Το καπλάνι της βιτρίνας (τηλεοπτική σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το καπλάνι της βιτρίνας
ΕίδοςΠαιδική
Βασίζεται σεΤο καπλάνι της βιτρίνας, μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη
ΣκηνοθεσίαΠέτρος Λύκας
ΣενάριοΠέτρος Λύκας
ΠρωταγωνιστέςΝίκος Παπαχρήστος, Θάλεια Αργυρίου, Κώστας Μπακάλης, Βαγγέλης Ζερβόπουλος, Ευαγγελία Σέχα, [[Ματίνα Καρρά]], Γιάννης Τότσικας, Σπύρος Κωνσταντόπουλος και Καίτη Τριανταφύλλου
Συνθέτης(ες)Σάκης Τσιλίκης
ΧώραΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Αριθμός κύκλων1
Αριθμός επεισοδίων10
Παραγωγή
Διάρκεια28
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςΕΤ1
Προβολή1990

Το καπλάνι της βιτρίνας είναι μια τηλεοπτική σειρά σε σενάριο και σκηνοθεσία Πέτρου Λύκα, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, η οποία προβλήθηκε το 1990 για πρώτη φορά από την ΕΤ1.[1]

Κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας είναι η Μέλια κι η Μυρτώ, δύο κοριτσάκια που ζουν στη Σάμο την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά. Αντί για παραμύθια, ο παππούς τους τους διηγείται μύθους και θρύλους για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με την ιστορία μιας τίγρης, του καπλανιού όπως τη λένε στο νησί, που βρίσκεται βαλσαμωμένη μέσα σε μια βιτρίνα στη μεγάλη σάλα του σπιτιού.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μέλια (Νιόβη Αγγελίδου) κι η Μυρτώ (Κορίνα Καραγιαννάκου) περνούν ένα βαρετό χειμωνιάτικο απόγευμα Κυριακής στο σπίτι, μέχρι που εμφανίζεται ο παππούς (Νίκος Παπαχρήστος) και τους διηγείται το μύθο του Ίκαρου. Η Μέλια, παιδί με μεγάλη φαντασία, ονειρεύεται τον εαυτό της με φτερά. Τα κορίτσια πηγαίνουν για ύπνο, αφού ο παππούς τα έχει μαλώσει.

Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και τα κορίτσια ετοιμάζονται να πάνε στο Λαμαγάρι, όπου βρίσκεται το εξοχικό τους και οι καλοί τους φίλοι. Επηρεασμένες από τη συζήτηση των μεγάλων στο τραπέζι, ονομάζουν τα νεογέννητα γατάκια τους Σκούρα και Δημοκρατία και ανακοινώνουν στο καπλάνι τους ότι φεύγουν για διακοπές.

Στο Λαμαγάρι φτάνει ο Νίκος, ο ξάδερφός τους που σπουδάζει στην Αθήνα, και τα παιδιά μαζεύονται και τον περιμένουν με ανυπομονησία. Όσο περιμένουν, η Μέλια σκέφτεται τις θλιβερές οικογενειακές ιστορίες των παιδιών από το Λαμαγάρι, της Άρτεμης (Αντιγόνη Παπαδοπούλου), του Οδυσσέα (Γιάννης Νάστος) και της Αυγής (Ελιάννα Σπηλιώτη).

Ο νομάρχης και ο πρόξενος προειδοποιούν τη θεία Δέσποινα (Ευαγγελία Σέχα) ότι γνωρίζουν τα πάντα για τον αντικυβερνητικό ρόλο που παίζει καπλάνι, το οποίο χρησιμοποιείται ως συνθηματικό μέσο επικοινωνίας των παιδιών με τον Νίκο. Τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι η Πιπίτσα μαρτύρησε όσα τους είπε ο Νίκος και προσπαθούν να τη θάψουν στην άμμο, αλλά ο Νίκος τους μαλώνει για αυτό. Ενώ ο Νίκος, η Μέλια και η Μυρτώ περιμένουν τον κυρ-Αντώνη (Γιάννης Τότσικας) να τους πάει βαρκάδα, ακούν τον μύθο του Αιγέα και του Θησέα από τον παππού.

Η Μέλια και η Μυρτώ φτάνουν στο σπίτι αποκαμωμένες από την επίσκεψη στο ρημαγμένο χωριό, αλλά ο παππούς, προσπαθώντας να προστατέψει το μυστικό του Νίκου, τους διηγείται το μύθο του βασιλιά Μίδα, που ό,τι έπιανε γινόταν χρυσάφι. Τα κορίτσια ξαπλώνουν και επιλέγουν το συνθηματικό τους ΛΥ-ΠΟ, καθώς έχουν μπερδευτεί με την κατάσταση που επικρατεί.

Η Μέλια, η Μυρτώ, η Άρτεμη και ο Νώλης (Κώστας Κακλής) πηγαίνουν στο κάστρο για να παραπλανήσουν τους αστυνομικούς και να τους απομακρύνουν από το ρημαγμένο χωριό. Μετά από λίγο τα παιδιά βλέπουν την «Κρυσταλία», τη βάρκα του κυρ-Αντώνη με άσπρα πανιά, σημάδι ότι όλα πήγαν καλά με τη διαφυγή του Νίκου. Ο Νώλης, στην παραλία, αποκαλύπτει στη Μέλια το μυστικό του, ότι «αφού ο Νίκος είναι επαναστάτης κι εγώ όταν θα μεγαλώσω θα γίνω επαναστάτης».

Η Μυρτώ πηγαίνει με την Μέλια στο ψιλικατζίδικο της Αγγελικής για να αγοράσει αστέρια για τη στολή φαλαγγίτισσας της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας που είχε ιδρύσει η δικτατορία του Μεταξά, αλλά ο παππούς και ο πατέρας της το απαγορεύουν, τουλάχιστον μέχρι αυτό να γίνει υποχρεωτικό. Στην τάξη της Μέλιας, ο Καρανάσης (Σπύρος Κωνσταντόπουλος) επιπλήττει τη δασκάλα, την Ειρήνη (Καίτη Τριανταφύλλου), επειδή έβαλε την Πιπίτσα, γόνο πλούσιας οικογένειας, να καθίσει στο ίδιο θρανίο με την Αντιγόνη (Αγγελική Τζουβάρα), που είναι κόρη καθαρίστριας.

Ο διευθυντής της τράπεζας κάνει παρατήρηση στον πατέρα των κοριτσιών για την άρνησή του να γίνει η Μυρτώ φαλαγγίτισσα. Ο πατέρας, γυρνώντας στο σπίτι, συζητά το πρόβλημα που προκλήθηκε στη δουλειά του και επιμένει να αρνείται να γίνει το παιδί τους από τις πρώτες φαλαγγίτισσες. Η Μυρτώ πανηγυρίζει με την απόφαση του πατέρα της.

Η μητέρα και η θεία Δέσποινα συνοδεύουν τα κορίτσια στη γιορτή του σχολείου. Η Μυρτώ γελοιοποιείται μπροστά στα μάτια των συμμαθητών της, προσπαθώντας με τον στραμπουληγμένο λαιμό της να ποδοπατήσει και να σκίσει την κόκκινη σημαία. Οι μαθητές φωνάζουν και γελάνε, ο Καρανάσης έχει χάσει τον έλεγχο και η Μέλια ντρέπεται για την αδερφή της.

Η Μέλια βρίσκει τη Μυρτώ να κλαίει στο δωμάτιό τους. Όλοι στο σπίτι μένουν άγρυπνοι, αλλά η Μυρτώ δεν μιλάει σε κανέναν. Το επόμενο πρωί ο Καρανάσης ανακρίνει τους φαλαγγίτες, εκείνοι όμως υποστηρίζουν ότι δεν έφυγαν καθόλου από το σχολείο. Ο παππούς φεύγει εξαγριωμένος από το σχολείο. Ο γιατρός ενημερώνει την οικογένεια για την ψυχική κατάσταση της Μυρτώς.[2]

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νίκος Παπαχρήστος ως παππούς
  • Θάλεια Αργυρίου ως Σταματίνα
  • Κώστας Μπακάλης ως Παντελής
  • Βαγγέλης Ζερβόπουλος ως πατέρας
  • Ευαγγελία Σέχα ως θεία Δέσποινα
  • Ματίνα Καρρά ως μητέρα
  • Γιάννης Τότσικας ως κυρ-Αντώνης
  • Σπύρος Κωνσταντόπουλος ως Καρανάσης
  • Καίτη Τριανταφύλλου ως Ειρήνη
  • Νιόβη Αγγελίδου ως Μέλια
  • Κορίνα Καραγιαννάκου ως Μυρτώ
  • Αντιγόνη Παπαδοπούλου ως Άρτεμη
  • Γιάννης Νάστος ως Οδυσσέας
  • Ελιάννα Σπηλιώτη ως Αυγή
  • Κώστας Κακλής ως Νώλης
  • Αγγελική Τζουβάρα ως Αντιγόνη

Επαναλήψεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά επαναπροβλήθηκε από το ίδιο κανάλι το 1993, το 2010 και το 2012, καθώς και το 2009 από το Κανάλι της Βουλής.[1] Επίσης, η σειρά διετέθηκε και στην πλατφόρμα ERTFLIX της ΕΡΤ.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Το καπλάνι της βιτρίνας». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2024. 
  2. 2,0 2,1 «Το Καπλάνι της Βιτρίνας». ERTFLIX. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2024. 
  3. «Wildcat Under Glass». ERTFLIX (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]