ΕΡΤ Αιγαίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΕΡΤ Αιγαίου

Οργανισμός: ΕΡΑ (Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ)
Έτος ιδρύσεως: 1989
Έναρξη λειτουργίας: Φεβρουάριος 1989
Τοποθεσία: Μυτιλήνη, Ελλάδα
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Βορειοανατολικό Αιγαίο
Συχνότητα: Βαθύ:
89.7 MHz
Θολοποτάμι:
95.2 MHz
Άγιος Κήρυκος:
89.1 MHz
Καρλόβασι:
91.7 MHz
Καρφάς:
100.1 MHz
Κάσπακας:
96.5 MHz
Λεπέτυμνος:
99.4 MHz
Μυτιλήνη:
103.0 MHz
Όλυμπος:
104.4 MHz
Πλωμάρι:
105.9 MHz[1][2]
Ιστοσελίδα: ERT Echo

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αιγαίου (ΕΡΤ Αιγαίου) είναι ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός του Αιγαίου και μία αυτονομημένη μονάδα της ΕΡΤ και ελέγχεται από την Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1989, ως ΕΡΑ Αιγαίου, και στεγάζεται μέχρι και σήμερα σ’ ένα νεοκλασικό κτίριο στη Μυτιλήνη. Η ΕΡΤ Αιγαίου είναι ο τελευταίος περιφερειακός ραδιοφωνικός σταθμός που δημιούργησε η ΕΡΤ και έχει τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό από όλους τους περιφερειακούς σταθμούς της.

Στην αρχή της λειτουργίας του ο σταθμός κάλυπτε ολόκληρο το Αιγαίο με δύο κύριους πομπούς: έναν στο όρος Όλυμπος της Λέσβου (συχνότητα 104.4 ΜHz) και έναν στη Σαντορίνη (συχνότητα 93.3 ΜHz) από όπου εκπέμπει τώρα η ΕΡΤ Ρόδου.

Από τις 1 Ιουλίου 1998, στα πλαίσια αναδιάταξης των Ραδιοφωνικών σταθμών με βάση τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας, η ΕΡΤ Αιγαίου καλύπτει μόνο την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δηλαδή τους Νομούς Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Στις 11 Ιουνίου 2013 η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ[3]. Ωστόσο, παρά το κλείσιμο του φορέα, ο σταθμός συνέχιζε κανονικά τη λειτουργία του. Στις 28 Απριλίου 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία έγινε στις 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια μετά το μαύρο, κι έτσι έγινε η επανέναρξή της, με όλες σχεδόν τις δομές της, συμπεριλαμβανομένη και η ΕΡΑ Αιγαίου αλλάζοντας το όνομά της σε ΕΡΤ Αιγαίου.[4]

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα εκπέμπεται μέσω ενός κύριου πομπού που βρίσκεται στο όρος Όλυμπος Λέσβου. Η λειτουργία του υποστηρίζεται από τους αναμεταδότες του σταθμού που είναι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία του Βορειοανατολικού Αιγαίου καλύπτοντας έτσι όλη την περιοχή.

Η ΕΡΤ Αιγαίου δεν καλύπτει μόνο ειδησεογραφικά την περιοχή στην οποία εκπέμπει αλλά προσπαθεί να κάνει παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες ποικιλόμορφα (είτε με εκδηλώσεις που διοργανώνει, είτε να βρεθεί αρωγός σε σημαντικές πρωτοβουλίες).

Από το 1998 η ΕΡΤ Αιγαίου εκπέμπει σε όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σταθμός είναι ο πρώτος στο Αιγαίο και από τους πρώτους στην Ελλάδα που το πρόγραμμα του μεταδίδεται ζωντανά 24 ώρες το 24ωρο μέσω διαδικτύου.

Συχνότητες ΕΡΤ Αιγαίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νομός Συχνότητα Κέντρο Εκπομπής
Λέσβου 96.5 MHz Κάσπακας
99.4 MHz Λεπέτυμνος
103.0 MHz Προφήτης Ηλίας
104.4 MHz Όλυμπος
105.9 MHz Αγαθερή
Σάμου 89.7 MHz Προφήτης Ηλίας
89.1 MHz Άγιος Κήρυκος
91.7 MHz Πλάτανος
Χίου 95.2 MHz Θολοποτάμι
100.1 MHz Καρφάς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]