Πανεπιστημιούπολη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
*

Με τον όρο Πανεπιστημιούπολη εννοείται κάθε πολεοδομικό συγκρότημα που προσφέρει οικιστικές, διδακτικές και ερευνητικές διευκολύνσεις στους φοιτητές ενός πανεπιστημίου. Η παράδοση της πανεπιστημιούπολης αρχίζουν με τα μεσαιωνικά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπου οι σπουδαστές και οι καθηγητές ζούσαν και εργάζονταν μαζί σε ένα απομονωμέο περιβάλλον[1]. Η ιδέα της πανεπιστημιούπολης για την ακαδημαϊκή ζωή αργότερα μετανάστευσε στην Αμερική και τα πρώιμα αποικιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα δημιουργήθηκαν με βάση το συλλογικό σκωτικό και αγγλικό σύστημα[1].

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνωστές και μεγάλες σχετικά πανεπιστημιουπόλεις της Ελλάδος είναι η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου στον Δήμο Ζωγράφου της Αθήνας, με δική της συγκοινωνία[2], η παρακείμενη Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, η Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Πατρών[3], η πανεπιστημιούπολη Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης[4] στα Κιμμέρια Ξάνθης και η πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο[5].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Chapman, M. Perry (2006). American Places: In Search of the Twenty-first Century Campus. Greenwood Publishing Group, σελ. 7. http://books.google.co.uk/books?id=KOZIHCV04SoC&pg=PA7#v=onepage&q&f=false. 
  2. «Νέα λεωφορειακή γραμμή «251 Κατεχάκη-Πανεπιστημιούπολη» από τη Δευτέρα». http://news.in.gr/shortnews/?aid=656762. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2015. 
  3. «Πανεπιστήμιο Πατρών: Πανεπιστημιούπολη». http://www.upatras.gr/el/location. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2015. 
  4. «Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Πανεπιστημιουπόλεις». http://duth.gr/education/campus/. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2015. 
  5. «Χάρτης Πανεπιστημιούπολης Γάλλου». http://www.uoc.gr/university/map/uocgallosmap.html. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2015. 
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα