Καστενάζο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°30′35″N 11°28′14″E / 44.50972°N 11.47056°E / 44.50972; 11.47056

Καστενάζο
Comune
Comune di Castenaso
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Περιφέρεια   Εμίλια Ρομάνια
Επαρχία   Μπολόνια
Περιοχή
Πληθυσμός   14.650 (Σεπτέμβριος 2013)
Άλλες πληροφορίες
Ταχυδρομικός  
κώδικας
  
 40055, 40050
Ζώνη ώρας   UTC+1
Τοποθεσία
Καστενάζο is located in Ιταλία
Καστενάζο
Καστενάζο
Χάρτης
Θέση του δήμου στην επαρχία της Μπολόνια
Επίσημος ιστότοπος

Το Καστενάζο (Ιταλ. Castenaso) είναι ένας δήμος της βορειοανατολικής Ιταλίας που βρίσκεται στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια, στην επαρχία της Μπολόνια.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καστενάζο βρίσκεται κοντά στην Μπολόνια, περίπου 11 χιλιόμετρα, γι αυτό μπορεί να θεωρηθεί προάστιο της πόλης. Πρόκειται για έναν καθαρά πεδινό δήμο με υψόμετρο στα 42 μέτρα, με διαφορές που πάνε από τα 29 μέτρα ελάχιστο μέχρι τα 58 μέτρα μέγιστο υψόμετρο. Η έκταση του δήμου διασχίζεται από τον χείμαρρο Ίντιτσε (Idice). Η συνολική έκταση του δήμου είναι 35,74 τ.χλμ. και οι γεωγραφικές του συντεταγμένες είναι: 44°30'35"28 N γεωγραφικό πλάτος και 11°28'14"88 E γεωγραφικό μήκος.

Τα δημοτικά διαμερίσματα που αποτελούν τον δήμο είναι Βεντούρο, Βιλλανόβα, Γκράτσιε, Κα Μοράτι, Κάζε Μπιάνκε, Καστενάζο, Κιέζα ντι Βιλλανόβα, Μαντόννα, Μαράνο, Νταμιάνι, Πεντάνια, Τόρρε, Φιέσο, Φοσαμάρτσα.

Το Καστενάζο συνορεύει με τους δήμους του Γκραναρόλο ντελλ'Εμίλια, της Μπολόνια, του Μπούντριο, του Οτσάνο ντελλ'Εμίλια και του Σαν Λάτσαρο ντι Σάβενα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λούβρο Ευρήματα βιλλανοβιάνου πολιτισμού

Η περιοχή που σήμερα καταλαμβάνει ο δήμος του Καστενάζο ήχε κατοικηθεί από πολύ παλιά. Μεταξύ 1853 και 1856 ο Γκοτζαντίνι (Gozzadini) πραγματοποίησε ανασκαφές, μετά από μία τυχαία ανακάλυψη, στο κτήμα του που βρισκότανε κοντά στον οικισμό που σήμερα είναι γνωστός ως Βιλλανόβα ντι Καστενάζο. Σε αυτές τις ανασκαφές βρέθηκε μία νεκρόπολη που αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκε στους Ετρούσκους, αργότερα όμως καθορίστηκε ότι ανήκαν σε έναν παλαιότερο πολιτισμό στον οποίο ο Γκοτζαντίνι έδωσε το όνομα Βιλλανοβιάνο από το όνομα του αγροκτήματος του. Πρόκειται για έναν πολιτισμό που αναπτύχθηκε μεταξύ του 9ου και του 6ου αιώνα π.Χ.

Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή η περιοχή ήταν κατοικημένη χωρίς όμως την ύπαρξη ενός πραγματικού οικισμού. Οι μαρτυρίες της εποχής βρίσκονται στη διαίρεση των αγροτικών εκτάσεων με τη Ρωμαϊκή μέθοδο της Τσεντουριατσιόνε (Centuriazione) καθώς και στα χαντάκια αποστράγγισης που βρίσκουμε μέχρι σήμερα. Εκείνη την περίοδο, δηικιτικά, οι εκτάσεις που βρίσκονταν αριστερά του Ίντιτσε ανήκαν στην Μπολόνια ενώ εκείνες στα δεξιά στην Κλατέρνα (Claterna), Ρωμαϊκή πόλη που βρισκόταν στον σημερινό δήμο του Οτσάνο ντελλ'Εμίλια. Την πρώτη μεσαιωνική περίοδο η περιοχή θα ανακαταληφθεί από τους αγρότες εξαιτίας τον κινδύνων από τις συνεχείς επιδρομές των βαρβάρων. Το πρώτο έγγραφο που αναφέρεται στο Καστενάζο είναι του 11ου αιώνα. Από τα τέλη του μεσαίωνα και μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα η περιοχή κατοικούταν από αγρότες που βρίσκονταν διάσπαρτοι και ένα μικρό χωριό στο σημείο που ενώνονται ο χείμαρρος Ίντιτσε και η σημαντική ιστορική οδός Σαν Βιτάλε (San Vitale). Αργότερα θα προστεθούν και οι πολυτελείς επαύλεις των μεγάλων γαιοκτημόνων. Το 1804 θα γίνει η διοικητική ένωση όλων των περιοχών και οικισμών που αποτελούν και τον σημερινό δήμο. Από τα μέσα του 19ου αιώνα το Καστενάζο αρχίζει να αποκτά πραγματική υπόσταση, το 1852 θα δημιουργηθεί ο δήμος και τα επόμενα χρόνια θα αρχίσει η κοινωνική και πολιτιστική ζωή του.

Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του Καστενάζο θα συμμετάσχουν στην αντίσταση ενώ το 1945 θα βομβαρδιστεί και θα καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Μνημεία και πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που ο δήμος υπέστη τεράστιες καταστροφές κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν έχει ολική έλλειψη μνημείων.

 • Στη Βιλλανόβα μπορούμε να βρούμε το Μουσείο του Βιλλανοβιάνου πολιτισμού, την έπαυλη Γκοτζαντίνι και την εκκλησία του Αγίου Αμπροτζιο (Sant’Ambrogio).
 • Την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Καστενάζο
 • Το ιερό της Παναγίας του Πιλάρ (Madonna del Pilar) στον οικισμό Μαντόννα.
 • Την εκκλησία του Αγίου Πέτρου, που ανακαινίστηκε τον 18ο αιώνα, στο Φιέσο.
 • τις επαύλεις Νταμιάνι (Damiani) και Σιλβάνι Πεντερτσάνι (Silvani Pederzani) στο Μαράνο

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πολιτιστική προσφορά του δήμου, εκτός από το μουσείο και τις αρχαιολογικές ανασκαφές, περιλαμβάνει

 • Τη γιορτή των σταφυλιών (Festa dell’uva). Διαρκεί ένα σαββατοκύριακο και περιλαμβάνει γαστρονομικά περίπτερα, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, αθλητικά τουρνουά και καλλιτεχνικές εκθέσεις.
 • Τη γιορτή των πολιτισμών (Festa delle culture). Πρόκειται για ένα ταξίδι στους διάφορους πολιτισμούς που υπάρχουν γύρο από τη Μεσόγειο.
 • Τη γιορτή της μπύρας (Festa della birra)

Κοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου, σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης Ιανουαρίου του 2011, είναι 14209 άτομα

Οι ξένοι μόνιμοι κάτοικοι, την ίδια περίοδο, είναι 682. οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι είναι η Ρουμανία με 146, το Μαρόκο με 99 και η Ουκρανία με 73. στο Καστενάζο κατοικεί μόνιμα και ένας Έλληνας.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • E. Angiolini, M. Saccomandi, Castenaso e il suo territorio: cenni storici in Archivio Storico Comunale di Castenaso: inventario di Enrico Angiolini e Monica Saccomandi, Bologna, 2005, pp. 3–11.
 • Castenaso: la storia, i luoghi, le immagini Castenaso-Bologna, 1984
 • A. Benetti, L. Broccoli, G. Ognibene, Castenaso: un contributo per la conquista della democrazia e della libertà, Bologna, 1975

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]