Τα παραμύθια του Ευγένιου Χρυσοβελόνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα παραμύθια του Ευγένιου Χρυσοβελόνη ήταν μια παιδική εκπομπή της ΕΡΤ2 που άρχισε στις 4 Δεκεμβρίου 1986 και ολοκληρώθηκε σε 28 επεισόδια, μέσα στο 1987. Ωστόσο, προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΕΡΤ2 την σεζόν του 1988 - 1989.

Σκοπός της εκπομπής ήταν να μάθουν τα παιδιά πως φτιάχνονται οι κούκλες για το κουκλοθέατρο. Μετά, παρουσίαζε τις παραστάσεις με τις κούκλες.

Έπαιζαν:

Μάλιστα η εκπομπή είχε και φυλλάδια με τις οδηγίες, που τότε στέλνονταν δωρεάν σε σχολεία ή και αλλού. Από την εκπομπή αυτή, πραγματοποιήθηκαν αρκετές παραστάσεις κουκλοθέατρου σε όλη την Ελλάδα, από πολλές τάξεις.

Τις κούκλες της εκπομπής, τις έφτιαχνε η οικογένεια Σοφιανού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Τα Παραμύθια του Ευγένιου Χρυσοβελόνη» ΕΡΤ 2  1986

Επαναλήψεις:  ΕΡΤ 2  1987, 1988, 1989

Μια σειρά με  28 επεισόδια (45 λεπτών)

Σειρά, πραγματικότητας  και φαντασίας,  αφιερωμένη στη μαγεία και στην τέχνη του Κουκλοθέατρου.  Εμπνευστής της,  ο Υπεύθυνος του Παιδικού Προγράμματος της ΕΡΤ  -2

Μένης Θεοδωρίδης, σκηνοθέτης, ειδικός μελετητής της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης

Κάθε εκπομπή αποτελείται από δύο μέρη:

. Στο πρώτο μέρος, εκτυλίσσεται μια ιστορία  με ανθρώπους-ηθοποιούς, -τον Ευγένιο

  Χρυσοβελόνη (Σταύρο Ξενίδη) κουκλοπαίχτη και  κουκλοκατασκευαστή, τους βοηθούς του,  τους  επισκέπτες του-,  που, μέσα στην καθημερινότητά τους, ζουν κάποιο από τα φανταστικά μοτίβα του Παραμυθιού που θ’ ακολουθήσει. Σενάρια της  Ζωής Βαλάση.

. Στο δεύτερο μέρος προβάλλεται μία κινηματογραφημένη πλήρης και φαντασμαγορική παράσταση του  κουκλοθέατρου της Οικογένειας  Σοφιανού, με θέμα, κάθε φορά ένα Παραμύθι  από την παγκόσμια λαϊκή παράδοση.


Η διαδραστική πρόταση που συνόδευε την εκπομπή είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοτυπία:

Προκηρύχτηκε Διαγωνισμός κουκλοθέατρου, και σε όσα σχολεία επιθυμούσαν να συμμετάσχουν, η ΕΡΤ-2 και η MEDIA FILM PRODUCTION E.E. έστελναν  Κουτιά με υλικά και υποδείγματα κατασκευής κούκλας, και  ένα  μικρό Εγχειρίδιο Γνώσεων με:

«Οδηγίες για το στήσιμο μας παράστασης»- κείμενο  Ήβης Σοφιανού,

«Λίγα λόγια για την Ιστορία του Κουκλοθέατρου», και  «Η Πεντάμορφη», ένα πλήρες Θεατρικό κείμενο  για  τους πάνινους ήρωες, - κείμενα Ζωής Βαλάση. 

Γραφική επιμέλεια Διονύση Βαλάση.