ΕΡΤ Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΕΡΤ Ηρακλείου

Οργανισμός: ΕΡΑ (Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ)
Έτος ιδρύσεως: 1972
Έναρξη λειτουργίας: 1972
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Κρήτη
Συχνότητα: 97.5, 105.3 & 105.6 FM[1][2]
Ιστοσελίδα: ERT Echo

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Ηρακλείου (ΕΡΤ Ηρακλείου) είναι ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης και ανήκει στην ΕΡΑ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά το 1972 στα μεσαία κύματα, ως ραδιοφωνικός σταθμός της ΥΕΝΕΔ, με πομπό ισχύος 10 KW, ενώ το 1982 υπάγεται στην ΕΡΤ2. Το 1990 εκπέμπει για πρώτη φορά και στα FM με πομπό ισχύος 10KW και το 1995 αποκτά και δεύτερο πομπό ισχύος 5KW που το 2001 αντικαθίσταται από πομπό 10KW.

Από το 2007, ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηρακλείου (ως ΕΡΑ Ηρακλείου), εκπέμπει στους 97.5 FM με πομπό ισχύος 2 KW και ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της Ρογδιάς - σε αντικατάσταση του πομπού στη θέση Βασιλικός - καλύπτοντας την πόλη του Ηρακλείου και τα βόρεια όρια του νομού και στους 105.6 FM με πομπό ισχύος 10ΚW και ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Χάρακα, στη θέση Αχεντριάς, καλύπτοντας τα νότια τμήματα του Νομού Ηρακλείου.

Επίσης εκπέμπει στους 105.3 FM στο νομό Λασιθίου με πομπό ισχύος 2 KW, που βρίσκεται στη θέση Σταυρός Νεάπολης ενώ παλαιότερα εξέπεμπε στους 89.9 FM με πομπό ισχύος 2 KW, που βρίσκεται στη θέση Χαμέζι από όπου εκπέμπει σήμερα το Πρώτο Πρόγραμμα.

Η ΕΡΤ Ηρακλείου εκπέμπει καθημερινά 6 ώρες ημερησίως ενώ τις υπόλοιπες ώρες δικτυώνεται με τα κεντρικά προγράμματα της ΕΡΑ. Το τοπικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτικές εκπομπές, καθώς και εκπομπές, για τη μουσική, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνία, τον εθελοντισμό, την επιστήμη κ.λπ.

Συνεργάζεται με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου και άλλους φορείς με ανάληψη πρωτοβουλιών που αφορούν, σε ζωντανές μεταδόσεις, χορηγίες επικοινωνίας καθώς και στην οργάνωση εκδηλώσεων (συναυλίες, προβολή ταινιών, ραδιομαραθώνιοι και λοιπά).

Στις 11 Ιουνίου 2013 η ΕΡΤ Ηρακλείου συνέχιζε την λειτουργία της με τις 15 τοπικές ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα και μέσω του ertopen.com.

Ωστόσο, στις 28 Απριλίου του 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία έγινε στις 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια μετά το μαύρο, κι έτσι έγινε η επανέναρξή της, με όλες σχεδόν τις δομές της, συμπεριλαμβανομένη και η ΕΡΑ Ηρακλείου αλλάζοντας το όνομά της σε ΕΡΤ Ηρακλείου.[3]

Επίσης σαν τηλεοπτικός σταθμός Κρήτης διαθέτει τηλεοπτικό studio ενώ παρέχει καθημερινά τηλεοπτικά ρεπορτάζ & ζωντανές συνδέσεις από όλη την Κρήτη για τις ανάγκες των δελτίων ειδήσεων και των εκπομπών της ΕΡΤ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]