Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια
ΣυγγραφέαςΣτράτης Μυριβήλης
ΓλώσσαΕλληνικά
ΜορφήΜυθιστόρημα
ΠροηγούμενοΗ ζωή εν τάφω
ΕπόμενοΗ Παναγιά η Γοργόνα

Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια είναι μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη. Δημοσιεύτηκε σε μέρη στην εφημερίδα «Καθημερινή» την περίοδο 1931–1932, ενώ το 1933 κυκλοφόρησε ολοκληρωμένο σε βιβλίο.

Αποτελεί συνέχεια του μυθιστορήματος Η ζωή εν τάφω. Θέμα του είναι η περίοδος 1917–1922 και οι συνέπειες του πολέμου για τους ήρωές του. Ο Λεωνής Δρίβας γυρίζει από τον πόλεμο της Μικρασίας στη Μυτιλήνη και ερωτεύεται τη δασκάλα Σαπφώ, χήρα του φίλου του που σκοτώθηκε στο πόλεμο ενώ από την άλλη ο σεβασμός που τρέφει στη μνήμη του φίλου του τού δημιουργεί αναστολές.

Ο Μυριβήλης κάνει σαφείς αρνητικές κρίσεις στο έργο του για τον Κομμουνισμό και τους κομμουνιστές. Παρουσιάζει τον κεντρικό ήρωα τον Λεωνή να καταδικάζει την ευρύτερη φιλοσοφία του και να κατηγορεί τους κομμουνιστές για δολιότητα και καλλιέργεια ταξικού μίσους.[1]

Το μυθιστόρημα διασκευάστηκε για την τηλεόραση με την τηλεοπτική σειρά Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια 14 επεισοδίων, την οποία μετέδωσε η ΕΡΤ το 1979. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Αριστόπουλου και το σενάριο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη. Εταιρεία παραγωγής η Positive. Οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν είναι οι Κάτια Δανδουλάκη (Σαπφώ), Γιάννης Φέρτης (Λεωνής), Νικήτας Τσακίρογλου, Ειρήνη Ιγγλέση, Μαρία Μαρμαρινού, Τάνια Τσανακλίδου, Γιώργος Λουκάκης, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Κώστας Τσιάνος, Χρήστος Βαλαβανίδης, Βασίλης Τσάγκλος, Κωνσταντίνος Τζούμας, Κώστας Δίπλαρος, Αντώνης Κατσαρής, Τάσος Περζικιανίδης, Γιώργος Κοτανίδης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Αρμενίδης, Μαρία Παπαδομανωλάκη, Κώστας Μανδήλας, Γκέλυ Τριάντη, Ασπασία Διβόλη, Στρατής Καραλής, Χρίστος Παξός.


  1. Ο Ελληνικός Αντικομμουνισμός στο σύγχρονο 20ό αιώνα, Αναστασία Μητσοπούλου, εκδόσεις επίκεντρο, σελ. 234,243,244,245,247-250,328
  • Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, εκδόσεις Πατάκη (σελ. 461)