Πανεπιστημιούπολη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
*

Με τον όρο Πανεπιστημιούπολη εννοείται κάθε πολεοδομικό συγκρότημα που προσφέρει οικιστικές, διδακτικές και ερευνητικές διευκολύνσεις στους φοιτητές ενός πανεπιστημίου. Η παράδοση της πανεπιστημιούπολης αρχίζει με τα μεσαιωνικά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπου οι σπουδαστές και οι καθηγητές ζούσαν και εργάζονταν μαζί σε ένα απομονωμένο περιβάλλον[1]. Η ιδέα της πανεπιστημιούπολης για την ακαδημαϊκή ζωή αργότερα μετανάστευσε στην Αμερική και τα πρώιμα αποικιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα δημιουργήθηκαν με βάση το συλλογικό σκωτικό και αγγλικό σύστημα[1].

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνωστές και μεγάλες σχετικά πανεπιστημιουπόλεις της Ελλάδος είναι η Πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκτασης 334.000 m2[2], η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου στον Δήμο Ζωγράφου της Αθήνας, με δική της συγκοινωνία[3], η παρακείμενη Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, οι Πανεπιστημιουπόλεις Άλσους Αιγάλεω με έκταση 60.000 m2 και Αρχαίου Ελαιώνα με έκταση 100.000 m2 του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής[4], η πανεπιστημιούπολη Πανεπιστημίου Πατρών[5], η πανεπιστημιούπολη Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης[6] στα Κιμμέρια Ξάνθης, η Πολυτεχνειούπολη του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο[7].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Chapman, M. Perry (2006). American Places: In Search of the Twenty-first Century Campus. Greenwood Publishing Group. σελ. 7. 
  2. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Εγκαταστάσεις
  3. «Νέα λεωφορειακή γραμμή «251 Κατεχάκη-Πανεπιστημιούπολη» από τη Δευτέρα». Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2015. 
  4. «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». 
  5. «Πανεπιστήμιο Πατρών: Πανεπιστημιούπολη». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2015. 
  6. «Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Πανεπιστημιουπόλεις». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2015. 
  7. «Χάρτης Πανεπιστημιούπολης Γάλλου». Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2015.