Άμυνα ζώνης (τηλεοπτική σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άμυνα ζώνης
ΕίδοςΑστυνομικό, Κοινωνικό
ΔημιουργοίΠέτρος Μάρκαρης (συγγραφέας)
Νίκος Παναγιωτόπουλος (διασκευή σεναρίου)
ΣκηνοθεσίαΦίλιππος Τσίτος και
Λευτέρης Χαρίτος
ΠρωταγωνιστέςΜηνάς Χατζησάββας
Σοφία Σεϊρλή
Κώστας Τριανταφυλλόπουλος
Γιώργος Σουξές
Γιώτα Φέστα
Λαέρτης Μαλκότσης
Μάκης (Ευθύμης) Παπαδημητρίου
Κόρα Καρβούνη
Αντώνης Καφετζόπουλος
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
Αριθμός κύκλων1
Αριθμός επεισοδίων16
Παραγωγή
ΠαραγωγήBad Movies S.A. και ΕΡΤ, σε συνεργασία με το ZDF.
Διάρκεια45 λεπτά ανά επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςΕΤ1
Αναλογία πλευρών16:9, έγχρωμη εικόνα
ΠροβολήΟκτώβριος 2007– Μάιος 2008

Εννέα χρόνια μετά από το Νυχτερινό Δελτίο, το πρώτο μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη με ήρωα τον Κώστα Χαρίτο, που πρώτο παρουσιάστηκε στην τηλεόραση το 1998-1999, η ΕΡΤ ανακοίνωσε την προβολή ως τηλεοπτικής σειράς του δεύτερου βιβλίου του ίδιου συγγραφέα, με τίτλο «Άμυνα Ζώνης».[1][2]

Τηλεοπτικό είδος και αφηγηματική τεχνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά ακολουθεί πιστά το μυθιστόρημα ως προς την πλοκή (με διαφορετικά κάποια στοιχεία π.χ. ο Χαρίτος εμφανίζεται να κατοικεί στην οδό Φυλής και όχι στην οδό Αριστοκλέους, ενώ διαφορές έχουν οι ρόλοι των συγγενών της Αδριανής στο νησί).

Για να μεταφερθεί το αφηγηματικό ύφος του πρώτου προσώπου που υπάρχει στα μυθιστορήματα του Πέτρου Μάρκαρη, η σειρά αρχίζει από το τέλος. Συγκεκριμένα, ο αστυνόμος Χαρίτος, νοσηλευόμενος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο μετά από τον πυροβολισμό που δέχεται από άγνωστο, αφηγείται στο γιατρό του, Φάνη Ουζουνίδη (που στο μεταξύ έχει συνάψει δεσμό με την κόρη του Χαρίτου, την Κατερίνα, που εκπονεί τη διδακτορική διατριβή της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) την ιστορία που οδήγησε στον πυροβολισμό του. Στα μέσα της ιστορίας, ένας άλλος ασθενής μοιράζεται τον ίδιο θάλαμο με το Χαρίτο (τον υποδύεται ο Μάρκος Λεζές) και συμμετέχει κι αυτός στην εξιστόρηση των γεγονότων.

Το καστ της σειράς επέλεξε τους γνωστούς ηθοποιούς για τον Κώστα Χαρίτο και την Αδριανή (όπως και στο Νυχτερινό Δελτίο, πάλι τους ερμηνεύουν ο Μηνάς Χατζησάββας και η Σοφία Σεϊρλή), καθώς επίσης και για το ζεύγος Κούστα. Υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στους υπόλοιπους ρόλους, σε σχέση με το Νυχτερινό Δελτίο: ο Ταξίαρχος Νικόλαος Γκίκας (και όχι Αριστείδης Γκίκας, όπως στη σειρά) ερμηνεύεται από τον Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, αντί του Χρήστου Βαλαβανίδη, τον υπαστυνόμο Σωτήρη Βλασσόπουλο ερμηνεύει ο Γιώργος Σουξές αντί του Γιώργου Γιαννόπουλου, η Μαρία Λεκάκη ως αστυφύλακας Κούλα Καλαφάτη έδωσε τη θέση της στη Γεωργία Τσαγκαράκη, ενώ εδώ το δημοσιογράφο Μένη Σωτηρόπουλο δεν υποδύθηκε ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Σε σχέση, τέλος, με το «Νυχτερινό Δελτίο» (που είχε σκηνοθετήσει ο Πάνος Κοκκινόπουλος σε σενάριο της Κάκιας Ιγερινού), η ροή της αφήγησης είναι ταχύτερη, αφού σε 3 λιγότερα επεισόδια συμπυκνώθηκε ένα μεγαλύτερο μυθιστόρημα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]