Γ. Ο. Καλαμάτας "Ο ΑΘΛΟΣ"

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γ. Ο. Καλαμάτας "Ο ΑΘΛΟΣ"
Έμβλημα Logo ATHLOS.jpg
Ίδρυση 1997
Τμήματα Μπάντμιντον
Τραμπολίνο
Προπονητήρια Κλειστό Γυμναστήριο Σταδίου Καλαμάτας, Κλειστό Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας
Πρόεδρος Φωτεινή Αναστασοπούλου
Προπονητές Βασίλης Αγγελάκος (τραμπολίνο-γυμναστική)
Τάσος Σπηλιωτόπουλος (μπάντμιντον)
Κατηγορία Β΄Εθνική
Ιστότοπος https://web.archive.org/web/20120114155730/http://www.badmintonforum.gr/ και http://www.athlos-kalamatas.gr

Ο Γυμναστικός Όμιλος Καλαμάτας "Ο ΑΘΛΟΣ", όπως είναι η πλήρης ονομασία του, είναι αθλητικός σύλλογος της Καλαμάτας με σημαντική πορεία στο χώρο του αθλητισμού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1997 από το γυμναστή και προπονητή τραμπολίνο Βασίλη Αγγελάκο, που είναι πτυχιούχος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) Κομοτηνής. Η πρώτη επαφή με το μπάτμιντον έγινε από το Βασίλη Αγγελάκο στην Κομοτηνή, όπου διδάχτηκε το άθλημα στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. και που αργότερα έγινε μέλος στο Σύλλογο Μπάτμιντον «Δημόκριτος» Κομοτηνής έως τις 31/12/1999, οπότε και αποδεσμεύτηκε από την ομάδα αυτή. Έτσι, από την 1/1/2000, ο Βασίλης Αγγελάκος ανήκει πλέον στη δικιά του ομάδα, τον Γυμναστικό Όμιλο Καλαμάτας «Ο ΑΘΛΟΣ». Συνιδρυτής του συλλόγου ήταν και ο προπονητής μπάντμιντον και γυμναστής Θανάσης Πριστούρης, ο οποίος αποχώρησε από το σύλλογο λόγω διορισμού του σε σχολείο της Κρήτης. Ο πρώτος πυρήνας για την ανάπτυξη του μπάτμιντον στο σύλλογο, έγινε το 1997, λίγο μετά την ίδρυσή του. Εκεί, ένας μικρός αριθμός αθλητών άρχισε δειλά-δειλά να προβάλει την παρουσία του μπάτμιντον, αλλά και του τραμπολίνο. Πρώτοι αθλητές μπάτμιντον του συλλόγου μας: Γιώργος Κοτσόβολης και Άγγελος Τσορφώλιας. Πρώτες αθλήτριες: Βίλλυ Φιλοπούλου, Ούτε Λυμπεροπούλου και Σύλβια Φωτεινάκη. Πρώτος αθλητής του Βασίλη Αγγελάκου ήταν ο Θοδωρής Κούτρος. Ο σύλλογος εγγράφηκε το 1998 στην Ε.Ο.Φ.Σ.Α. (Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Σωματείων Αντιπτέρισης). Από το ίδιο έτος (1998), άρχισε να δίνεται μεγάλη ανάπτυξη στα δυο αυτά αθλήματα. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις και στα δύο αθλήματα αρχίζουν το 1999. Κατόρθωσε να φτάσει έως την Α΄ Εθνική Κατηγορία, αλλά τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε, τον υποβίβασαν στη Γ΄ Εθνική.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα ο Γυμναστικός Όμιλος Καλαμάτας «Ο ΑΘΛΟΣ» αριθμεί περίπου 100 μέλη. Προπονητής των τμημάτων γυμναστικής και τραμπολίνο είναι ο Βασίλης Αγγελάκος, ενώ το τμήμα μπάτμιντον έχουν αναλάβει ο Τάσος Σπηλιωτόπουλος (βοηθός προπονητής της ομάδας, κάτοχος διπλώματος σχολής προπονητών μπάτμιντον 2005) και ο Κώστας Σπυρόπουλος (βετεράνος αθλητής μπάτμιντον).

Αξιόλογοι αθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την ομάδα μπάντμιντον του Γ.Ο. ΑΘΛΟΣ, πέρασαν πολύ αξιόλογοι αθλητές. Οι σημαντικότεροι είναι:

  • Βασίλης Αναστασόπουλος (κατέκτησε πολλές φορές χρυσό μετάλλιο, έχει αποσυρθεί)
  • Γιώργος Κοτσόβολης (πρωταθλητής του συλλόγου και νυν μέλος του Αθλητικού Συλλόγου Πυγμαλίωνες Αθηνών)
  • Κώστας Σπυρόπουλος (συμμετείχε στο Euro-Festival 2005 στην Αλμερία της Ισπανίας με την Ελληνική αποστολή, κατακτώντας την 5η θέση στο μπάντμιντον ανάμεσα σε 18 ευρωπαϊκές χώρες)
  • Σάφη Σταυριανοπούλου
  • Ρένια Δημοπούλου
  • Σταυρούλα Χουσέα
  • Άγγελος Τσορφώλιας (ασχολείται πλέον με τη διαιτησία στο μπάντμιντον)

Από την ομάδα τραμπολίνο του Γ.Ο. ΑΘΛΟΣ, πέρασαν πολύ αξιόλογοι αθλητές. Οι σημαντικότεροι είναι:

  • Παναγιώτης Κουβελιώτης
  • Αποστόλης Κουταβάς (παγκόσμιος δευτεραθλητής στο τραμπολίνο, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τραμπολίνο στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας το 2005)

Ολυμπιακοί Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γυμναστικός Όμιλος Καλαμάτας "Ο ΑΘΛΟΣ" είχε τριπλή εκπροσώπιση στην Ολυμπιάδα του 2004. Συγκεκριμένα ο Βασίλης Αγγελάκος ήταν ο επικεφαλής προπονητής της Ελληνικής Ομάδας του τραμπολίνο, την οποία αποτελούσαν ο Μιχάλης Πεχλιβανίδης και ο Βαγγέλης Κολοζάκης, καθώς είχε επιλεχθεί ως ομοσπονδιακός προπονητής. Επίσης, από την μεριά του μπάντμιντον, στην Ολυμπιάδα του 2004 συμμετείχαν ως διαιτητές ο Γιώργος Κοτσόβολης και ο Άγγελος Τσορφώλιας. Στην Ολυμπιάδα Νέων του 2010 (την πρώτη που πραγματοποιήθηκε) στη Σιγκαπούρη, το σωματείο εκπροσωπήθηκε από τον Αποστόλη Κουταβά στο τραμπολίνο, ο οποίος κατέκτησε την 4η θέση στον τελικό.

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα τμήματος μπάντμιντον Γυμναστικός Όμιλος Καλαμάτας "Ο ΑΘΛΟΣ"