτόπουλος Ντίνος
Μέλπω Ζαρόκωστα Ελένη
Τασσώ Καββαδία Ευαγγελία
Νίκος Κούρος Μπάμπης
Έρση Μαλικένζου Αναστασία
Πηνελόπη Πιτσούλη Σμαράγδα Μεταξά
Αθηνόδωρος Προύσαλης Παναγής Αρβανιτίδης
Σούλη Σαμπάχ Ρόζα
Χρήστος Τσάγκας Μιχάλης
Κατερίνα Ζιώγου Άννα
Καλλιόπη Ταχτσόγλου Βαρβάρα
Γιάννης Φύριος Σπύρος
Ζωή Βουδούρη Βούλα
Ηλίας Μαμαλάκης ο chef Βλάσσης

Έκτακτες εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]