RCTV

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Radio Caracas Televisión
Έναρξη λειτουργίας15 Νοεμβρίου 1953
(επίγεια)
16 Ιουλίου 2007
(συνδρομητικά)
Τέλος λειτουργίας27 Μαΐου 2007
(επίγεια)
24 Ιανουαρίου 2010
(συνδρομητικά)
ΙδιοκτήτηςRCTV, C.A. (1BC Group)
ΣλόγκανMarca el paso (Sets the pace)
ΧώραΒενεζουέλα
ΓλώσσαΙσπανικά
ΈδραΚαράκας, Βενεζουέλα
Αντικαταστάθηκε απόTVes
ΙστότοποςΕπίσημη ιστοσελίδα

Το Radio Caracas Televisión (RCTV, Ραδιοτηλεόραση του Καράκας γνωστό ως Canal de Bárcenas) ήταν ένα ελεύθερο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βενεζουέλας, με έδρα το Καράκας. Ο σταθμός που ανήκε στον όμιλο μέσων ενημέρωσης 1BC, και ιδρύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1953 από τον γνωστό επιχειρηματία και ορνιθολόγο William H. Phelps Jr. Στον ίδιο όμιλο ανήκει και ο ομότιτλος ραδιοφωνικός σταθμός RCR.

Στις 27 Μαΐου του 2007, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανέστειλε την άδεια λειτουργίας του σταθμού, αρνούμενη να την ανανεώσει, έπειτα από 53 χρόνια λειτουργίας. Ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες δικαιολόγησε την άρνησή του να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του σταθμού λέγοντας πως το κανάλι υπονόμευε τη κυβέρνησή του και βοήθησε στο στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του τον Φεβρουάριο του 2002. Στις 23:59 το βράδυ εκείνης της μέρας, το RCTV έπαψε να εκπέμπει και αντικαταστάθηκε μετά από πέντε δευτερόλεπτα από μία κάρτα με το λογότυπο του νέου κρατικού σταθμού TVes, που ανήκει στη κυβέρνηση της Βενεζουέλας, η οποία κατάσχεσε τον εξοπλισμό με τους πομπούς και τους αναμεταδότες του προκατόχου του, επιτρέποντας έτσι την μετάδοση του νέου σταθμού σε ολόκληρη τη χώρα. 50 ημέρες αργότερα, στις 16 Ιουλίου 2007, ο σταθμός εξέπεμψε και πάλι, μέσω συνδρομητικής καλωδιακής τηλεόρασης αυτή τη φορά, με το όνομα RCTV Internacional. Ωστόσο στις 24 Ιανουαρίου 2010, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών της χώρας, CONATEL, αποφάσισε ότι το RCTV International μαζί με 5 άλλα κανάλια ήταν παράνομα, και χωρίς να τους δώσει χρόνο να αποδείξουν αν είναι αθώα, υποχρέωσε τις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης να κλείσουν το σήμα του σταθμού και πάλι. Στη συχνότητα του σταθμού από εκείνη τη στιγμή υπάρχει μαύρη εικόνα.

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κανάλι έχει παράγει και προβάλλει στην βραδινή του ζώνη περισσότερες από 200 τηλενουβέλες με διεθνή απήχηση, αφού κάποιες από αυτές είχαν μεταδοθεί από περισσότερες από 80 χώρες στον κόσμο. Ορισμένες από αυτές είναι γνωστές και στην Ελλάδα και τη Κύπρο (Αλόντρα, Βαλεντίνα: Έρωτας X-Large και Χουάνα, η Παρθένα). Εκτός από τις δικές του παραγωγές το κανάλι μεταδίδει και τηλενουβέλλες άλλων χωρών, τις μεσημβρινές ώρες. Το δελτίο ειδήσεων του σταθμού ονομάζεται "El observador" (ο παρατηρητής) και είναι η μακροβιότερη τηλεοπτική εκπομπή στην ιστορία της Βενεζουέλας, έχοντας συμπληρώσει 53 χρόνια στον αέρα ενώ η πιο δημοφιλής εκπομπή είναι και η Βενεζολάνικη εκδοχή του τηλεπαιχνιδιού "Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος" (Quien quiere ser millionario?).

Το κλείσιμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χιλιάδες Βενεζουελάνων διαδηλώνουν υποστηρίζοντας το RCTV

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανανεώσει την άδεια εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού RCTV, που θα έληγε στις 27 Μαΐου 2007, έτσι, εκείνη τη μέρα ο σταθμός θα έπαυε να εκπέμπει. Η κυβέρνηση δικαιολόγησε αυτή της την απόφαση να μην ανανεώσει την άδεια του σταθμού υποστηρίζοντας ότι το Radio Caracas Television υποστήριξε το πραξικόπημα του 2002 ενάντια στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Τσάβες. Το ελεγχόμενο από τον Τσάβες Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως ο εξοπλισμός μετάδοσης του RCTV πρέπει να διατεθούν στο TVes. Η οδηγία επίσης διέταξε τον στρατό να προσέχει τον εξοπλισμό. Αυτό επιτρέπει στο TVes να εκπέμπει σε όλες τις περιοχές που το RCTV εξέπεμπε μέχρι τις 27 Μαΐου 2007. Το τελευταίο πρόγραμμα που μεταδόθηκε από το Radio Caracas Television την Κυριακή 27 Μαΐου 2007 ήταν ένας 18ωρος τηλεμαραθώνιος στον οποίο συμμετείχαν ορισμένοι, αν όχι όλοι, οι εργαζόμενοι του RCTV: Ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, και εργαζόμενοι πίσω από τις κάμερες.

Το Σάββατο 26 Μαΐου το RCTV διέκοψε τη ζωντανή αναμετάδοσή του μέσω του ίντερνετ, προετοιμαζόμενο έτσι για το εξαναγκαστικό κλείσιμο του σταθμό τη Κυριακή 27 Μαΐου.

Στις 0400 UTC (07:00 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας 28 Μαΐου το RCTV σταμάτησε να εκπέμπει και αντικαταστάθηκε από το TVes. Η διακοπή εκπομπής του RCTV και η έναρξη εκπομπής του TVes χαρακτηρίστηκαν από τη μετάδοση του Εθνικού Ύμνου της Βενεζουέλας.

Η επιστροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 16 Ιουλίου 2007, στις 06:00 το πρωί τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), το RCTV επέστρεψε στους τηλεοπτικούς δέκτες των Βενεζουελάνων μέσω συνδρομητικής καλωδιακής τηλεόρασης, με μία αλλαγή στο όνομά του, καθώς πλέον ονομάζεται RCTV Internacional, προκειμένου να υπενθυμίσει στο κοινό πως στόχος της διεύθυνσης του καναλιού είναι το RCTV να επιστρέψει σε ελεύθερο δίαυλο ώστε να φτάνει στα σπίτια όλων των κατοίκων της Βενεζουέλας.

Με την επιστροφή του καναλιού, έστω και με αυτό τον τρόπο, υλοποιήθηκε η υπόσχεση που έδωσε ο παρουσιαστής της τελευταίας, αποχαιρετιστήριας εκπομπής της 27ης Μαΐου, κατά την απομαγνητοφώνησή της. "Nos Vemos Pronto" (θα τα πούμε σύντομα), ήταν τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν από το RCTV, λόγια που έγιναν πράξη 50 ημέρες αργότερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το κλείσιμο του RCTV[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]