Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ) και αποτελεί παράλληλα, για την πόλη της Καλαμάτας, πολιτιστικό κέντρο, το οποίο έχει ως σκοπό την προώθηση χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές ή άλλες διακρίσεις της γνώσης, της πληροφορίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Στόχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βασικοί στόχοι της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας είναι να:

  • λειτουργεί ως τοπικό κέντρο πληροφόρησης που εξασφαλίζει στους χρήστες την πρόσβαση σε κάθε είδους γνώση και πληροφορία,
  • ενισχύει την αναγνωσιμότητα και κάθε είδους σχετική μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα,
  • παρέχει ειδικές υπηρεσίες και υλικό σε όσους χρήστες δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να χρησιμοποιήσουν τις συνήθεις υπηρεσίες και το υπάρχον Υλικό της Βιβλιοθήκης όπως: ξενόγλωσσες μειονότητες, άτομα με ειδικές ανάγκες ή άτομα που βρίσκονται σε νοσοκομεία, φυλακές κλπ.
  • ενεργεί προς κάθε κατεύθυνση για την εκπλήρωση της αποστολής της.

Η εφαρμογή των σκοπών αυτών, οι οποίοι συνάδουν με την "Διακήρυξη της UNESCO" για τις βιβλιοθήκες, συνιστούν τον κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο στηρίζεται ο κανονισμός λειτουργίας και δημιουργούν το ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας τους. Το κείμενο της Διακήρυξης της UNESCO για τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες συνοδεύει τον κανονισμό λειτουργίας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του.

Ιστορία & Συλλογή της Βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί από το 2004.[1] Η Βιβλιοθήκη διαθέτει συλλογή από 11.700 περίπου τόμους βιβλίων μέρος των οποίων έχει μηχανογραφηθεί στο πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ 5.501. Το υλικό, έντυπο και μη, ταξινομείται σύμφωνα με το διεθνώς καθιερωμένο ταξινομικό σύστημα "Decimal Dewey Classification" (δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης). Η καταλογογράφηση του υλικού γίνεται σύμφωνα με τους Αγγλοαμερικάνικους κανόνες AACR2 και τις καθιερωμένες επικεφαλίδες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Η ταξιθέτηση σκοπό έχει την εύκολη χρήση του υλικού της βιβλιοθήκης, από τους χρήστες της. Το υλικό της Βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμο στο κοινό είτε για δανεισμό με καρτέλα δανεισμού είτε για χρήση στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Μόλις ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση του υλικού ο δανεισμός θα γίνεται μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος ΑΒΕΚΤ. Το ηλεκτρονικό και οπτικοακουστικό υλικό (CD-ROMs, κασέτες, videos) δεν θα δανείζονται, αλλά θα επιτρέπεται η χρήση τους μόνο εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης και για 30 λεπτά ανά χρήστη.

Παιδικό τμήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας λειτουργεί επίσης παιδικό τμήμα, το οποίο έχει εξοπλιστεί με τα αναγκαία έπιπλα (καθίσματα, τραπέζια εργασίας, αρχειοθήκες) με φωτεινά χρώματα και υφάσματα, ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά ώστε να προσελκύουν τους μικρούς αναγνώστες. Το παιδικό τμήμα με τα βιβλία και παιχνίδια που διαθέτει, είναι ένας ελκυστικός χώρος που προσελκύει το ενδιαφέρον των λιλιπούτειων φίλων της Βιβλιοθήκης, οι οποίοι θα γίνουν οι μελλοντικοί φίλοι της.

Στη Βιβλιοθήκη πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων, κατόπιν επικοινωνίας των εκπαιδευτών και συνεννόησης με το αντίστοιχο τμήμα της Βιβλιοθήκης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σύμφωνα με: 1) Τον υπ΄αριθμ. 83064/ΙΖ Κανονισμό Λειτουργίας Δημοσίων Βιβλιοθηκών αρ. ΦΕΚ 1173/20-08-2003, και 2) Το Νόμο 3149/2003 Εθνική Βιβλιοθήκη τις Ελληνικές Βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις αρ. ΦΕΚ 141/10-06-2003.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]