Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του είναι ελληνική τηλεοπτικής σειράς, η οποία προβλήθηκε από την ΕΡΤ2 το 1985.

Σύντομο ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήδη από τον Μάρτιο του 1976, το σενάριο της σειράς είχε γραφτεί από τον Κώστα Παπαπέτρο και επρόκειτο να γυριστεί σε τηλεοπτική σειρά με τον τίτλο «Αχ καημένε μπαμπά» για λογαριασμό της ΥΕΝΕΔ. Όμως ο Παπαπέτρος εξαιτίας ενός νόμου που αφορούσε τη λογοκρισία, αποφάσισε να μην προχωρήσει στην παραγωγή της σειράς, ενώ στην θέση του Βουτσά πρωταγωνιστής θα ήταν ο Γιάννης Μιχαλόπουλος και ο κύριος χαρακτήρας θα λεγόταν Γιάννης Καρπερός.[1]

Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 1985 ξεκίνησε στην ΕΡΤ1 η προβολή της σειράς του Γιάννη Δαλιανίδη Τα λιονταράκια μας, της οποίας ο τίτλος λίγο καιρό μετά έγινε Τα λιονταράκια του κυρ Ηλία. Η πολύ μεγάλη απήχηση της σειράς οδήγησε τους ιθύνοντες της ΕΡΤ2 να δημιουργήσουν μια σειρά με παρόμοιο τίτλο και περιεχόμενο, και ως αποτέλεσμα την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 1985, προβλήθηκε το 1ο επεισόδιο από τα 26 συνολικά της σειράς. με τον Κώστα Βουτσά στον ρόλο του κεντρικού ήρωα. Το σενάριο γράφτηκε από τον Κώστα Παπαπέτρο και τη σκηνοθεσία έκανε ο Νίκος Κουτελιδάκης.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η προβολή 13 επεισοδίων, αλλά η μεγάλη απήχηση της σειράς οδήγησε σε ανανέωση της σειράς για άλλα 13 επεισόδια και τη προβολή δεύτερου κύκλου από την ΕΡΤ2 το καλοκαίρι του 1985. Μάλιστα, λόγω της επιτυχίας της σειράς, πολλοί παραθεριστές αναζητούσαν τηλεοπτικό δέκτη στο κατάλυμα που έμεναν για να δουν την σειρά.[2]

Η σειρά γυρίστηκε στην συνοικία Αγίου Μελετίου.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανδροκλής είναι υπεύθυνος λογιστηρίου σε μια εταιρεία ηλεκτρικών ειδών και προσπαθεί να ανταποκριθεί στις διάφορες καθημερινές υποχρεώσεις του. Γκρινιάζει σχεδόν πάντα στους συναδέλφους του, τη Βούλα, η οποία είναι στη Γραμματεία, και τον Σταμάτη, που είναι λάτρης του ωραίου φύλου και κολλητός φίλος του. Παράλληλα δυσκολεύεται να αντιληφθεί τη νοοτροπία των παιδιών του, καθώς θέλει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλες τους τις κινήσεις, πράγμα το οποίο τα αναγκάζει να κάνουν πράγματα κρυφά απ' αυτόν. Επιπλέον έχει και την αδερφή του, τη Μερόπη, η οποία του κάνει διαρκώς πλύση εγκεφάλου για να ξαναπαντρευτεί και του φέρνει προξενιά, χωρίς όμως επιτυχία. Η Μερόπη είναι παντρεμένη με το ράφτη Παντελή, ο οποίος τη ζηλεύει πολύ και θέλει να ξέρει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται και τι κάνει. Κάποια στιγμή έρχεται ν' αναστατώσει τη ζωή του Ανδροκλή η οδοντίατρος Ιωάννα Βαρούτη, η οποία νοικιάζει το διπλανό διαμέρισμα σαν σπίτι-ιατρείο. Μαζί της έχει την κόρη της Τερέζα και τη γραμματέα της Κάτια.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kritsiolis, Tasos (2 Μαΐου 2014). «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα: "Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του" - MusicCorner.gr». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2023. 
  2. Kritsiolis, Tasos (2 Μαΐου 2014). «Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα: "Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του" - MusicCorner.gr». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2023.