Νικολό Ατσαγιόλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νικολό Ατσαγιόλι
Andrea del Castagno - Niccolò Acciauoli.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 12  Σεπτεμβρίου 1310
Montespertoli
Θάνατος 8  Νοεμβρίου 1365[1]
Νάπολη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Αδέλφια Άγγελος Β΄ Ατσαγιόλι

Ο Νικολό Ατσαγιόλι (ιταλικά: Niccolò Acciaiuoli, 12 Σεπτεμβρίου 13108 Νοεμβρίου 1365) ήταν Ιταλός ευγενής, αξιωματούχος στο Βασίλειο της Νάπολης, βάιλος και φεουδάρχης στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας, αυθέντης και καστελάνος της Κορίνθου.

Ο Νικολό ήταν μέλος της Φλωρεντιανής οικογένειας εμπόρων και τραπεζικών Ατσαγιόλι (Acciaioli). Ήταν αρχιοικονόμος του Βασιλείου της Νεαπόλεως, ο πατέρας του ήταν πλούσιος έμπορος κι είχε μια αδελφή την Άντρεα Ατσαγιόλι.

Το 1331 πήγε στην Νάπολη κοντά στην αυλή του Ροβέρτο του Ταράντα και της Αικατερίνης Α΄ του Κουρτεναί όπου κέρδισε την εμπιστοσύνη τους και του έδωσαν κάστρα και φέουδα στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας. Μάλιστα την περίοδο 1340-1341 τον διόρισαν βάιλο στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας και υπάρχει η υποψία ότι ήταν εραστής της Αικατερίνης. Αργότερα βοήθησε τον Λουδοβίκο του Τάραντος στην ανακατάληψη του πριγκιπάτου και αυτός τον τίμησε δίνοντας του οκτώ φέουδα στην Κόρινθο και τον τίτλο του "Αυθέντη και Καστελάνου της Κορίνθου".

Άφησε όλη του την κληρονομιά στον γιο του Άγγελο, τάφηκε στο Certosa del Galluzzo που ο ίδιος είχε χτίσει στη Φλωρεντία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Goldstone, Nancy (2010). Joanna, The Notorious Queen of Naples, Jerusalem and Sicily. Weidenfeld & Nicholson. 
  • Setton, Kenneth M. (1975). A History of the Crusades: Volume III — The Fourteenth and Fifteenth Centuries. Madison: University of Wisconsin Press. 
  • Setton, Kenneth M. (1975). Catalan Domination of Athens 1311–1380. London: Variorum. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Niccolò Acciaioli της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. SNAC. w6dw1b3c. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.