Ιστορία της ΕΡΤ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτό το λήμμα περιγράφει τα γεγονότα από την απαρχή της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και συγκεριμένα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, από το 1936 μέχρι σήμερα.

Η ΥΡΕ και ο ΡΣΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση «γεννιέται» το 1936 με την ίδρυση της Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών από το Καθεστώς της 4ης Αυγούστου.[1][2] Ωστόσο, η πρώτη εκπομπή δημόσιου ραδιοφωνικού προγράμματος έγινε στις 25 Μαρτίου του 1938, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών, με έδρα το Μέγαρο του Ζαππείου.[3] Απέκτησε κανονικό πρόγραμμα από την 21η Μαΐου του ίδιου έτους. Πρώτη εκφωνήτρια η Αφροδίτη Λαουτάρη.[4] Ο σταθμός έγινε γνωστός, λόγω της θρυλικής μελωδίας του Τσοπανάκου, η οποία έμελλε πολλά χρόνια μετά να γίνει το σήμα του «κλεισίματος του προγράμματος» της τηλεοπτικής ΕΡΤ και της ΕΤ1.

Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής μετέδιδε την γερμανική προπαγάνδα, ωστόσο το προσωπικό του διέκοπτε κατά καιρούς το πρόγραμμα, προσποιούμενο τεχνικές δυσκολίες.[5] Οι Γερμανοί, λίγο πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα τον Οκτώβριο του 1944, προσπάθησαν να ανατινάξουν τους πομπούς του ΡΣΑ στα Λιόσια, ωστόσο κατέστρεψαν μόνο έναν από τους τρεις.[6]

Μετεξέλιξη σε ΕΙΡ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γραφεία και πρώην έδρα του ΕΙΡ και της ΕΡΤ στην οδό Μουρούζη και Ρηγίλλης.

Στις 16 Ιουλίου 1945 ιδρύεται το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Το 1947 ξεκίνησε η λειτουργία ψυχαγωγικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη,[7] ενώ στις 12 Φεβρουαρίου 1950 ιδρύεται η EBU, της οποίας πρώτο μέλος ήταν το ΕΙΡ. Το 1952 δημιουργείται το Δεύτερο Πρόγραμμα το οποίο είχε ψυχαγωγικό περιεχόμενο (όπως ακριβώς και σήμερα). Την ίδια χρονιά ο κύριος ενημερωτικός ραδιοφωνικός σταθμός του ΕΙΡ μετονομάστηκε σε Πρώτο Πρόγραμμα (επίσης γνωστό και ως Εθνικόν Πρόγραμμα), ενώ το 1954 ιδρύεται το Τρίτο Πρόγραμμα, το οποίο μετέδιδε, αρχικά, κλασσική μουσική. Το 1950 το ΕΙΡ ξεκινάει αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιφέρεια, ακολουθώντας το μοντέλο των στρατιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών της εποχής.[8]

Λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η ραδιοφωνία δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά τα μεταπολεμικά έτη.[9]

Η έλευση της τηλεόρασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φθινόπωρο του 1965 ξεκινάνε δοκιμαστικές εκπομπές τηλεοπτικών σημάτων[10], αλλά η πρώτη επίσημη τηλεοπτική εκπομπή του ΕΙΡ πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από το τότε νεόδμητο υπεραστικό μέγαρο του ΟΤΕ. Η Ελένη Κυπραίου ήταν η πρώτη παρουσιάστρια του ΕΙΡ και της ελληνικής τηλεόρασης. Η εν λόγω εξέλιξη, πάντως, έβαλε στο περιθώριο το ραδιόφωνο σε έναν βαθμό.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του ΕΙΡ
18:30 Διεθνή επίκαιρα
18:45 Για σας, κυρία μου (ζωντανή εκπομπή)
19:00 Αυστραλία (ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ)
19:25 Ο Άγγλος γλύπτης Χένρι Μουρ
19:55 Παίζει η ορχήστρα Ανρί Λεκά
20:15 Ο κλέφτης (ταινία μικρού μήκους από τη Βραζιλία)
20:30 Λήξη προγράμματος

Μετά από περίπου δύο μήνες (11 Απριλίου) ξεκινάνε τα δελτία ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό του ΕΙΡ. Αρχικά τα δελτία επικεντρώνονταν σε ξένα θέματα, ενώ στα δύο κανάλια υπήρχε ελάχιστο ζωντανό πρόγραμμα, χωρίς ελληνικά έργα μυθοπλασίας. Επίσης δεν υπήρχε δυνατότητα βίντεο εγγραφής, οπότε τα ντοκιμαντέρ μεταδίδονταν μέσω λήψης με τηλεοπτική κάμερα της εικόνας που προβαλλόταν σε τοίχο από φιλμ 35 ή 16 χιλιοστών.

Παρά την προσπάθεια των υπευθύνων δεν μεταδίδονταν ελληνικές ταινίες, λόγω της άρνησης των παραγωγών, όπως του Φιλοποίμενα Φίνου, να δώσουν άδεια μετάδοσης.[11] Τον Μάιο του 1966 μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΕΙΡ η πρώτη θεατρική εκπομπή Αυτός και το παντελόνι του, βασισμένη σε μονόπρακτο του συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Η Χούντα των Συνταγματαρχών και η καθιέρωση της τηλεόρασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τις πρώτες ημέρες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967 δεν μεταδόθηκε πρόγραμμα.[12][13] Το 1968 ξεκινά η εκπομπή πλήρους προγράμματος, το οποίο, πλέον, διαρκούσε 6-8 ώρες τη μέρα, ξεκινώντας το μεσημέρι και συνεχίζοντας, μετά από ένα απογευματινό διάλειμμα, το βράδυ.

Στις 20 Ιουλίου του 1969 το ΕΙΡ μετέδωσε ζωντανά την ιστορική προσσελήνωση του Απόλλων 11, μέσω της EBU.[14] Στις 16-21 Σεπτεμβρίου 1969 η EBU πραγματοποίησε την πρώτη ζωντανή μετάδοση από την Ελλάδα, μεταδίδοντας τους αγώνες του 9ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου. Για την κάλυψη των αγώνων αποκτήθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ αυτοκίνητα εξωτερικών μεταδόσεων καθώς και δύο συσκευές καταγραφής βίντεο της αμερικανικής Ampex 2 ιντσών, τα οποία παραδόθηκαν μετά τους αγώνες στο ΕΙΡ. Ένα μήνα μετά (26 Οκτωβρίου) πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη εξωτερική μετάδοση από το ΕΙΡ, της δοξολογίας για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Το ΕΙΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του 1970 το ΕΙΡ μετονομάστηκε σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ). Στις 3 Ιανουαρίου του 1972 έκανε πρεμιέρα στο ΕΙΡΤ Το θέατρο της Δευτέρας, μεταδίδοντας μαγνητοσκοπημένα θεατρικές παραστάσεις από την Επίδαυρο, το Ηρώδειο αλλά και πρωτότυπες παραγωγές σε τηλεοπτικά πλατό. Έχουν προσαρμοστεί για την τηλεόραση πάνω από 450 θεατρικά έργα. Πρώτη παράσταση ήταν Το Εξπρές για το Σαντιάγκο της Ισιντόρα Αγκουΐρε. Τον Ιανουάριο του 1974 εγκαινιάζεται το Ραδιομέγαρο, όπου μετεγκαθίσταται το ΕΙΡΤ από τα κτήρια του Ζαππείου και του ΟΤΕ.

Μεταπολίτευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ίδρυση της ΕΡΤ και τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της ΕΡΤ από τις 3 Δεκεμβρίου του 1975 μέχρι την 11η Αυγούστου του 1987.

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1975 (βάσει του Ν. 230[15]) το ΕΙΡΤ μετατράπηκε σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ), προμηθεύοντας, παράλληλα, τα πρώτα φορητά βίντεο U-matic, κατασκευής της Sony. Ουσιαστικά, τότε ξεκινά η κανονική ιστορία της ΕΡΤ.

Νωρίτερα, το ίδιο έτος, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διορίζει τον Μάνο Χατζιδάκι διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, διευθυντή του κρατικού ραδιοσταθμού Τρίτο Πρόγραμμα και αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η λαμπρή θητεία του στο Τρίτο Πρόγραμμα (1975-1982) αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς στην ελληνική ραδιοφωνία για την υψηλή ποιότητα και την ποικιλία των εκπομπών, αλλά και των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Το 1982 ο Χατζιδάκις αποχωρεί από την ΕΡΤ, εξαιτίας της γραφειοκρατίας που κυριαρχεί στον οργανισμό.[16]

Στις 9 Ιανουαρίου του 1979, η ΕΡΤ περνάει σταδιακά από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη μετάδοση με το γαλλικό σύστημα SECAM και την αγορά έγχρωμων βίντεο 1 και 2 ιντσών, ενώ στις 28 Μαΐου του ίδιου έτους μεταδίδει απευθείας από το Ζάππειο, την τελετή ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1982 ξεκινάει η απευθείας μετάδοση από το Ολυμπιακό Στάδιο της Καλογρέζας σε όλη την Ελλάδα και μέσω EBU σε Ευρώπη και Αμερική με το έγχρωμο σύστημα SECAM των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Στίβου. Η μετάδοση διακόπτεται με την ολοκλήρωση τους τρεις μέρες μετά (9 Σεπτεμβρίου).

Η έναρξη της ΕΡΤ2 και το τέλος του κρατικού μονοπωλίου στην τηλεόραση (1982 - 1989)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο λογότυπο της ΕΡΤ2. Χρησιμοποιήθηκε από από τις 3 Νοεμβρίου του 1982 μέχρι το 1984.

Την 1η Οκτωβρίου του 1982, με το νόμο 1288[17] η ΥΕΝΕΔ αποστρατικοποιείται, υπάγεται στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως και μετονομάζεται σε ΕΡΤ2 ενώ αντίστοιχα η ΕΡΤ μετονομάζεται σε ΕΡΤ1.

Το 1984 η ΕΡΤ2 αλλάζει λογότυπο και σήματα, ενώ την Τρίτη 11 Αυγούστου 1987, με το νόμο 1730[18] η ΕΡΤ Α.Ε. αναδιαρθρώνεται με τη ενσωμάτωση της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ2 σε έναν ενιαίο φορέα με την ίδια υπάρχουσα ονομασία κατέχοντας πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΕΡΑ 1, ΕΡΑ 2, ΕΡΑ 3, ΕΡΑ 4, ΕΡΑ 5) και δύο τηλεοπτικά κανάλια, την ΕΤ1 και την ET2.

Το δεύτερο λογότυπο της ΕΡΤ2 (1984 - 11/8/1987)

Την 1η Σεπτεμβρίου του 1987, ξεκινάει η εκπομπή της ΕΤ3, του τρίτου καναλιού της ΕΡΤ από τη Θεσσαλονίκη, αρχικά με δοκιμαστικό πρόγραμμα 90 λεπτών κάθε Τετάρτη. Στις 30 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ιδρύεται η Γενική Διεύθυνση ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία αναλαμβάνει τη λειτουργία της ΕΤ3.

Τον Αύγουστο του 1988 η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος, αποκτά δικό της οργανόγραμμα, ενώ στις 24 Οκτωβρίου, ξεκινά ανεπίσημα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, η αναμετάδοση διαφόρων δορυφορικών δικτύων. Στις 14 Δεκεμβρίου, η ΕΤ3 αρχίζει το τρίωρο δοκιμαστικό πρόγραμμά της.

Η ΕΤ3 αρχίζει τον Ιανουάριο του 1989 τις δικές της καθημερινές εκπομπές και στις 25 Φεβρουαρίου την κανονική του εκπομπή αλλά με πεντάωρο πρόγραμμα. Στις 6 Οκτωβρίου, με την ίδρυση του ΕΣΡ (βάσει του νόμου 1866[19]) η τηλεοπτική αγορά απελευθερώνεται με την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου και την ίδρυση ιδιωτικών σταθμών.

Η έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης και η αναμόρφωση της ΕΡΤ (1989 - 1997)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της ΝΕΤ από τις 20 Οκτωβρίου του 1997 μέχρι την 7η Ιουνίου του 2008.

Το μερίδιο τηλεθέασης των τριών σταθμών της ΕΡΤ συρρικνώθηκε αμέσως μετά την λειτουργία των πρώτων ιδιωτικών δικτύων, τα διαφημιστικά της έσοδα μειώθηκαν και έμπειρο τεχνικό προσωπικό μετακινήθηκε στα νέα αυτά κανάλια.[20] Το 1990 δημιουργείται δίαυλος μεταξύ του ΡΙΚ και της ΕΡΤ και ξεκινάει εκπομπές το Cyprus Sat, ενώ την ίδια χρονιά γίνεται αλλαγή της έγχρωμης μετάδοσης για τους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ, με το χρωματικό σύστημα PAL. Παράλληλα, η ΕΤ3 εκπέμπει με πρόγραμμα 42.5 ωρών ανά εβδομάδα και η ET2 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα. Επιπλέον, η ΕΡΤ προμηθεύεται τα πρώτα επαγγελματικά βίντεο BetaSP (Betacam) κατασκευής της Sony.

Το ίδιο έτος δημιουργήθηκε το Μουσείο-Αρχείο της ΕΡΤ, ενώ το 1995 ξεκίνησε η οργάνωση του Οπτικοακουστικού Ιστορικού Αρχείου.

Στις 24 Ιουνίου του 1991 ξεκινά η προβολή της εκπομπής Το Σήριαλ των Σήριαλ, της οποίας η θεματολογία πραγματευόταν την διαγραφή μεγάλου μέρους εκπομπών και σειρών της ΕΡΤ από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η εν λόγω εκπομπή ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουνίου 1992. Νωρίτερα, το ίδιο έτος (1992), μεταδίδονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Στις 20 Ιουνίου του 1994 βάσει του Ν. 2173 της προηγούμενης χρονιάς περί ανασυγκρότησης του ΕΣΡ, ίδρυσης της Εθνικής Επιτροπής Ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας και άλλων διατάξεων η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος καταργείται και αντικαθίσταται από την ΕΡΤ3.[21][22] Στις 15 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, άρχισε να εκπέμπει το πρώτο συνδρομητικό δίκτυο (Filmnet) σε συχνότητες που ενοικίασε από την ΕΡΤ, με πρόγραμμα που επικεντρώνονταν στις ταινίες πρώτης προβολής και τα αθλητικά.

Το 1996, η ΕΡΤ εγκαινίασε το δορυφορικό της πρόγραμμα (ERT Sat) και στις 13 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκε η ζωντανή μετάδοση από το στούντιο της ΕΡΤ της πρώτης για την ελληνική τηλεόραση δημόσιας τηλεμαχίας (debate) μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, του Κώστα Σημίτη από το ΠΑΣΟΚ και του Μιλτιάδη Έβερτ από τη Νέα Δημοκρατία, σε συντονισμό του δημοσιογράφου Πέτρου Ευθυμίου και σχολιασμό από τους Θεόδωρο Ρουσόπουλο, Παύλο Τσίμα και Γιάννη Παπουτσάνη, στο πλαίσιο των τότε βουλευτικών εκλογών.

Στις 20 Οκτωβρίου του 1997 ξεκινάει η αναμόρφωση των δημόσιων καναλιών. Η ΕΤ2 μετονομάζεται σε ΝΕΤ δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ενημέρωση, η ΕΤ1 επαναλανσάρεται με νέο λογότυπο και σήματα. Το ίδιο συμβαίνει και στην ΕΤ3.

Η ERT Sat επεκτείνεται στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και το κλείσιμο της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμφωνία με την Disney, Ολυμπιακοί Αγώνες, Eurovision και ΕΡΤ Ψηφιακή (2004 - 2006)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 η ΕΡΤ συνάπτει συμφωνία με την Buena Vista International Television για την προβολή σειρών και ταινιών των Disney και Touchstone, μέσω των τριών κυρίων καναλιών της.[23]

Στις 13 Αυγούστου του ίδιου έτους η ΕΡΤ γίνεται ο μεγάλος χορηγός των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μεταδίδοντας ζωντανά την διοργάνωση για δύο εβδομάδες και δύο ημέρες, με χίλιες συνολικά ώρες προγράμματος και ανανεωμένο τεχνολογικό εξοπλισμό. Τον Σεπτέμβρη ξεκινά η δορυφορική εκπομπή των ραδιοφωνικών σταθμών Η Φωνή της Ελλάδας και ΕΡΑ Σπορ, μέσω της Αμερικάνικης Dish Network στις θέσεις 722 και 723 αντίστοιχα.

Η ΕΡΤ επέλεξε την Έλενα Παπαρίζου[24] στις 22 Ιανουαρίου 2005 για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 50ό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του ίδιου έτους. Η Παπαρίζου νίκησε στον τελικό, ο οποίος διεξήχθη την 21η Μαΐου του 2005.

Στις 16 Ιανουαρίου του 2006 η ΕΡΤ πραγματοποιεί τη μετάδοση σήματος της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, δημιουργώντας, παράλληλα, έναν ψηφιακό πάροχο με την ονομασία ΕΡΤ Ψηφιακή και στις 10 Φεβρουαρίου ξεκινά η λειτουργία του σπορ+ αλλά απέκτησε κανονικό πρόγραμμα την Άνοιξη του ίδιου έτους (αποκτώντας παράλληλα και το ένθετο info+).

Στις 20 Μαρτίου ξεκινά η λειτουργία του πρίσμα+ απευθυνόμενο στα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ στις 25 Απριλίου η ΕΡΤ εγκαινιάζεται το σινέ+ με έμφαση στον κινηματογράφο, έχοντας ως ένθετο το studio+.

Το διήμερο 18-20 Μαΐου, η ΕΡΤ φιλοξενεί τον 51ο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision ο οποίος διεξάγεται στο Κλειστό Γυμναστήριο.

Στα τέλη του Νοεμβρίου του 2006 η ERT Sat μετονομάζεται σε ERT World η οποία δίνει στόχο να αναδείξει και να προβάλλει τον Απόδημο Ελληνισμό μοιράζοντας το δίκτυο σε τρεις ζώνες με την ίδια ονομασία σε Ευρώπη και Αφρική, σε Βόρεια Αμερική και τέλος σε Ασία και Αυστραλία, με την καθεμιά να έχει το δικό της πρόγραμμα.

Νέα λογότυπα, διακοπή αναλογικών εκπομπών, περικοπές και αποκάλυψη σκανδάλων (2007 - 2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εταιρικό λογότυπο της ΕΡΤ τις περιόδους 2008 - 2013 και 2015 - 2020.
ET1.svg
New Hellenic Television.svg
ET3.svg

Τον Σεπτέμβριο του 2007 καταργείται το studio+, το οποίο ήταν ένθετο του σινέ+, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η ΕΡΤ συνεργάζεται με την βρετανική εταιρεία Red Bee Media, για τον επανασχεδιασμό όλων των λογοτύπων της και τη δημιουργία νέων σημάτων. Τα σήματα και τα λογότυπα κόστισαν 1.200.000 ευρώ. Η αλλαγή των λογοτύπων και η προβολή των νέων σημάτων έγινε το Σάββατο 7 Ιουνίου 2008, τα οποία και παρέμειναν στην οθόνη μέχρι και την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013.[25]

Η συνεργασία της δημόσιας τηλεόρασης με την Red Bee Media προκάλεσε αντιδράσεις σε στελέχη της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και σε διαδικτυακές κοινότητες, με τον ισχυρισμό ότι τα χρήματα έπρεπε να διατεθούν σε τομείς όπως η Υγεία ή η Εκπαίδευση και ότι με την κίνηση αυτή η διοίκηση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στο προσωπικό της εταιρείας, αλλά και στους Έλληνες σχεδιαστές.[26][27][28][29][30][31]

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2010 η ΕΤ1, η ΝΕΤ και η ΕΤ3 ξεκίνησαν τις ψηφιακές τους εκπομπές, ενώ στις 17 Αυγούστου του 2012 η ΕΡΤ διέκοψε τις αντίστοιχες αναλογικές από το Κέντρο Εκπομπής Υμηττού.

Στις 27 Απριλίου 2011 η ΕΡΤ εγκαινιάζει το πρώτο κανάλι υψηλής ευκρίνειας στην Ελλάδα ονόματι ΕΡΤ HD.

Ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης παρουσιάστηκε τέσσερις μήνες αργότερα (11 Αυγούστου)[32] στο οποίο τα κύρια κανάλια της ΕΡΤ θα γίνονταν η ΝΕΤ και η ΕΤ3, ενώ η ΕΤ1 θα έκλεινε για να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας, και τα προγράμματά της θα ενσωματώνονταν στους άλλους δύο σταθμούς, κάτι που δεν έγινε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου στις 30 Ιανουαρίου 2012.[33] Επιπλέον, τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ θα διέκοπταν τη λειτουργία τους (κάτι που έγινε τον Μάρτιο του 2012) και θα ενσωματώνονταν στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε, λόγω των αντιδράσεων από πολίτες και από την ΠΟΣΠΕΡΤ.

Την 1η Νοεμβρίου του 2011 ο Χρήστος Παναγόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε., καταδικάζεται σε φυλάκιση 2 ετών. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση της εκπομπής «Olympic Trophy». Η συγκεκριμένη εκπομπή στοίχισε 1,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συμπαραγωγός ήταν η εταιρεία Άνωση Α.Ε. Η συγκεκριμένη εκπομπή, όμως, δεν προβλήθηκε ποτέ, γεγονός που επιβάρυνε τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ Α.Ε. Η υπόθεση αυτή στέρησε και έσοδα από διαφημίσεις στην ΕΡΤ.[34]

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2012 λήγει η συμφωνία της ΕΡΤ με την Buena Vista International Television (σημερινή Disney Platform Distribution) για την προβολή σειρών και ταινιών της Disney και της ενσωματωμένης στην πρώτη, Touchstone Pictures, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους προκηρύσσονται συνεχώς απεργίες λόγω μισθολογίων.

Οι φήμες για λουκέτο, το πορνό της ΕΤ3 και η ανακοίνωση Κεδίκογλου (Ιανουάριος - 11 Ιουνίου 2013)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2013 κυκλοφορούσαν δεκάδες δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο τα οποία έκαναν λόγο για «προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναλειτουργία της υπό διαφορετικό καθεστώς», ενώ παρόμοιες φήμες κυκλοφορούσαν και στους κύκλους της ίδιας της ΕΡΤ. Ωστόσο, στελέχη της Κυβέρνησης Σαμαρά υπογράμμιζαν σε τηλεοπτικές εκπομπές στη ΝΕΤ ότι δεν είχαν κλίση προς αυτή την κατεύθυνση.[35]

Χαρακτηριστικότερο όλων των δημοσιευμάτων ήταν εκείνο της εφημερίδας Realnews που τοποθέτησε τις σκέψεις της κυβέρνησης στο πρωτοσέλιδό της την Κυριακή 26 Μαΐου του 2013.[36]

Στις 28 Μαΐου του 2013 μία σκηνή συνουσίας σε οθόνη που βρισκόταν πίσω από τον παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΤ3 γίνεται θέμα στα εγχώρια, αλλά και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Επρόκειτο για σκηνή ελληνικής ταινίας που προβαλλόταν την ίδια ώρα από την συχνότητα της ΕΤ1.[37][38][39]

Στις 11 Ιουνίου του 2013, ο αρμόδιος Υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης, και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε πως τα μεσάνυχτα της ιδίας μέρας η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά και οι 2.656 εργαζόμενοι της θα απολύονταν.[40]

Σε απόσπασμα από την ανακοίνωσή του δήλωσε για την ΕΡΤ:

[...] Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης.

Κι αυτό τελειώνει σήμερα...

Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ' όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι.

Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού.

Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους!

Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και... οκτώ χρόνια!

Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.

Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος.

Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα.

Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα. [...] [41]

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και το εγχείρημα της ΕΡΤ Open (11 Ιουνίου 2013 - 11 Ιουνίου 2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Κλείσιμο της ΕΡΤ
Διαδηλώσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ έξω από το Ραδιομέγαρο.

Παρά την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνέχισαν να εκπέμπουν τα τηλεοπτικά προγράμματα της ΕΤ1, της ΝΕΤ και της ΕΤ3 και τα ραδιοφωνικά της ΕΡΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και του Τρίτου Προγράμματος.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα,[42] ενώ κύμα αντιδράσεων προκλήθηκε και στο εξωτερικό με την απαρχή της τηλεοπτικής κάλυψης των γεγονότων στο Ραδιομέγαρο από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.[43]

Στις 17 Ιουνίου (έξι μέρες μετά το ξαφνικό κλείσιμο του φορέα), μετά από έφεση των υπαλλήλων της ΕΡΤ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Συμβούλιο ανέστειλε την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τις εκπομπές και να κλείσει τις συχνότητες της ΕΡΤ και διέταξε τον υπουργό Οικονομικών και τον αρμόδιο για τα μέσα ενημέρωσης υπουργό να υπογράψει την απόφαση να λάβουν «όλα τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών και τη λειτουργία των διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα». Στις 10 Ιουλίου, ύστερα από την απαίτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση δημιούργησε έναν προσωρινό φορέα, τη Δημόσια Τηλεόραση, ενώ νομοθέτησε και έναν μόνιμο διάδοχο της ΕΡΤ, τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ). Η επιλογή αυτή δεν ικανοποίησε τη Δημοκρατική Αριστερά, τον τότε τρίτο κυβερνητικό εταίρο, η οποία στις 21 Ιουνίου αποχώρησε από τη συγκυβέρνηση.[44]

Μετά το κλείσιμο των πομπών και της ιστοσελίδας της ΕΡΤ, οι μεταδόσεις των εκπομπών συνεχίστηκαν μέσω δορυφόρου με εξοπλισμό της EBU. Στις 24 Οκτωβρίου 2013, μετά από άσκηση πίεσης από την ελληνική κυβέρνηση η EBU σταμάτησε να αναμεταδίδει το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσω δορυφόρου, τερματίζοντας τις περισσότερες συμβατικές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές χωρίς να επηρεάσει τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ που παρήγαγαν το πρόγραμμά τους σε τοπικό επίπεδο, το οποίο εξυπηρετούνταν από πομπό DVB-T που βρίσκονταν στο Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής. Η ροή στο Διαδίκτυο δεν επηρεάστηκε καθόλου. Τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ και με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο και το εκκένωσαν. Μια μειοψηφία των εργαζόμενων της ΕΡΤ συνέχισε τη μετάδοση προγραμμάτων μέσα από το εγχείρημα της ΕΡΤ Open, ενώ συνέχισε να λειτουργεί και η ΕΤ3.

Στις 13 Απριλίου του 2014 ξηλώθηκε η επιγραφή "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ" και έσβησαν τα ηλεκτρονικά ρολόγια που βρίσκονται έξω από το Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής.[45], ενώ στις 4 Μαΐου, ξεκινά η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, του φορέα που συστάθηκε, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.[46]

Alexis Tsipras die 16 Ianuarii 2012.jpg

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τα δύο κόμματα που σχημάτισαν την κυβέρνηση συνεργασίας η οποία προέκυψε από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, περιελάμβαναν στο πρόγραμμά τους την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 28 Απριλίου 2015, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο[47], σύμφωνα με το οποίο η ΝΕΡΙΤ μετονομαζόταν σε ΕΡΤ, και το οποίο περιελάμβανε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού και προέβλεπε την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.[48]

Στις 7 Ιουνίου του 2015 ξηλώνονται τα γράμματα "Ν.Ι." και παραμένουν τα "ΕΡΤ" στην οροφή του Ραδιομεγάρου, ενώ επανέρχεται το λογότυπο της ΕΡΤ στο ψηφιακό ρολόι, και δημοσιεύονται τα νέα λογότυπα των υπηρεσιών της. Μετά από τέσσερις μέρες (11 Ιουνίου) η ΕΡΤ επαναλειτούργησε και η ΕΤ3 μετονομάστηκε σε ΕΡΤ3, αλλά μέχρι τα ξημερώματα της 29ης Ιουνίου εξέπεμπε μόνο μια κάρτα με την ημερομηνία της επαναλειτουργίας της.

Επαναλειτουργία της ΕΡΤ και μετέπειτα εξελίξεις (11 Ιουνίου 2015 - σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη (11 Ιουνίου 2015 - 7 Ιουλίου 2019)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

EPT1 logo (2015).svg

Η ΕΡΤ επαναλειτούργησε την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια ακριβώς μετά το κλείσιμο.

EPT2 logo (2015).svg
EPT3 logo (2015).svg

Επανήλθαν στον αέρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΤ1, ΝΕΤ, που επανήλθαν στις ονομασίες που διατηρούσαν την περίοδο 1982-1987 σε ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2, ΕΡΤ HD και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ Σπορ, η Φωνή της Ελλάδας, Kosmos 93.6, ο 102 FM και ο 95.8 FM της ΕΤ3 και οι 19 περιφερειακοί σταθμοί. Μετά από δύο εβδομάδες και τέσσερις μέρες (29 Ιουνίου) επαναλειτούργησε και ο τηλεοπτικός σταθμός της ΕΤ3, μετονομασμένος σε ΕΡΤ3, στη Θεσσαλονίκη, μέσω πλέον της ΕΡΤ, ενώ προηγουμένως λειτουργούσε ανεπίσημα από το εγχείρημα της ΕΡΤ Open.[49][50]

Στις 31 Αυγούστου 2015 καταργείται ο ενιαίος Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας της ΕΡΤ3 επαναφέροντας τους 102 FM και 95.8 FM στο σχήμα της ΕΡΤ3.[51] Στις 27 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ανακοινώνεται η δωρεάν παραχώρηση δικαιωμάτων δύο παιδικών τηλεοπτικών σειρών από την γαλλική εταιρεία Millimages, λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού της νέας ΕΡΤ.[52][53] Στις 22 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε την πρώτη συνέλευση της Ολομέλειάς του το πρώτο από τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ (ΣΚΕ), αυτό της περιφέρειας Αττικής[54].

Στις 3 Μαΐου του 2016 πραγματοποιήθηκε η επαναλειτουργία της ERT World με μετάδοση αρχικά στην Ευρώπη[55], ενώ μετά από δύο εβδομάδες (17 Μαΐου) πραγματοποίησε την πρώτη συνέλευση της ολομέλειας του το δεύτερο από τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ (ΣΚΕ), αυτό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στις 27 Ιουνίου, και εντεύθεν, ξεκίνησε ο ετήσιος θεσμός του SummERTime το οποίο είναι ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Ραδιομέγαρο.

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της EΡT Play 1 ενός διαδικτυακού καναλιού της ΕΡΤ. Λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε τη λειτουργία του και η EΡT Play 2. Στις 4 Νοεμβρίου τοποθετήθηκε εκ νέου η επιγραφή "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ" στην ταράτσα του Ραδιομεγάρου.[56] Μετά από ένα μήνα (στις 4 Δεκεμβρίου) ξεκίνησε η λειτουργία της ΕΡΤ Hybrid (σημερινό ERTFLIX), που είναι ένα νέο πρότυπο μετάδοσης, που επιτρέπει διαδικτυακές υπηρεσίες να ενσωματωθούν στις τηλεοράσεις, παράλληλα με το γραμμικό τηλεοπτικό πρόγραμμα εκπομπής.

Στις 5 Ιανουαρίου του 2018 ξεκίνησε η δοκιμαστική ψηφιακή εκπομπή (DAB) των κρατικών ραδιοφώνων, στην Αττική, στη συχνότητα 12C (227.360 MHz) ενώ ξεκίνησε να εκπέμπει η ΕΡΑ 7 που μεταδίδει πρόγραμμα από το κανάλι της Βουλής.[57] Στις 12 Ιουνίου του ίδιου έτους εγκαινιάστηκαν οι υπηρεσίες εικονικής πραγματικότητας 360 μοιρών, ενώ το υπόλοιπο καλοκαίρι η ΕΡΤ αποκτά το δικαίωμα μετάδοσης αγώνων επτά ΠΑΕ.

ERT SPORTS HD LOGO.png

Στις 19 Ιανουαρίου του 2019 πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας των υβριδικών EΡT Play 3 και EΡT Play 4 ενώ μετά από μία εβδομάδα και μία ημέρα (31 Ιανουαρίου) έκανε πρεμιέρα η νέα σειρά της ΕΡΤ1 Η ζωή εν τάφω, κάτι που σηματοδότησε την επιστροφή της ΕΡΤ στην παραγωγή σειρών, ενώ την 1η Φεβρουαρίου ενεργοποιεί το ψηφιακό της δίκτυο "ΕΡΤnet" και ανεξαρτητοποιείται πλήρως από την DIGEA. Μετά από μία εβδομάδα και μία μέρα (9 Φεβρουαρίου) έκανε πρεμιέρα το νέο της κανάλι, ΕΡΤ Sports HD αντικαθιστώντας την ΕΡΤ HD.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με ποσοστό 39,85% και διαφορά 8,32% από τον ΣΥΡΙΖΑ.[58]

Vladimir Putin and Kyriakos Mitsotakis (2021-12-08) 03 (cropped).jpg

Αλλαγή λογοτύπων, τεχνολογική αναβάθμιση και στροφή στη μυθοπλασία (2019 - σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα της 8ης Ιουλίου 2019 η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (που εποπτεύει την ΕΡΤ) υπάγεται πλέον στον Πρωθυπουργό.[59] Το υπόλοιπο καλοκαίρι οργίαζαν φήμες για κλείσιμο της ΕΡΤ Sports, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη εκείνο το έτος. Στις 27 Νοεμβρίου του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της EΡT Play 5.

Αναβάθμιση, ERTFLIX και κλείσιμο της ΕΡΤ Sports (2020)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ERT1 logo 2020.svg
ERT2 logo 2020.svg
ERT3 logo 2020.svg
ERTSPORTS logo 2020.svg

Στις 22 Απριλίου του 2020 η ΕΡΤ Hybrid μετετράπη σε ERTFLIX διανέμοντας δωρεάν ταινίες και ντοκιμαντέρ. Στις 27 Σεπτεμβρίου δημιουργούνται τρία ειδικά διαμορφωμένα κανάλια που φέρουν το όνομα ΕΡΤ Sports (1, 2, 3) με σκοπό την απευθείας μετάδοση των αγώνων τένις του Roland Garros 2020 ώστε να μπορούν να μεταδίδονται όσοι αγώνες δε θα προβάλλονται από την ΕΡΤ Sports και τα οποία είναι διαθέσιμα για μία εβδομάδα και μία ημέρα (5 Οκτωβρίου) στην πλατφόρμα του ERTFLIX, μέσω υπολογιστή στην ιστοσελίδα ertflix.gr, μέσω κινητού και tablet από την ομότιτλη εφαρμογή για Android και iOS και μέσα από την ομότιτλη υβριδική υπηρεσία για Smart TVs, πατώντας το κόκκινο κουμπί του τηλεκοντρόλ.

ERT logo 2020.svg
Rai 1 - Logo 2016.svg
Rai 2 - Logo 2016.svg

Μία ημέρα αργότερα, στις 28 Σεπτεμβρίου η ΕΡΤ άλλαξε το λογότυπο της, καθώς και των τεσσάρων κύριων τηλεοπτικών σταθμών της. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης, χαρακτηρίστηκαν ως αντιγραφή των λογότυπων των αντίστοιχων σταθμών του Ιταλικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Rai, κυρίως λόγω της ίδιας χρωματικής παλέτας.[60][61] Με την επικείμενη αλλαγή, αφαιρέθηκε από το λογότυπο του αθλητικού καναλιού το HD, μετατρέποντάς το στην ΕΡΤ Sports. Στις 12 Οκτωβρίου ξεκίνησε η καθημερινή σειρά «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» και τρεις μέρες μετά (Πέμπτη 15 Οκτωβρίου) οι σειρές «Τα Καλύτερά μας Χρόνια» και «Η τούρτα της μαμάς», σηματοδοτώντας την επιστροφή της ΕΡΤ στην ελληνική μυθοπλασία.

Rai 3 - Logo 2016.svg

Την 1η Δεκεμβρίου ξεκίνησε η εκπομπή και των τριών καναλιών της ΕΡΤ (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3) σε HD ποιότητα, ενώ η ΕΡΤ Sports σταμάτησε να λειτουργεί ως τηλεοπτικό κανάλι και μεταδίδεται στην ψηφιακή πλατφόρμα του ERTFLIX.

Υπόθεση Ικαρίας, αποχώρηση Καλφαγιάννη από την ΠΟΣΠΕΡΤ και ανάκτηση της Κατεχάκη (2021)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Rai Sport - Logo 2017.svg

Στις 21 Ιανουαρίου, και για πρώτη φορά στη Δημόσια Τηλεόραση, κατά τη διάρκεια της προβολής της σειράς Τα Καλύτερά μας Χρόνια, υπήρχε παράλληλη δυνατότητα επιλογής ελληνικών υποτίτλων για τα άτομα με προβλήματα ακοής. Η υπηρεσία αυτή σταδιακά επεκτάθηκε, έτσι ώστε το καλοκαίρι του 2021 οι υπόλοιπες σειρές της σεζόν 2020-2021 (Χαιρέτα μου τον Πλάτανο, Η τούρτα της μαμάς και Ζακέτα να πάρεις) να μεταδίδονται με παράλληλη δυνατότητα επιλογής ελληνικών υποτίτλων.

Στις 6 Φεβρουαρίου γίνεται γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γευμάτισε σε οίκο βουλευτή στην Ικαρία. Την ίδια περίοδο, όμως, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, λόγω της πανδημίας, απαγορευόταν η μετακίνηση σε άλλους νόμους, ενώ υπήρχαν ισχυρές συστάσεις για κοινωνικές αποστάσεις. Το κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1 επέλεξε να μην μεταδώσει την είδηση, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην Αντιπολίτευση, αλλά και στους απλούς πολίτες. Κυκλοφόρησαν, δε, εικόνες από χαρτί σε διάδρομο του Ραδιομεγάρου που προέτρεπε τους δημοσιογράφους να μην μεταδώσουν το γεγονός.[62][63][64][65][66]

Stefania Liberakakis press photo 2020.jpg

Στις 22 Φεβρουαρίου, αναβαθμίστηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα www.ert.gr, ενώ εγκαινιάστηκε και το ειδησεογραφικό site www.ertnews.gr, το οποίο περιέχει αποκλειστικά όλες τις ειδήσεις από τη Δημόσια Τηλεόραση, ενώ στις 10 Μαρτίου προβλήθηκε για πρώτη φορά το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2021, με τον τίτλο "Last Dance" και ερμηνεύτρια τη Στεφανία Λυμπερακάκη, αποκλειστικά από την πλατφόρμα ERTFLIX. Στις 15 Μαρτίου, μετά από τέσσερα χρόνια, ο Γιάννης Πετρίδης επέστρεψε στο Πρώτο Πρόγραμμα. Στις 27 Μαρτίου ξεκίνησε η πρεμιέρα της σειράς «Ζακέτα να πάρεις», με αποτέλεσμα η σεζόν να βρίσκει την ΕΡΤ με 4 ελληνικές σειρές.

Στις 20 Απριλίου το ERTFLIX γιόρτασε έναν χρόνο λειτουργίας, παρόλο που τα γενέθλιά του ήταν δύο ημέρες μετά (δημιουργήθηκε στις 22 Απριλίου του 2020). Παράλληλα εμπλουτίζεται με νέες σειρές και ταινίες.[67] Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη σε θέαση (μετά το Netflix) ΟΤΤ επιφυή υπηρεσία Internet στην Ελλάδα. [68]

Τον Μάιο η ΕΡΤ φτάνει το 7% σε ποσοστό τηλεθέασης μετά από χρόνια και τα προγράμματά της ξεπερνάνε σε θέαση τα αντίστοιχα των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών OPEN και MEGA. Αυτό σηματοδοτεί την δυναμική επιστροφή της δημόσιας τηλεόρασης στον ανταγωνισμό του εγχώριου τηλεοπτικού τοπίου.[69]

Στις 22 Ιουνίου η διοίκηση της ΕΡΤ αναθέτει σε αρχιτέκτονα μηχανικό την εκτίμηση της αξίας του Ραδιομεγάρου. Αυτή η ανάθεση θα κοστίσει 19.950 ευρώ και πρέπει να παραδοθεί μέσα σε 20 ημέρες.[70] Την επόμενη μέρα (23 Ιουνίου) μετά από 37 χρόνια παρουσίας στην κρατική ραδιοτηλεόραση, αποχωρεί από την ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, λόγω συνταξιοδότησης του από τον φορέα για τον οποίο αγωνίστηκε και συνεβάλε καθοριστικά για την επαναφορά του μετά το μαύρο του 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.[71] Την ίδια ημέρα συγκροτείται το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΣΠΕΡΤ στο οποίο αναδείχθηκε πρόεδρος ο Δημήτρης Κούνης (πρωτύτερα γενικός γραμματέας) και γενικός γραμματέας ο Θεμιστοκλής Συμβουλόπουλος.[72] Στις 29 Ιουνίου η ΕΡΤ ανακτά μετά από 8 χρόνια τις ιστορικές εγκαταστάσεις (στούντιο) της Κατεχάκη, έπειτα από συνεννόηση της διοίκησης της ΕΡΤ και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.[73] Παράλληλα ξεκινά συνεργασία με τον ΕΟΤ. Στο πλαίσιο αυτής, η ΕΡΤ θα μεταδίδει διαφημιστικά σποτ του ΕΟΤ ο οποίος θα διαφημίζει στην ιστοσελίδα του πολιτιστικές δράσεις και παραγωγές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Στόχος της συμφωνίας αυτής είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας των ταξιδιωτών στην Ελλάδα.[74] Στις 30 Ιουνίου, η διοίκηση της ΕΡΤ (κατόπιν εισήγησης του Διευθύνοντος Συμβούλου Γιώργου Γαμπρίτσου) αποφασίζει την παύση της εκπομπής του στα FM και τους 106.7 του ραδιοφωνικού προγράμματος της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ Open από το κέντρο εκπομπής Πάρνηθας. Ο λόγος είναι ότι η συχνότητα ανήκει στην ίδια την ΕΡΤ Α.Ε. Ο σταθμός, ωστόσο, θα συνεχίσει την διαδικτυακή του εκπομπή.[75]

Από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου η ΕΡΤ μεταδίδει τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2021, λόγω της αναβολής τους για την προστασία από τον κορονοϊό. Συνολικά μεταδόθηκαν πάνω από 600 ώρες προγράμματος από τα 3 τηλεοπτικά κανάλια (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3) και από 2 διαδικτυακά κανάλια (ΕΡΤ Sports, ΕΡΤ Sports 2), μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX. Μάλιστα, από την τελετή έναρξης της 23ης Ιουλίου, η ΕΡΤ ξεκίνησε να προβάλλει διάφορα teaser με το νέο της πρόγραμμα για την σεζόν 2021-2022, με την ΕΡΤ1 να στηρίζεται στην ελληνική μυθοπλασία, με πάνω από 8 σειρές (μαζί με τις 4 που συνεχίζουν) αλλά και στις εκπομπές (νέες και παλιές), την ΕΡΤ2 να στηρίζεται σε νέες εκπομπές πολιτισμού και την ΕΡΤ3 να στηρίζεται σε εκπομπές που αναδεικνύουν την ελληνική περιφέρεια.

Στις 27 Αυγούστου, η ΕΡΑ 7 μετονομάστηκε σε Zeppelin, η οποία μεταδίδει ξένη μουσική. Ο σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει στα ερτζιανά των FM στους 106.7 από το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας όπου μέχρι πρότινος εξέπεμπε η ΕΡΤ Open και προγενέστερα το Ράδιο Φιλία.

Στις 20 Σεπτεμβρίου τα λογότυπα των κρατικών καναλιών ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, καθώς και της ΕΡΤ Sports απέκτησαν ημιδιαφάνεια (όπως και τα αντίστοιχα των ιδιωτικών εθνικών καναλιών).[76] Την ίδια ημέρα αλλάζει σήματα και bumpers (εγκαταλείποντας οριστικά τα παλιά που χρησιμοποιούσε από την 28η Σεπτεμβρίου του 2020 μέχρι την 19η Σεπτεμβρίου του 2021), με την φράση «Κάθε μέρα, το καλύτερό μας» να περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτά ενώ παράλληλα, σταματά να προβάλει και τα αντίστοιχα σποτ. Από την 25η Σεπτεμβρίου τα νέα σποτ προώθησης της ΕΡΤ περιέχουν την φράση: «ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ; ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΡΤ!».[77]

Ο ανταποκριτής από την Κυψέλη, η ΕΡΤ News και το ERT Echo (2022 - σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις 2 Μαρτίου του 2022, ξεκίνησε να μεταδίδεται το ΕΡΤ News, μέσω της πλατφόρμας του ERTFLIX και της ομότιτλης ιστοσελίδας στο www.ertnews.gr. Την επόμενη μέρα, ξεκίνησε να εκπέμπει επίγεια ελεύθερα στον δεύτερο ψηφιακό πολυπλέκτη της ΕΡΤ, στη θέση της Deutsche Welle.[78][79]

Στις 11 Μαρτίου του ίδιου έτους γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό οι αδυναμίες του ενημερωτικού τομέα της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, ο πρώην ανταποκριτής της ΕΡΤ, Αχιλλέας Πατσούκας, έκανε μετάδοση των εξελίξεων στη Μόσχα από την Κυψέλη, αν και οι τίτλοι έγραφαν από κάτω ότι βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα, κάτι που συνιστά παραπλάνηση των τηλεθεατών. Ο ίδιος είχε επικαλεστεί πρόβλημα υγείας και είχε ενημερώσει την διοίκηση της ΕΡΤ για την κατάστασή του. Η διοίκηση, πάντως, επέλεξε να μην στείλει άλλον εργαζόμενο στη Μόσχα για ανταπόκριση, κάτι που έγινε θέμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και στη Βουλή. Ο Αχιλλέας Πατσούκας παραιτήθηκε από την ΕΡΤ στις 16 Μαρτίου. Στις 31 Μαΐου διαγράφονται για 6 μήνες από την ΕΣΗΕΑ ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Φώτης Καφαράκης, και ο προϊστάμενος πολιτικού ρεπορτάζ, Γιάννης Τρουπής. Την ίδια ημέρα, διγράφονται, επίσης, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας για 3 μήνες και η προϊσταμένη Εξωτερικού Δελτίου της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου για 2 μήνες.[80][81][82]

Στις 11 και στις 20 Μαΐου ξεκινούν την εκπομπή τους οι δύο διαδικτυακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, το Δεύτερο Λαϊκά και το Kosmos Jazz.

Στις 16 Ιουνίου ξεκίνησε η λειτουργία της ραδιοφωνικής πλατφόρμας ERT Echo, η οποία συγκεντρώνει το σύνολο των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ.

Αριθμός υπαλλήλων ανά έτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Μόνιμο προσωπικό[83][84][85][86][87]
2000 4257
2001 4164
2002 4276
2003 4223
2004 4409
2005 4602
2006 4420
2007 4750
2008 4757
2009 4553
2010 3226
2011 3384
2012 3075
2013 2907
2015 2345
2016 2273
2017 2274
2018 2410
2019 2136
2020 2132

Διατελέσαντες Πρόεδροι ανά έτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος Διάστημα
Γιώργος Κοντογεώργης 01/07/1989 - 31/12/1989
Δημήτριος Κόρσος 1990 - 1991
Βασίλειος Συλιβρίδης 1991 - 1992
Γεώργιος Δραγώνας 1992 - 1993
Μιχάλης Βεργίτσης 1993
Ευγένιος Γιαννακόπουλος 1993 - 1995
Παναγιώτης Παναγιώτου 1995 - 14/02/2002
Άγγελος Στάγκος 14/02/2002 - 14/10/2004
Χρήστος Παναγόπουλος 14/10/2004 - 09/11/2009
Γεώργιος Γαμπρίτσιος 26/01/2010 - 27/07/2010
Αθανάσιος Παπαγεωργίου 05/11/2010 - 18/11/2011
Στυλιανός Στεφάνου 01/01/2012 - 30/06/2012
Νικόλαος Τέλης 06/08/2012 - 11/06/2013
Διονύσης Τσακνής 26/05/2015 - 03/10/2017
Χρήστος Λεοντής 22/10/2017 - 13/08/2019
Κωνσταντίνος Ζούλας 13/08/2019 - σήμερα

Κύκλος εργασιών ανά έτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ χρηματοδοτείται κυρίως μέσω του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο ενσωματώνεται στον λογαριασμό των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και λοιποί ιδιώτες) αλλά και της πώλησης διαφημιστικού χρόνου.

Κύκλος εργασιών Έτος
366.595.833 2008
345.835.233 2009
340.229.000 2010
318.814.679 2011
230.849.805 2012
182.902.000 2015
190.302.000 2016
190.821.000 2017
194.566.000 2018
197.827.000 2019
193.370.000 2020

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Χαιρετάκης 2014, σελίδες 118-119.
 2. Πλειός 2005, σελ. 73 · Δουλκέρη 1979, σελίδες 74-75.
 3. Γιαΐτσης & Μπαρμπούτης 2001, σελ. 64 · Ρήγου 2010, σελ. 41
 4. Κάρτερ 2004, σελ. 97 και 110-124
 5. Κάρτερ 2004, σελίδες 99-100
 6. Γιαΐτσης & Μπαρμπούτης 2001, σελ. 66 · Κλειαμάκη & Ζώντου 2006, σελ. 29
 7. Ρήγου 2010, σελ. 41
 8. Γιαΐτσης & Μπαρμπούτης 2001, σελίδες 68-70
 9. Ρήγου 2010, σελ. 43
 10. Δάμπασης 2002, σελ. 32-36. Πολλούς από τους πρωτεργάτες του σταθμού καταγράφει ο Κάρτερ 2004, σελ. 28.
 11. Δάμπασης 2002, σελ. 40
 12. Δάμπασης 2002, σελ. 75
 13. Βαλούκος 2008, σελ. 52
 14. Βαλούκος 2008, σελ. 59
 15. «Νόμος υπ' αριθ. 230 (ΦΕΚ A 272/1975)». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 3 Δεκεμβρίου 1975. 
 16. Ρήγου 2010, σελ. 44
 17. «Νόμος υπ' αριθ. 1288 (ΦΕΚ A 120/1982)». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 1 Οκτωβρίου 1982. 
 18. «Νόμος υπ' αριθ. 1730 (ΦΕΚ A 145/1987)». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 18 Αυγούστου 1987. 
 19. «Νόμος υπ' αριθ. 1866 (ΦΕΚ A 222/1989)». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 6 Οκτωβρίου 1989. 
 20. Βαλούκος 2008, σελ. 164 • Πασχαλίδης 2005, σελ. 195.
 21. «Νόμος υπ' αριθ. 2173 (ΦΕΚ A 208/1993)». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 16 Δεκεμβρίου 1993. 
 22. «ΦΕΚ Α 93/1994, Προεδρικό διάταγμα υπ' αριθ. 133: Οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης 3». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 21 Ιουνίου 1994. 
 23. Γκάντερ, Ελίζαμπεθ (24 Μαΐου 2005). «Mouse touts skein sales». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2019. 
 24. MrAtanaz (25 Ιουνίου 2010), Helena Paparizou talks to "Kafes me tin Eleni", Part 1, 25/6/2010, https://www.youtube.com/watch?v=EdXpiOEXPd8, ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2017 
 25. Νέα λογότυπα για την ΕΡΤ
 26. «Νέο σκάνδαλο με την ΕΡΤ: 1,2 εκ. Ευρώ για Νέα Λογότυπα!». insurancedaily.gr. 20 Ιουνίου 2008. 
 27. «Το σήμα του χρήματος». kathimerini.gr. 11 Ιουνίου 2008. 
 28. «Τα νεα logo της ΕΡΤ». athens.indymedia.org. 10 Ιουνίου 2008. 
 29. «Νέα λογότυπα για την ΕΡΤ». forums.hegrade.gr. 4 Ιουνίου 2008. 
 30. «Πόσο λέτε ότι κόστισε η νέα ταυτότητα της ΕΡΤ;». musicheaven.gr. 18 Ιουνίου 2008. 
 31. «Οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή για τα λογότυπα της ΕΡΤ». naftemporiki.gr. 26 Ιουνίου 2008. 
 32. Γαλάνης, Δημήτρης (21 Αυγούστου 2011). «Υποσχέσεις και λουκέτα για την ΕΡΤ». Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2015. 
 33. Δεν κλείνουν ΕΤ1 και Ραδιοτηλεόραση
 34. «Δύο χρόνια φυλάκιση για τον πρώην πρόερδο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο». iefimerida.gr. 1 Νοεμβρίου 2011. 
 35. «Σ. Κεδίκογλου: Δηλώσεις πριν και μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ - 11/06/2013 | ΕΡΤ». youtube.com. 11 Ιουνίου 2013. 
 36. «Realnews - Πρωτοσέλιδο 26ης Μαΐου 2013» (PDF). 
 37. «Πορνό στην ΕΤ3 την ώρα του δελτίου ειδήσεων (βίντεο)». meapopsi.wordpress.com. 30 Μαΐου 2013. 
 38. «Η Daily Mail έβγαλε το πορνό που έπαιζε η ΕΤ3! (video)». patrasevents.gr. 31 Μαΐου 2013. 
 39. «Το πορνό της ΕΤ3 ήταν τελικά ελληνική ταινία». patrisnews.com. 1 Ιουνίου 2013. 
 40. «Ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ ανακοίνωσε η κυβέρνηση». in.gr. 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2013. 
 41. «Ο Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ - Ολόκληρη η δήλωσή του». iefimerida.gr. 11 Ιουνίου 2013. 
 42. «Πλήθος κόσμου διαδήλωσε για μία ακόμη ημέρα έξω από την ΕΡΤ». IN.gr. 13 Ιουνίου 2013. https://www.in.gr/2013/06/13/greece/plithos-kosmoy-diadilwse-gia-mia-akomi-imera-eksw-apo-tin-ert/. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 43. «EBU urges Greek government to reverse decision on ERT». EBU.ch. 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
 44. «Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ». kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2015. 
 45. «Κυριακή των Βαΐων ξήλωσαν την ιστορική επιγραφή της ΕΡΤ - ERT Open». www.ertopen.com. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2018. 
 46. «ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΞΙΑΣ». ert.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017. 
 47. Πουλακίδας, Κώστας (1 Μαΐου 2015). «ΕΡΤ: Από την Τρίτη τα ιδιωτικά κανάλια θα έχουν ανταγωνιστή». avgi.gr. Η Αυγή. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2015. 
 48. «Βουλή: Επικριτική μόνο η ΠΟΣΠΕΡΤ στο ν/σ για την ΕΡΤ». naftemporiki.gr. naftemporiki.gr. 15 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2015. 
 49. «Με έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές ξεκινάει η ΕΡΤ3». Τυπολογίες / Το Παρόν. 28 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2015. 
 50. «Στον «αέρα» και η ΕΡΤ 3». BwinΣΠΟΡ FM 94.6. 28 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2015. 
 51. «Νέο πρόγραμμα για το Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας - ΕΡΤ3». Τυπολογίες / Το Παρόν. 29 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2015. 
 52. «Παραχώρηση παιδικού προγράμματος από τη Millimages στην ΕΡΤ». enimerosi24.gr. 27 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2019. 
 53. Μακλίν, Τομ (4 Δεκεμβρίου 2015). «Millimages donates 2 Toon Series to Greece's ERT». Animation Magazine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2019. 
 54. «Συγκροτήθηκε το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Αττικής της ΕΡΤ». ert.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2017. 
 55. «Εκπέμπει ξανά η ERT World». newsbeast.gr. 4 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2016. 
 56. «Ξανά η επωνυμία, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, στο Ραδιομεγάρο της Αγίας Παρασκευής». Τυπολογίες - όλα γύρω από τα media. 2017-11-04. http://www.typologies.gr/xana-i-eponymia-elliniki-radiofonia-tileorasi-sto-radiomegaro-tis-agias-paraskevis/. Ανακτήθηκε στις 2018-03-21. 
 57. «Ξεκίνησε να εκπέμπει το ψηφιακό ραδιόφωνο στην Αθήνα». radiofono.gr. 5 Ιανουαρίου 2018. http://www.radiofono.gr/node/45066. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2018. 
 58. «Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 2019». newsit.gr. 7 Ιουλίου 2019. 
 59. «Στον πρωθυπουργό οι αρμοδιότητες της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και της ΓΓ Ενημέρωσης». cnn.gr. 9 Ιουλίου 2019. 
 60. Κανελλόπουλος, Δημήτρης (28 Σεπτεμβρίου 2020). «ΕΡΤ κόπι πάστε RAI». Η Εφημερίδα των Συντακτών. Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020. 
 61. Μποζιονέλος, Νίκος (29 Σεπτεμβρίου 2020). «Αντιδράσεις για τα νέα λογότυπα της ΕΡΤ». Dailymedia & News. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020. 
 62. «Φαγοπότι Μητσοτάκη στην Ικαρία / Η ΕΡΤ έκρυψε τις φωτογραφίες από το δελτίο ειδήσεων». avgi.gr. 6 Φεβρουαρίου 2021. 
 63. «Φαγοπότι Μητσοτάκη στην Ικαρία / Κοροϊδεύει τον κόσμο ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων της ΕΡΤ». avgi.gr. 8 Φεβρουαρίου 2021. 
 64. «Καταγγελία για λογοκρισία από την ΕΡΤ: Τι απαντά ο γενικός διευθυντής για το βίντεο Μητσοτάκη». ethnos.gr. 8 Φεβρουαρίου 2021. 
 65. «ΕΡΤ: H οδηγία στον τοίχο για να μην παίξει το βίντεο με την Ικαρία - Τι απαντά η δημόσια τηλεόραση». news247.gr. 8 Φεβρουαρίου 2021. 
 66. «Εργαζόμενοι της ΕΡΤ επιβεβαιώνουν τη λογοκρισία για την Ικαρία». efsyn.gr. 10 Φεβρουαρίου 2021. 
 67. «typologies.gr - Το ERTFLIX γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια με πολλές εκπλήξεις». 
 68. «typologies.gr - ΕΡΤ: Η επιτυχία του ERTFLIX». 
 69. «ΕΡΤ: Ρεκόρ επταετίας στην τηλεθέαση του Μαΐου για την ΕΡΤ1». 
 70. «Επείγουσα εκτίμηση αξίας του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ!». 
 71. «Τέλος εποχής: Αποχωρεί από την ΕΡΤ ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης». 
 72. «Το νέο ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ, μετά την απόχωρηση Π. Καλφαγιάννη». 
 73. «Ξανά στην ΕΡΤ οι εγκαταστάσεις της Κατεχάκη!». 
 74. «Συνεργασία ΕΡΤ-ΕΟΤ». 
 75. «Σταματάει η μετάδοση του ΕΡΤOPEN από την Πάρνηθα». 
 76. «Θέμα: Η Ε.Ρ.Τ. σε ψηφιακή μετάδοση σελίδα 266». 
 77. «ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ, ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΡΤ. Η νέα καμπάνια μόλις κυκλοφόρησε!». 
 78. «Tο ΕΡΤNEWS βγαίνει πλέον και στην τηλεόραση «κανονικά»». e-tetRadio.gr. 3 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2022. 
 79. Νταρζάνου, Αγγέλα (4 Μαρτίου 2022). «ΕΡΤ / Ιδρύει νέο κανάλι». Η Αυγή. Left Media. Ανακτήθηκε στις 22 Απριλίου 2022. 
 80. «O "Χαμένος Ανταποκριτής" της ΕΡΤ». typologies.gr. 11 Μαρτίου 2022. 
 81. «Παραίτηση Πατσούκα από την ΕΡΤ». typologies.gr. 16 Μαρτίου 2022. 
 82. «Ποινές διαγραφής από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ σε στελέχη της ΕΡΤ για την "υπόθεση Πατσούκα"». typologies.gr. 31 Μαΐου 2022. 
 83. Πόσοι ήταν οι υπάλληλοι της ΕΡΤ την περίοδο 2000-2013
 84. Πόσους εργαζόμενους έχει η ΕΡΤ
 85. Σε 2.273 εργαζόμενους το προσωπικό της ΕΡΤ
 86. Πουλακίδας, Κώστας (1 Μαΐου 2015). «ΕΡΤ: Από την Τρίτη τα ιδιωτικά κανάλια θα έχουν ανταγωνιστή». avgi.gr. Η Αυγή. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2015. 
 87. «kathimerini.gr - Το λιβανιστήρι από την ΕΡΤ κάνει κακό στις κυβερνήσεις».