Πανεπιστήμιο Κρήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Panepistimiokritis.jpg
Πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας
Αντιπρυτάνεις Γιάννης Καρακάσης, Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, Γιώργος Τσιρώνης
Φοιτητές 18000
Μεταπτυχιακοί 2000
Τοποθεσία Κρήτη
Έδρα Ρέθυμνο
Παραρτήματα Ηράκλειο
Ιστοσελίδα Επίσημη ιστοσελίδα

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ιδρύθηκε το 1973 κατά τις διατάξεις του Ν.Δ/τος 87/1973 και σύμφωνα με το Π.Δ 296/1973 φέρει τον τίτλο «Πανεπιστήμιο Κρήτης» με έδρα την πόλη του Ρεθύμνου. Άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1977-78. Σήμερα φοιτούν περίπου 17.000-18.000 φοιτητές. Από πλευράς διοίκησης στο Ρέθυμνο βρίσκονται οι κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες, η Πρυτανεία, η Σύγκλητος, το Συμβούλιο του Ιδρύματος και Κεντρική Βιβλιοθήκη και λειτουργούν η Φιλοσοφική Σχολή, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών[1] και η Σχολή Επιστημών Αγωγής. Στο Ηράκλειο υπάρχουν υποδιευθύνσεις και τμήματα διοικητικών υπηρεσιών που υποστηρίζουν τις εκεί ευρισκόμενες πανεπιστημιακές σχολές, δηλαδή τη Σχολή Επιστήμων Υγείας και τη Σχολή Θετικών-Τεχνολογικών Επιστημών (ΣΘΕΤΕ). Στη ΣΘΕΤΕ λειτουργούν τα τμήματα Βιολογίας, Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Επιστήμης Υπολογιστών, και Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών. Στη Σχολή Επιστημών Υγείας λειτουργεί το τμήμα Ιατρικής. Στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (ΣΚΕ) υπάγονται τα τμήματα Οικονομικών επιστημών, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, και Πολιτικής Επιστήμης. Η Σχολή Επιστημών Αγωγής περιλαμβάνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Στη Φιλοσοφική Σχολή, λειτουργούν τα τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, και το Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (ΦΚΣ).

Επιδίωξη του Πανεπιστημίου είναι να γίνει ένα κέντρο Εκπαίδευσης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης κατατάσσεται στην παγκόσμια ελίτ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με την κατάταξη που δημοσιοποίησε το Πανεπιστήμιο του Leiden, το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κρήτης απέσπασε μια σημαντική διάκριση, καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων έγινε λαμβάνοντας υπόψη την ερευνητική παραγωγή, τις επιστημονικές δημοσιεύσεις -κριτήριο θεμελιώδες για την κατάταξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων διεθνώς- και την απήχηση των πανεπιστημίων στο διάστημα 2005-2009.[2] Το 2011, το περιοδικό "The Times Higher Education" το κατέταξε στην 145η θέση παγκοσμίως και το 2012 ήταν το καλύτερο Ελληνικό πανεπιστήμιο στην "QS World University Rankings". Στην ίδια κατάταξη βρίσκεται ανελειπώς από το 2006 σταθερά ως το πρώτο πανεπιστημιακό ερευνητικό ίδρυμα της χώρας.

Σχολές και Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλοσοφική Σχολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών σπουδών ανήκει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο. Το Φ.Κ.Σ. είναι ένα από τα παλαιότερα τμήματα του πανεπιστημίου. Ιδρύθηκε το 1977, όταν το πανεπιστήμιο στεγαζόταν ακόμα στην περιοχή των Περιβολιών. Στη σχολή διδάσκονται μαθήματα φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας και παιδαγωγικής, ενώ παρακολουθούνται υποχρεωτικά μαθήματα φιλολογίας και του Ιστορικού και Αρχαιολογικού τμήματος. Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται επιτυχής εξέταση σε 52 μαθήματα. Μετά το τέλος του δευτέρου έτους οι φοιτητές επιλέγουν ένα από τους δυο Τομείς Κατεύθυνσης:Φιλοσοφία ή Θεωρία και Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών. Οι απόφοιτοι του Φ.Κ.Σ. μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές φιλοσοφίας, φιλόλογοι, επιστημονικοί μελετητές και ερευνητές, στο Δημόσιο Τομέα κτλ. Μερικά από τα προσφερόμενα μαθήματα του Τμήματος είναι τα εξής: Εισαγωγή στη Φιλοσοφία, Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Λογική, Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία, Επιστημολογία των Κοινωνικών Επιστημών, Εισαγωγή στην Ψυχολογία, Διδακτική Μεθοδολογία, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Ειδικές Διδακτικές Φιλολογικών Μαθημάτων, Αρχαία Ελληνική Θεματογραφία, Εισαγωγή στη Νεοελληνική Φιλολογία, Γλωσσολογία, Ιστορία κτλ. Στο Τμήμα λειτουργούν και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών:

  1. Φιλοσοφία: Γνώση, Αξίες και Κοινωνία
  2. Βιοηθική
  3. Πολιτισμός και Ανθρώπινη Ανάπτυξη
  4. Εκπαιδευτική Θεωρία, Ιστορία και Πολιτική
  5. Εγκέφαλος και Νους

Σχολή Θετικών Επιστημών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΤΕΜ) αποτέλεσε Τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και λειτούργησε από το Ακαδημαϊκό Έτος 1999-2000 έως τον Ιούνιο 2013, οπότε συγχωνεύτηκε με το Τμήμα Μαθηματικών. Η ίδρυσή του υπαγορεύτηκε από τις σύγχρονες απαιτήσεις παροχής κατάλληλης παιδείας και ερευνητικής υποδομής για τη μελέτη των εφαρμογών των μαθηματικών σε προβλήματα που ανακύπτουν στην Τεχνολογία, στις Φυσικές και τις Οικονομικές Επιστήμες. Στις πρώτες αξιολογήσεις (2008-2014) που διενεργήθηκαν από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) η αξιολόγηση του ΤΕΜ (2011) ήταν με σαφή διαφορά η πιό θετική ανάμεσα στα Τμήματα Μαθηματικών Ελληνικών Πανεπιστημίων. [1]

Τμήμα Φυσικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στεγάζεται στην πανεπιστημιούπολη στις Βούτες Ηρακλείου και ανήκει στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου. Το τμήμα χορηγεί πτυχίο, μεταπτυχιακό δίπλωμα και διδακτορικό δίπλωμα με την παρακολούθηση του κατάλληλου προγράμματος.

Το Τμήμα Φυσικής ιδρύθηκε και δέχθηκε τους πρώτους προπτυχιακούς φοιτητές του το 1978. Τα πρώτα μόνιμα μέλη ΔΕΠ εκλέχθηκαν το 1980. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 το Τμήμα απαριθμεί 29 μέλη ΔΕΠ, 5 ομότιμους καθηγητές, 1 επίτιμο καθηγητή και περίπου 25 ερευνητές. Οι εγκαταστάσεις του Τμήματος βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη των Βουτών, όπου και μεταφέρθηκαν το 1995 από την πανεπιστημιούπολη της Κνωσού. Τις δραστηριότητες του Τμήματος ενισχύει ιδιαίτερα και η παρουσία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικός σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]