Ισραηλινή Εταιρία Μεταδόσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ισραηλινή Εταιρία Μεταδόσεων
תאגיד השידור הישראלי
هيئة البث الإسرائيلي
Νομική μορφήμη κερδοσκοπικός οργανισμός
Ίδρυση15 Μαΐου 2017 (15 Μαΐου 2017) (τηλεόραση και ραδιόφωνο)
ΈδραΙερουσαλήμ, Ισραήλ
Σημαντικά πρόσωπαEldad Koblenz
ΥπηρεσίεςΤηλεόραση, Ραδιόφωνο και Διαδίκτυο
ΙδιοκτήτηςΙσραηλινό δημόσιο
Ιστότοποςwww.kan.org.il
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα
Modern white-and-glass building
Το κύριο κτήριο της εταιρίας στην Ιερουσαλήμ
Το λογότυπο της IPBC στα Αραβικά
Το λογότυπο της IPBC στα Αγγλικά

Η Ισραηλινή Εταιρία Μεταδόσεων[1] (αγγλικά: Israeli Public Broadcasting Corporation), γνωστότερη απλά ως IPBC ή KAN, είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ. Φέρει την επωνυμία Kan στα εβραϊκά (εβραϊκά: כאן) και Makan στα αραβικά (αραβικά: مكان). Ύστερα από πολλαπλές καθυστερήσεις λόγω διαφωνιών σχετικά με την δομή της εταιρίας, από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, η KAN ξεκίνησε επίσημα την τηλεοπτική και ραδιοφωνική της μετάδοση στις 15 Μαΐου 2017, διαδεχόμενη τον πρώην ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Ισραήλ, IBA[2].

Στους κύριους στόχους της εταιρίας συμπεριλαμβάνεται η προώθηση της επέκτασης της γνώσης, η Ισραηλινή κουλτούρα και η καινοτομία στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλείσιμο της IBA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο προηγούμενος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, η IBA, αντιμετώπιζε προβλήματα στην λειτουργία του. Δημόσιες επιτροπές ανέφεραν ότι η επιδείνωσή στον τρόπο λειτουργίας του προερχόταν από διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων και ο μεγάλος αριθμός των εργαζομένων, οι υψηλοί μισθοί, οι συμφωνίες υψηλού κόστους και οι νόμοι που τον διέπουν. Προτάθηκαν διαρθρωτικές αλλαγές στο καταστατικό του φορέα.

Τον Ιούλιο του 2013, ο Υπουργός Επικοινωνιών Gilad Erdan ανέθεσε σε μια εξωτερική εταιρεία συμβούλων να εξετάσει το μέλλον της IBA. Με βάση τα δεδομένα, συστάθηκε η Επιτροπή "Landes" και δημοσίευσε τις αποφάσεις της στις αρχές Μαρτίου του 2014. Σύμφωνα με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν, το ανταποδοτικό τέλος θα ακυρωνόταν την 1η Απριλίου 2015 και ένας νέος φορέας ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων θα δημιουργούνταν για να αντικαταστήσει την IBA.

Καθεστώς στην EBU[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την στιγμή που η πρεμιέρα του KAN προγραμματιζόταν για τις 30 Απριλίου 2017, ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2017 προγραμματιζόταν να μεταδοθεί στο Kan 11. Στα τέλη Απριλίου ωστόσο, η πρεμιέρα αναβλήθηκε για τις 15 Μαΐου 2017 όπου και ο διαγωνισμός ήταν η τελευταία μετάδοση του πρώην ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Ισραήλ, IBA (τελευταία τηλεοπτική παραγωγή και μετάδοση).

Η αίτηση του KAN για ένταξη στην EBU, αντικαθιστώντας την IBA, εξεταζόταν από τα διοικητικά όργανα της EBU και η έγκριση της αίτησης θα αποφασιζόταν από την Γενική Συνέλευση της EBU[3]. Στις 6 Ιουλίου 2017, ανακοινώθηκε πως μεταξύ της EBU και του IPBC υπεγράφη μία συμφωνία η οποία θα επέτρεπε την συμμετοχή της δεύτερης σε διοργανώσεις της EBU (όπως στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision) μέχρι να γίνει πλήρες μέλος της[4].

Το Ισραήλ νίκησε τον διαγωνισμό του 2018 και ως εκ τούτου το KAN ανέλαβε την διοργάνωση του διαγωνισμού το 2019 στο Τελ Αβίβ[5]. Ωστόσο, η EBU προειδοποίησε ότι το σχέδιο που προβλέπεται, για να γίνει το ενημερωτικό τμήμα του IPBC ξεχωριστός φορέας (αφήνοντας το IPBC υπεύθυνο μονάχα για το ψυχαγωγικό πρόγραμμα) έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς που απαιτούνται για τα πλήρη μέλη της EBU να διαχειρίζονται τόσο το ενημερωτικό όσο και το ψυχαγωγικό κομμάτι του προγράμματος[6]. Στις 18 Ιουνίου 2018, καθώς πλησίαζε απόφαση του δικαστηρίου για την διάσπαση, ο Νετανιάρχου δήλωσε πως η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της EBU προστατεύοντας έτσι το δικαίωμα της διοργάνωσης του διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision[7][8]. Στις 7 Δεκεμβρίου 2018, η Γενική Συνέλευση της EBU ψήφισε ομόφωνα για την έγκριση της αίτησης του KAN να γίνει πλήρες μέλος της EBU[9].

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τηλεοπτικά κανάλια του KAN είναι:

Κανάλια Σημειώσεις
Kan 11 Το κύριο κανάλι του φορέα που αντικατέστησε το Channel 1 της IBA και μεταδίδει κυρίως τρέχοντα γεγονότα και ειδήσεις και πολιτιστικά προγράμματα.
Makan 33 Το κανάλι του φορέα στα αραβικά που αντικατέστησε το Channel 33 της IBA και μεταδίδει κυρίως ειδήσεις και πολιτιστικά προγράμματα.
Kan Educational Στις 15 Αυγούστου 2018, το Channel 23 της IBA, αντικαταστάθηκε από το Kan Educational, ένα κανάλι που προορίζεται κυρίως για τα παιδιά.

Ραδιοφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ραδιοφωνικοί σταθμοί Σημειώσεις
Kan Tarbut Κυρίως πολιτιστικό πρόγραμμα. Οι ειδήσεις στα εβραϊκά μεταδίδονται την ίδια στιγμή με το Reshet Bet.
Kan Reshet Bet Ειδήσεις, τρέχοντα γεγονότα και αθλητισμός, ειδήσεις ανά ώρα στα εβραϊκά.
Kan Gimel Ισραηλινή μουσική, νέα στα εβραϊκά.
MaKan Ραδιοφωνικός σταθμός στα αραβικά.
Kan Farsi Ραδιοφωνικός σταθμός στα περσικά.
Kan REKA Ραδιοφωνία για τους μετανάστες του Ισραήλ. Όχι εβραϊκή γλώσσα. Ειδήσεις στα Αγγλικά στις 20:00 (τοπική ώρα Ισραήλ).
Kan 88 Κυρίως τζαζ, μπλουζ και ηλεκτρονική μουσική.
Kan Kol Ha Musica Κλασική μουσική και δράμα με ωριαίο ειδησεογραφικό υλικό στα εβραϊκά.
Kan Moreshet Υλικό θρησκευτικού περιεχομένου στο Kan Tarbut network.

Τρία διαδικτυακά ραδιοφωνικά κανάλια επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα μουσικά είδη:

  • Kan Nostalgia (Νοσταλγικού είδους ισραηλινή μουσική)
  • Kan Yam Tichon (Kan Μεσόγειος θάλασσα - Ισραηλινή μουσική μεσανατολικού στυλ)
  • Kan Tel Aviv 2019 (Διεθνούς είδους μουσική)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]