Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ρεθύμνης, που ιδρύθηκε το 1887, δημιούργησε την Δημοτική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης με 3.000 τόμους στη συλλογή της, η οποία περιελάμβανε μέρος της βιβλιοθήκης του επισκόπου Ιωαννικίου και του Ρεθυμνιώτη ευπατρίδη Εμμανουήλ Βυβιλάκη που δώρισε στην "Κοινότητα της Πόλεως Ρεθύμνης" περίπου 1.000 τόμους. Μέσα στη δεκαετία του 1910-1920 ο Φ.Σ.Ρ. διαλύθηκε και η συλλογή περιήλθε στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ρεθύμνης. Το 1972 η βιβλιοθήκη ορίστηκε Κεντρική και ο κύριος σκοπός της λειτουργίας της είναι η προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας και η επιμόρφωση των κατοίκων του τόπου και η κάλυψη των ερευνητικών και πληροφοριακών αναγκών των χρηστών της μέσα από υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που διαθέτει.

Η συλλογή της συγκροτήθηκε και εμπλουτίστηκε μεβιβλία, περιοδικά και οπτικοακουστικό υλικό, με το περιεχόμενο τους να καλύπτει όλο το φάσμα της ανθρώπινης γνώσης αλλά και θέματα που αφορούν όλη την Κρήτη και αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για την χώρα. Περιλαμβάνει βιβλία γύρω από διάφορα θεματικά πεδία των επιστημών, πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες,λεξικά, βιβλιογραφίες, οδηγούς, χάρτες κλπ.), τοπική συλλογή με Κρητικά έντυπα, δηλαδή βιβλία που ο συγγραφέας είναι Κρητικός ή το περιεχόμενο αναφέρεται στην Κρήτη ή έχουν τυπωθεί στην Κρήτη, σπάνια βιβλία, κατάλοιπα από τις παλιές βιβλιοθήκες του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, της Πνευματικής Εστίας Ρεθύμνου, και ελάχιστα από την συλλογή του Επισκόπου Ιωαννίκιου. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει βιβλία και περιοδικά που τυπώθηκαν το 19ο αιώνα, τοπικές εφημερίδες από το 1880 μέχρι σήμερα, Αθηναϊκές εφημερίδες από το 1953 έως σήμερα, Φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) από το1952 μέχρι σήμερα, λογοτεχνική συλλογή, συλλογή από παιδικά και εφηβικά βιβλία, βιβλία για παιδιά προσχολικής ηλικίας, σχολικά βοηθήματα για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, οπτικοακουστικό υλικό αποτελούμενο από ταινίες DVD, πλήθος ελληνικών και ξένων CDs, συλλογή ξενόγλωσσων μυθιστορημάτων (αγγλικών, γερμανικών, γαλλικών, βουλγαρικών κλπ.), συλλογή επιστημονικών και εκλαϊκευμένων περιοδικών και αρχειακό και φωτογραφικό υλικό για το Ρέθυμνο.

Η βιβλιοθήκη για την μηχανοργάνωση της χρησιμοποιεί το πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ 5.6. Η ταξινόμηση του υλικού της γίνεται με το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey (DDC Dewey 20th ed.), η καταλογογράφηση του σύμφωνα με τους Αγγλοαμερικάνικους Κανόνες Καταλογογράφησης (AACR2) ενώ για την θεματική ευρετηρίαση, η βιβλιοθήκη ακολουθεί τον κατάλογο Θεματικών Επικεφαλίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LCSH).

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη με σκοπό την κάλυψη των πληροφορικών αναγκών των χρηστών της, διαθέτει και παρέχει τις εξής υπηρεσίες:

  • Δανεισμός. Η βιβλιοθήκη δανείζει έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη της.
  • Κινητή Βιβλιοθήκη. Λειτουργεί δύο κινητές μονάδες, οι οποίες επισκέπτονται σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Κρήτη που δεν έχουνσχολικές βιβλιοθήκες και βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Σκοπός είναι να καλύπτει τις πληροφοριακές ανάγκες των ατόμων που δεν μπορούν να επισκεφτούν την ίδια και έτσι βοηθάει τους εκπαιδευτές και τους μαθητές.
  • Φύλλα Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Ως ηλεκτρονικός συνδρομητής τουΕθνικού Τυπογραφείου που είναι, διατηρεί αρχείο Φ.Ε.Κ. σε έντυπη μορφή από το 1945 μέχρι το 1999 και δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής εύρεσης των ετών από το 1994 μέχρι σήμερα.
  • Φωτοαντίγραφα. Διαθέτει στους χρήστες της φωτοτυπικό μηχάνημα για την φωτοτύπηση υλικού της εκτός από το σπάνιο, το πολύτιμο και εκείνο που μπορεί να φθαρεί κατά την διαδικασία της φωτοτύπησης.
  • Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες. Λειτουργεί ένα εξοπλισμένο χώρο που υποστηρίζει τα Α.Μ.Ε.Α. και τους προσφέρει ισότητα στην αναζήτηση και την χρήση των πληροφοριών.
  • Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης. Παρέχει 7 θέσεις εργασίας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πρόσβαση στο Διαδίκτυο για αναζήτηση και εντοπισμό της πληροφορίας, πρόσβαση σε εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά cd-rom και dvd, σε ηλεκτρονικούς καταλόγους βιβλιοθηκών, σε άλλες χρήσιμες Εθνικές και Διεθνείς βάσεις δεδομένων καθώς και λήψη και αποστολή e-mail.
  • Δημόσιος Κατάλογος (OPAC)[1]. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει δύο online καταλόγους που περιλαμβάνουν τις βιβλιογραφικές εγγραφές των συλλογών της, μέσω των οποίων γίνεται η ηλεκτρονική αναζήτηση στο υλικό της. Ο ένας είναι ο κύριος και ο άλλος είναι της κινητής μονάδας.
  1. «Δημόσιος Κατάλογος (OPAC)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2012. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Επίσημη Ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης.

2. Ε.Κ.Τ. - Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου.

3. Δημόσιες Βιβλιοθήκες - Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου.