Εθνική Ραδιοτηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΚλάδοςΜέσα ενημέρωσης
ΠροκάτοχοςРадио Телевизија Скопје
Ίδρυση1944 (ραδιοφωνία)
1964 (τηλεόραση)
ΈδραΚέντρο MРТ, Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία
Σημαντικά πρόσωπαPetar Karanakov
ΥπηρεσίεςΤηλεόραση, Ραδιόφωνο και Διαδίκτυο
Υπάλληλοι1.200
Ιστότοποςmrt.com.mk

Η Εθνική Ραδιοτηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας (σλαβομακεδονικά: Македонска радио-телевизија‎‎ ή MPT) είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τη Συνέλευση της Βόρειας Μακεδονίας το 1993. Η νόμιμα καθορισμένη υπηρεσία της είναι η παραγωγή και η μετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων όλων των ειδών, τα οποία θα πρέπει να ικανοποιούν τις δημόσιες πληροφορίες, τις πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ανάγκες του λαού της Βόρειας Μακεδονίας. Η MPT έχει έξι τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η MPT διευθύνεται από τον Πέταρ Καράνκοφ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο του ραδιοφώνου ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου 1941, υπό το όνομα Ράντιο Σκόπλιε (Радио Скопље), οπότε εξέπεμπε στα σερβικά. Στις 20 Απριλίου 1941, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εξέπεμπε στα βουλγαρικά ως Ράντιο Σκόπιε (Радио Скопие). Στις 28 Δεκεμβρίου 1944 άρχισε να εκπέμπει στα σλαβομακεδονικά υπό το όνομα Ράντιο Σκόπιε (Радио Скопjе) με τη ζωντανή μετάδοση της Δεύτερης Συνόδου της ΑΣΝΟΜ (АСНОМ) (το ανώτατο νομοθετικό σώμα του νεοσυσταθέντος κράτους).

Το 1993, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Βόρειας Μακεδονίας διαχωρίστηκε από την ένωση ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Γιουγκοσλαβίας. Τον Ιούλιο του 1993, η MRT έγινε δεκτή ως πλήρες ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας. Ως αποτέλεσμα της διαφωνίας με την Ελλάδα για την ονομασία «Μακεδονία», το MRT έγινε δεκτό μόνο με το ακρωνύμιο MKRTV.

Με τη θέσπιση νέου νόμου περί ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων στις 24 Απριλίου 1997, το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο χωρίστηκε σε δύο μέρη: τη ραδιοφωνική μετάδοση και την τηλεοπτική μετάδοση. Σύμφωνα με το άρθρο 77 του νόμου περί ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, το 61% του εισπραχθέντος ραδιοτηλεοπτικού φόρου ανήκει στη ραδιοτηλεοπτική τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η MRT μεταδίδει καθημερινά 73 ώρες προγραμμάτων στα έξι εθνικά επίγεια τηλεοπτικά κανάλια και δύο διεθνή δορυφορικά κανάλια.

Εθνικά Βορειομακεδονικά
 • MRT 1 - διαθέτει γενικού περιεχομένου πρόγραμμα, και μεταδίδεται σε 24ωρη βάση. Το MRT 1 HD ταυτόχρονα μεταδίδει το πρόγραμμα MRT 1 σε ποιότητα HD.
 • MRT 2 - μεταδίδει κυρίως προγράμματα για την Αλβανική μειονότητα στη Βόρεια Μακεδονία. Το MRT 2 HD ταυτόχρονα μεταδίδει το πρόγραμμα MRT 2 σε ποιότητα HD.
 • MRT 3 - μεταδίδει αθλητικό και ψυχαγωγικό 24ωρο πρόγραμμα. Το MRT 3 HD ταυτόχρονα μεταδίδει το πρόγραμμα MRT 3 σε ποιότητα HD.
 • MRT 4 - μεταδίδει προγράμματα για την εθνικές μειονότητες στη Βόρεια Μακεδονία. Τουρκικά, Σέρβικα, Ρομά, Βλάχικα και Βοσνιακά. Το MRT 4 HD ταυτόχρονα μεταδίδει το πρόγραμμα MRT 4 σε ποιότητα HD.
 • MRT 5 - μεταδίδει εξειδικευμένο πρόγραμμα για παιδιά σε 24ωρη βάση. Το MRT 5 HD μεταδίδει ταυτόχρονα το πρόγραμμα MRT 5 σε ποιότητα HD.
 • MRT Sobraniski Kanal - δημιουργήθηκε το 1991 ως πειραματικό κανάλι, αλλά τώρα μεταδίδει τις δραστηριότητες από τη Συνέλευση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Σοπράνιε). Το MRT Sobraniski Kanal HD ταυτόχρονα μεταδίδει το πρόγραμμα MRT Sobraniski Kanal σε ποιότητα HD.
Δορυφορικά
 • MRT Sat - ξεκίνησε το 2000 και μεταδίδει ένα συνεχές 24ωρο πρόγραμμα, που είναι μια επιλογή προγραμμάτων από το MRT, καθώς και το αρχικό του πρόγραμμα 5 ωρών. Ο σταθμός μεταδίδεται επίσης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μέσω του δορυφόρου Optus D2 μέσω του UBI World TV.
 • MRT 2 Sat - κυκλοφόρησε το 2012 και μεταδίδει ένα συνεχές 24ωρο πρόγραμμα στην αλβανική γλώσσα.

Ραδιοφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ραδιομέγαρο της MRT, στα Σκόπια

Το πλαίσιο του Ραδιοφώνου της MRT, αποτελείται από τρεις εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ένα δορυφορικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα και ένα μη κερδοσκοπικό περιφερειακό κανάλι. Μεταδίδει καθημερινά 86,5 ώρες προγραμμάτων στα εθνικά και δορυφορικά κανάλια.

 • Το Πρώτο Πρόγραμμα, το Radio Skopje, μεταδίδει γενικό 24ωρο πρόγραμμα. Λειτουργεί κυρίως ως ενημερωτικό ραδιόφωνο.
 • Το Δεύτερο Πρόγραμμα, το Radio 2, μεταδίδει γενικό 24ωρο πρόγραμμα. Επικεντρώνεται στη δημοφιλή μουσική και ψυχαγωγία.
 • Το Τρίτο Πρόγραμμα του Radio Skopje, μεταδίδει προγράμματα σε όλες τις γλώσσες των εθνικών μειονοτήτων στη Βόρεια Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανικής (από το 1948), της Τουρκικής (από το 1945) 5 ώρες, της Βλάχικης (από το 1991), της Αθιγγανικής (από το 1991), της Σερβικής (από το 2003) και της Βοσνιακής (από το 2003) και τα 30 λεπτά κάθε μέρα.
 • Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα, Ράδιο «Μακεδονία», ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2003 και μεταδίδει 24ωρο πρόγραμμα, για τους απόδημους Σλαβομακεδόνες, το οποίο είναι μια επιλογή προγραμμάτων από το Macedonian Radio και το αρχικό του πρόγραμμα "Radio Macedonia" με διάρκεια 6 ώρες και 30 λεπτά.
 • Το Kanal 103 παρέχει εκπομπή FM μόνο για την περιοχή των Σκοπίων με την αποστολή της προώθησης avant-garde music και πολιτισμού.

Όλα τα προγράμματα της Ραδιοφωνίας της MRT, μεταδίδονται επίσης και μέσω του Διαδικτύου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]