ΕΡΤ Κέρκυρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΕΡΤ Κέρκυρας

Οργανισμός: ΕΡΑ (Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ)
Έτος ιδρύσεως: 1957
Έναρξη λειτουργίας: 28 Μαρτίου 1957
Τοποθεσία: Κέρκυρα
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Νομός Κέρκυρας
Συχνότητα: Παντοκράτορας: 99.3 FM
Μεσαία: 1008 AM[1][2]
Ιστοσελίδα: ERT Echo

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Κέρκυρας (ΕΡΤ Κέρκυρας) είναι ένας από τους τοπικούς σταθμούς της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε να εκπέμπει στις 28 Μαρτίου του 1957.

Το πρόγραμμά της είναι ενημερωτικό και μουσικό, καλύπτοντας με τοπική παραγωγή 10 με 12 ώρες ημερησίως. Κάθε βράδυ από τις 9 έως τις 6 τα ξημερώματα, αναμεταδίδεται το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του Kosmos (λόγω της έλλειψης πομπού του συγκεκριμένου προγράμματος στην Κέρκυρα). Μεταδίδονται επίσης τα σύντομα δελτία ειδήσεων του Πρώτου Προγράμματος εμβόλιμα των τοπικών εκπομπών, καθώς και η κεντρική ραδιοεφημερίδα του Πρώτου Προγράμματος καθημερινά στις 14:00, αλλά και η βραδινή ράδιοεφημερίδα στις 20:00. Εκπέμπει από την Κέρκυρα και καλύπτει όλο τον νομό Κέρκυρας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει στις 28 Μαρτίου 1957 και ο πρώτος εκφωνητής του ήταν ο Γιώργος Κάρτερ, ο οποίος καταγόταν από την Κέρκυρα. Επίσης, ο Κάρτερ οργάνωσε και το Γραφείο Προγράμματος. Το κτίριο του σταθμού ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1953 και τα εγκαίνια έγιναν στις 28 Μαρτίου του 1957.[3][4]

Ο πομπός FM του σταθμού έχει ισχύ 10 KW και εκπέμπει στη συχνότητα των 99.3 MHz, και ο πομπός των μεσαίων (ΑΜ) έχει ισχύ 100 KW και εκπέμπει στη συχνότητα των 1008 KHz. Ο πομπός των μεσαίων καλύπτει τη Δυτική, την Κεντρική και νότια Ελλάδα, τα βόρεια παράλια της Αφρικής και κομμάτι της βόρειας Ελλάδας. Επίσημες αναφορές λήψης από ραδιοερασιτέχνες έχουν σταλεί από περιοχές όπως ο Περσικός Κόλπος, η Ολλανδία κ.ά.

Ο σταθμός του Δικτύου Ιονίων Νήσων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, κατά τη μακρά πορεία λειτουργίας του, κάλυψε τις δραστηριότητες του νομού Κέρκυρας, των γειτονικών νησιών και της δυτικής Ηπείρου, ενώ από τον Ιούλιο του 1998, που δημιουργήθηκαν τα δίκτυα των περιφερειακών σταθμών, καλύπτει σε συνεργασία με τον «αδελφό» σταθμό της Ζακύνθου, την ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων.

Από τις 11 Ιουνίου του 2013, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ ο ραδιοφωνικός σταθμός τερμάτισε τη λειτουργία του. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Κέρκυρας αποφάσισαν, να συνεχίσουν να εκπέμπουν το πρόγραμμά τους έχοντας τον έλεγχο του ιστορικού κτιρίου.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Απριλίου 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία έγινε στις 11 Ιουνίου του 2015, δύο χρόνια μετά το μαύρο, κι έτσι έγινε η επανέναρξή της, με όλες σχεδόν τις δομές της, συμπεριλαμβανομένη και η ΕΡΑ Κέρκυρας αλλάζοντας το όνομά της σε ΕΡΤ Κέρκυρας.[5]

Ο σταθμός λειτουργεί πλέον ως ενιαία δομή της ΕΡΤ στην Κέρκυρα, διαθέτοντας ένα κεντρικό στούντιο on air και ηχογραφήσεων, δεύτερο ραδιοφωνικό στούντιο ηχογραφήσεων και παραγωγής, τηλεοπτικό στούντιο για τις ανάγκες συνδέσεων με τα κεντρικά τηλεοπτικά προγράμματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ηλεκτρονικό εργαστήριο, εργαστήριο κατασκευών και χώρο δισκοθήκης και οπτικοακουστικού αρχείου στο οποίο φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, εκατοντάδες μαγνητοταινίες με ηχητικά ντοκουμέντα από τις αρχές της δεκαετίας του '60.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]