ΕΡΤ Ρόδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ΕΡΤ Ρόδου
ERT Rodos.png
Οργανισμός: ΕΡΑ (Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ)
Έτος ιδρύσεως: 1954
Έναρξη λειτουργίας: 7 Νοεμβρίου 1954
Τοποθεσία: Λεωφόρος Καλλιθέας 208 κέντρο της Ρόδου
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Νομός Δωδεκανήσου
Συχνότητα: 92.7, 93.1, 93.3, 98.4, 103.8 FM
1260 AM[1][2][3][4]
Ιστοσελίδα: ΕΡΤ Ρόδου

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Ρόδου (ΕΡΤ Ρόδου ή Ραδιοφωνικός Σταθμός Νοτίου Αιγαίου) είναι ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ρόδου και όλων των Δωδεκανήσων που ελέγχεται από την Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ρόδου ιδρύεται και ξεκινάει την λειτουργία του, στις 7 Νοεμβρίου του 1954 και υπό την ονομασία Ραδιοφωνικός Σταθμός Δωδεκανήσου με τον αρχικό πομπό MAGNETI-MARELLI, ο οποίος εξέπεμπε στα μεσαία κύματα στους 1494 ΚΗz και είχε ισχύ 5KWatt. Το 1986 ο νέος πομπός SIEMENS τίθεται σε λειτουργία και είχε ισχύ 100KWatt. Η εμβέλεια του καινούργιου πομπού καλύπτει προς τα νότια την Κύπρο και την Βόρεια Αφρική, ανατολικά την Τουρκία και Μέση Ανατολή, δυτικά και βόρεια μεγάλο μέρος της Μεσογείου, το Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το 1991 ο Ρ/Σ Ρόδου εκπέμπει και στα FM στους 92.7 MΗz, ενώ τον επόμενο χρόνο γίνεται ανανέωση εξοπλισμού του studio. Το 1995 η εξουσία του σταθμού περνά στην Ελληνική Ραδιοφωνία και με ένα καινούριο δίκτυο αναμεταδοτών, καλύπτει όλα τα Δωδεκάνησα στα FM. Έτσι μετονομάζεται σε ΕΡΑ Ρόδου. Το 1998 ο Ρ/Σ Ρόδου μετονομάζεται σε Δίκτυο Νοτίου Αιγαίου, με στόχο την ειδησεογραφική και ραδιοφωνική κάλυψη όλης της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμά του από τους ισχυρούς αναμεταδότες του (προστέθηκαν οι αναμεταδότες στη Σαντορίνη στους 93.3 ΜΗz των FM, στην Κω και στο Καστελλόριζο στους 98.4 ΜΗz και στην Κάρπαθο στους 103.8 MHz) και μέσω δικτυώσεων από συνεργαζόμενους ιδιωτικούς και δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς καλύπτει ειδησεογραφικά τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2006 γίνεται εγκατάσταση δικτύου υπολογιστών μπαίνοντας έτσι στην ψηφιακή εποχή. Ταυτόχρονα εφαρμόζεται η ψηφιακή μεταφορά του προγράμματος προς τους πομπούς FM, μέσω ψηφιακών κυκλωμάτων του ΟΤΕ, ενώ το 2013, πριν τις 11 Ιουνίου, αλλάζει η συχνότητα εκπομπής του πομπού Μεσαίων από τους 1494ΚΗΖ στους 1260ΚΗΖ, με αποτέλεσμα αύξηση της εμβέλειας και καθαρότερη εκπομπή (χωρίς παράσιτα).

11 Ιουνίου 2013-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Ιουνίου 2013 ο Ραδιοφωνικός σταθμός Ρόδου (Νότιου Αιγαίου) κλείνει μετά από απόφαση της Κυβέρνησης Σαμαρά να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, συνεχίζουν την λειτουργία του Ροδίτικου ραδιοσταθμού, παρ' όλες τις δυσκολίες, παράγοντας πλήρες πρόγραμμα. Όταν δόθηκε εντολή στη ΔΕΗ, να διακόψει το ρεύμα ώστε να κλείσει οριστικά ο πομπός των μεσαίων κυμάτων της Ρόδου (1260 KHz με ισχύ 100KW), έγινε επιδρομή αγνώστων, οι οποίοι δεν είχαν πια τον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας, και καθώς δεν υπήρξε πρόβλεψη για την προστασία της δημόσιας περιουσίας καταστράφηκε, λεηλατήθηκε ο πομπός και εκλάπησαν πανάκριβα ανταλλακτικά, μεγάλα πηνία προσαρμογής από χαλκό, πανάκριβες λυχνίες εκπομπής, κτλ.

Ωστόσο στις 28 Απριλίου του 2015 υπό την Κυβέρνηση Τσίπρα, ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ κι η οποία έγινε στις 11 Ιουνίου του 2015, δύο χρόνια μετά το μαύρο, κι έτσι έγινε η επανέναρξή της, με όλες σχεδόν τις δομές της, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΑ Ρόδου, αλλάζοντας το όνομά της σε ΕΡΤ Ρόδου.[1][2][3][4] Δόθηκε το δικαίωμα σε όσους είχαν απολυθεί να γυρίσουν στις θέσεις τους. Μέχρι στιγμής, ο πομπός των μεσαίων κυμάτων της Ρόδου στους 1260 KHz δεν ξαναλειτούργησε ποτέ. Πολύ έγκυρη πηγή από τον σταθμό της Ρόδου (24-6-2016) αναφέρει πως αν δεν είχε γίνει η λεηλασία, σήμερα ο σταθμός της Ρόδου στα μεσαία κύματα, θα εξέπεμπε, καθώς ήταν μέσα στην λίστα των σταθμών που είχαν το δικαίωμα να επαναλειτουργήσουν.

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια η τοπική παραγωγή περιορίζεται σε εκπομπές ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, καθώς και σε εκπομπές δημοτικής (κυρίως νησιώτικης) μουσικής ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '80, αυξάνονται οι παραγωγές δημοσιογραφικών και ενημερωτικών εκπομπών. Το 1991 το τοπικό πρόγραμμα του αυξάνεται ενώ το 1995 με την ανάληψη διεύθυνσης από την ΕΡΑ σταθεροποιείται στις 9 με 10 ώρες ημερησίως. Τις υπόλοιπες ώρες δικτυώνεται με τα κεντρικά προγράμματα της ΕΡΑ.

Συχνότητες ΕΡΤ Ρόδου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νομός Συχνότητα Κέντρο Εκπομπής
Δωδεκανήσου 92.7 MHz Προφήτης Ηλίας Ρόδου
93.1 MHz Monte Smith
98.4 MHz Σύμπετρο Κω & Καστελλόριζο
103.8 MHz Όθος Καρπάθου
Κυκλάδων 93.3 MHz Προφήτης Ηλίας Σαντορίνης
Μεσαία κύματα 1.260 KHz Ρόδος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]