ΕΡΤ Ζακύνθου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΕΡΤ Ζακύνθου

Οργανισμός: ΕΡΑ (Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ)
Έτος ιδρύσεως: 1969
Έναρξη λειτουργίας: 1970
Τοποθεσία: Ζάκυνθος
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Νομός Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Νοτιοδυτική Ελλάδα
Συχνότητα: Σκοπός: 95.2FM
Αίνος: 93.2FM
Ιστοσελίδα: ERT Echo

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Ζακύνθου (ΕΡΤ Ζακύνθου) είναι ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ζακύνθου και του νομού Ζακύνθου. Το πρόγραμμά του είναι κυρίως ειδησεογραφικό, αλλά και ψυχαγωγικό, πολιτιστικό, στηρίζοντας την τοπική παράδοση και τον πολιτισμό.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός αρχικά εξέπεμψε τον Οκτώβριο του 1969 με δοκιμαστικές εκπομπές, ενώ στα μέσα του 1970 ξεκίνησε να εκπέμπει σε πλήρη καθημερινή λειτουργία (ως ΕΡΑ Ζακύνθου), αναμεταδίδοντας αρχικά το Πρώτο Πρόγραμμα του ΕΙΡ και στη συνέχεια το πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού της Πάτρας καθώς επίσης και ώρες του Πρώτου και του Δεύτερου Προγράμματος.

Από το Μάιο του 1982 άρχισε να μεταδίδει ημίωρο πρόγραμμα τρεις φορές την εβδομάδα με τοπικές ειδήσεις και μουσική και κάθε Κυριακή μια πολιτιστική εκπομπή, συνεχίζοντας παράλληλα να αναμεταδίδει προγράμματα του ΕΙΡ και του ραδιοφωνικού σταθμού των Πατρών. Μετά τη συγχώνευση της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ2, ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ζακύνθου αποτελεί τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ, με δικό του πολύωρο τοπικό πρόγραμμα.

Η ΕΡΤ Ζακύνθου από το 1992 εκπέμπει στα FM στους 95.2 MHz με πομπό ισχύος 1.5KW από το κέντρο εκπομπής "Σκοπός" της Ζακύνθου και στους 93.2 MHz με πομπό ισχύος 10KW από το κέντρο εκπομπής "Αίνος" της Κεφαλονιάς. Από την 1η Ιουλίου του 1998, η ΕΡΤ Ζακύνθου συνεργάζεται μαζί με την ΕΡΤ Κέρκυρας και μαζί δημιούργησαν και αποτελούν το δίκτυο Ιονίων Νήσων της ΕΡΑ.

Στις 11 Ιουνίου 2013 μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ οι απολυμένοι εργαζόμενοι συνέχισαν κανονικά την μετάδοση του προγράμματος του σταθμού.

Ωστόσο, στις 28 Απριλίου 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία έγινε στις 11 Ιουνίου του 2015, δύο χρόνια μετά το μαύρο, κι έτσι έγινε η επανέναρξή της, με όλες σχεδόν τις δομές της, συμπεριλαμβανομένη και η ΕΡΑ Ζακύνθου αλλάζοντας το όνομά της σε ΕΡΤ Ζακύνθου.[1]

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ Ζακύνθου βρίσκονται μέχρι σήμερα στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Συχνότητες ΕΡΤ Ζακύνθου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ Ζακύνθου καλύπτει τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, μέρος της Λευκάδας, τη Δυτική Αιτωλοακαρνανία, τη Βορειοδυτική Αχαΐα και τη Δυτική Ηλεία.

Νομός Συχνότητα Κέντρο Εκπομπής
Ζακύνθου 95.2 MHz Σκοπός
Κεφαλληνίας 93.2 MHz Αίνος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]