Χταπόδι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χταπόδι

Το χταπόδι είναι μαλάκιο, κεφαλόποδο με οκτώ πλοκάμια, (απ' όπου και το όνομά του), δίχως καθόλου όστρακο.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη Συστηματική ταξινόμηση το χταπόδι ανήκει στην οικογένεια των Οκτωποδιδών, της τάξης των Οκτωπόδων, ή Οκτωβραχιονωτών, της υφομοταξίας των Διβραγχιωτών, ή Κολεοειδών, της ομοταξίας των Κεφαλοπόδων, της γενικότερης συνομοταξίας των Μαλακίων. Ζει περίπου 2 χρόνια.Το θηλυκό γεννά περίπου 100 αυγά σε ασφαλή μέρη μέσα σε βράχους .Το χταπόδι είναι από τα εξυπνότερα ασπόνδυλα. Μπορεί ,για παράδειγμα ,να ξεβιδώσει το καπάκι ενός βάζου και να πάρει από μέσα το καβούρι.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο κέντρο των πλοκαμιών υπάρχει το στόμα το οποίο φέρει σιαγόνες από κερατίνη για τον τεμαχισμό της τροφής, όπως επίσης και μασητική κατασκευή (Radula). Το χταπόδι διαθέτει πολύ ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα και πολύ ανεπτυγμένα μεγάλα μάτια με σύνθετη δομή, ενώ η όρασή του είναι οξεία. Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από 3 καρδιές από τις οποίες οι δύο ωθούν το αίμα στα βράγχια και η τρίτη στο υπόλοιπο σώμα. Η μεταφορά οξυγόνου εξυπηρετείται από την πρωτεΐνη αιμοκυανίνη, η οποία περιέχει χαλκό και έχει γαλάζιο χρώμα. Κατά μήκος των πλοκαμιών το χταπόδι φέρει μικρές βεντούζες που το βοηθούν να παγιδεύει την τροφή του, να κινείται με ευκολία σε όλων των ειδών τις υποβρύχιες επιφάνειες, αλλά και να προσελκύει μικρά όστρακα και πετραδάκια, προκειμένου να καλύψει τη φωλιά (θαλάμι) του. Τα χταπόδια απαντώνται τόσο σε ρηχά όσο και σε πολύ βαθιά νερά.

Διατροφική αξία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω απεικονίζονται τα στοιχεία απο την επίσημη ιστοσελίδα USDA.[1]

Ποσότητα ανά 100 g
Θερμίδες (kcal) 164
Λιπίδιο 2,8 g
Χοληστερόλη 142 mg
Νάτριο 505 mg
Κάλιο 397 mg
Υδατάνθρακες 4,4 g
Φυτικές ίνες 0 g
Ζάχαρη 0 g
Πρωτεΐνη 29 g
Βιταμίνη A 300 IU Βιταμίνη C 8 mg
Ασβέστιο 106 mg Σίδηρος 9,5 mg
Βιταμίνη D 0 IU Βιταμίνη B6 0,6 mg
Βιταμίνη B12 8,9 µg Μαγνήσιο 60 mg

Αλίευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαγγελματική αλιεία του χταποδιού στις ελληνικές θάλασσες, από στατιστική άποψη, παρακολουθείται. Συγκεκριμένα το 2001 αλιεύθηκαν 2.190 τόνοι, το 2002 2.443 τόνοι και το 2003 περίπου 3.000 τόνοι.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]