Hellas Sat

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Hellas Sat
Τύπος Ανώνυμη Εταιρεία
Κλάδος Δορυφορικά Συστήματα κ΄ Επικοινωνίες
Ίδρυση 2001
Σημαντικά πρόσωπα Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς
Υπηρεσίες Δορυφορικές επικοινωνίες, Δορυφορικό Διαδίκτυο
Ιδιοκτήτης Arab Satellite Communications Organization
Ιστότοπος www.hellas-sat.net

Η Hellas Sat είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των δορυφορικών συστημάτων και επικοινωνιών. Ιδρύθηκε το 2001 και έχει αναλάβει μέσω συμβάσεων τα αποκλειστικά δικαιώματα της αξιοποίησης της τροχιακής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου (39° Ανατολικά). Το 2013 ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος πούλησε τις μετοχές του (99.05%) έναντι 208 εκατ. € στην Arabsat Cyprus Ltd, θυγατρική της Arabsat. Στους δύο ιδιόκτητους δορυφορικούς σταθμούς ελέγχου της - ένας βρίσκεται στην Ελλάδα και ο άλλος στην Κύπρο - απασχολεί 65 επιστημονικώς καταρτισμένα άτομα. Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας επί σειρά ετών είναι ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά στις δορυφορικές επικοινωνίες με τη μίσθωση του γερμανικού δορυφόρου DFS Kopernikus 3 από την Deutsche Telekom το 2002. Ο δορυφόρος ονομάστηκε συμβατικά Hellas Sat 1 και αξιοποιήθηκε μέχρι το 2003, όταν εκτοξεύθηκε και τέθηκε σε λειτουργία ο Hellas Sat 2, ο πρώτος ιδιόκτητος ελληνικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος. Πρόκειται για το μοντέλο Eurostar E2000+ της γαλλικής εταιρείας Astrium. Την ευθύνη εκτόξευσης του Hellas Sat 2 είχαν οι εταιρείες Lockheed Martin και International Launch Services. Η εκτόξευση έγινε στις 13 Μαΐου 2003 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο δορυφόρος μεταφέρθηκε στο διάστημα από έναν πύραυλο Atlas V, που μεταξύ των σχεδιαστών του έχει και τον, ελληνικής καταγωγής, Γιάννη Καρά, υψηλόβαθμο στέλεχος της Lockheed Martin. Μετά την επιτυχή εκτόξευσή του, ο Hellas Sat 2 τέθηκε επιτυχώς σε γεωστατική τροχιά 39° Ανατολικά (στην αποκλειστική τροχιακή θέση Ελλάδας και Κύπρου, που βρίσκεται πάνω από την Κένυα).

Ο δορυφόρος Hellas Sat 2 διαθέτει δύο σταθερές δέσμες με 18 αναμεταδότες για την κάλυψη της Ευρώπης και δύο κινητές δέσμες με 12 αναμεταδότες για την κάλυψη της Μέσης Ανατολής, της Αμερικής, της Αφρικής, και της Νοτιοανατολικής - Κεντρικής Ασίας. Με τον Hellas Sat 2, η εταιρεία ξεκίνησε τη διεθνή δραστηριότητά της αποκτώντας περισσότερους από 100 πελάτες σε 32 χώρες. Έχει αποκτήσει διεθνές κύρος και θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες δορυφορικές εταιρείες του κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Διευθύνων Σύμβουλός της Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς εκλέχθηκε δύο φορές Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών και πως πρωτοστάτησε στην προστασία του δορυφορικού φάσματος στο συνέδριο της ITU τον Οκτώβριο του 2007 στη Γενεύη.

Η Hellas Sat ήταν από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη που προσέφερε την υπηρεσία της δορυφορικής Διαδικτύωσης, η οποία χρησιμοποιείται για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στις απομακρυσμένες περιοχές. Σημαντικά έργα που ανέλαβε ήταν: η διασύνδεση στο Διαδίκτυο 300 σχολείων της Αλβανίας, η δωρεάν διασύνδεση στο Διαδίκτυο 153 απομακρυσμένων κοινοτήτων της Κύπρου και το πρόγραμμα RURAL WINGS μέσω του οποίου προσφέρεται τηλεκπαίδευση σε δεκάδες σχολεία της Ευρώπης.

Με τον δορυφόρο Hellas Sat 2 να φτάνει στο τέλος της «ζωής» του, η εταιρεία ανανέωσε τις συμβάσεις για τα αποκλειστικά δικαιώματα της αξιοποίησης της τροχιακής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου και σχεδίασε την αντικατάστασή του με δυο νέους δορυφόρους. Ο Hellas Sat 3 είναι ένα μοντέλο Spacebus-4000C4 κατασκευασμένο από την γαλλική εταιρεία Thales Alenia Space. Την εκτόξευση ανέλαβε η γαλλική ArianeSpace και πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2017 στο διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουϊάνας, με έναν πύραυλο Ariane 5 να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά στο διάστημα. Τέθηκε επιτυχώς σε γεωστατική τροχιά στην τροχιακή θέση Ελλάδας και Κύπρου. Ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή και ο Hellas Sat 4, ένα μοντέλο LM-2100 της αμερικανικής Lockheed Martin που προγραμματίζεται για εκτόξευση το πρώτο εξάμηνο του 2018. Πέρα από την ενασχόλησή της με τα ελληνικά ενδιαφέροντα, η Hellas Sat ανέλαβε και τη διαχείριση του δορυφόρου GISAT-1 της Global IP Cayman, που θα εκτοξευθεί το 2019.

Δορυφόροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Κατασκευαστής Μοντέλο Ημ/νία εκτόξευσης Πύραυλος εκτόξευσης Κατάσταση Σημειώσεις
HellasSat 1 Κοινοπραξία GESAT GESAT-Bus 12 Οκτωβρίου 1992 Delta-7925 Ανενεργός Πρόκειται για τον γερμανικό δορυφόρο DFS Kopernikus 3 που μισθώθηκε το 2002 για να καλύψει ανάγκες μέχρι την εκτόξευση του HellasSat 2
HellasSat 2 Astrium Eurostar-2000+ 13 Μαΐου 2003 Atlas V Ενεργός Μέχρι την αγορά του από την Hellas Sat είχε εξαγοραστεί από πολλές εταιρείες και είχε αλλάξει πολλά ονόματα: Intelsat K-TV, Intelsat APR-3, Sinosat 1B, NSS-6 και NSS-K-TV
HellasSat 3 / Inmarsat-S-EAN Thales Alenia Space Spacebus-4000C4 28 Ιουνίου 2017 Ariane 5 ECA Ενεργός Σε συνεργασία με την Inmarsat
HellasSat 4 Lockheed Martin LM-2100 Προγραμματισμένη για το 2018 Ariane 5 ECA Υπό κατασκευή

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]