Καλλιθέα Καλαμάτας Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°3′13″N 22°7′55″E / 37.05361°N 22.13194°E / 37.05361; 22.13194

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Καλλιθέα.
Καλλιθέα – Κούρτη Ράχη Μεσσηνίας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Καλλιθέα – Κούρτη Ράχη Μεσσηνίας
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (Έδρα: Πάτρα) - Περιφέρεια Πελοποννήσου (Έδρα: Τρίπολη)
Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας (Έδρα: Καλαμάτα)
Δήμος Καλαμάτας (Έδρα: Καλαμάτα)
Δημοτική ενότητα Καλαμάτας
Δημοτική κοινότητα Καλαμάτας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοπόννησος
Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας
Πληθυσμός 38 (2011)
Άλλα
Ταχ. κωδ. 24100 [1]
Τηλ. κωδ. 27210 - 27211[2]
Δήμος Καλαμάτας

Η Καλλιθέα – Κούρτη Ράχη[3] του δήμου Καλαμάτας Νομού Μεσσηνίας, αποτελεί οικισμό - προάστιο στους βορειοανατολικούς λόφους της Καλαμάτας, στις παρυφές του Ταϋγέτου, με θέα την ίδια την πόλη και τον Μεσσηνιακό κόλπο.

Πληθυσμός - γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμυγδαλιά στην Καλλιθέα Καλαμάτας

Η Καλλιθέα Καλαμάτας, ως οικισμός της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, έχει πληθυσμό 38 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2011,[4].

Αποτελεί ένα από τα βόρεια προάστια της Καλαμάτας. Η επέκταση της πόλης της Καλαμάτας στους πρόποδες του Ταϋγέτου ξεκίνησε μετά από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1986. Δημιουργήθηκαν όμορφοι οικισμοί, όπως η Καλλιθέα, η Φιλοθέη, τα Λέϊκα, ο Άγιος Φανούριος κλπ.

Η Καλλιθέα, αποτελεί συνέχεια της οικιστικής περιοχής του στρατοπέδου της Καλαμάτας και εκτείνεται ανατολικά από το Πάρκο του ποταμού Νέδωνα, βόρεια από την περιφερειακή οδό της πόλης της Καλαμάτας, μέχρι την Κούρτη Ράχη και δυτικά της επαρχιακής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης.[5]

Η πρόσβαση στην Καλλιθέα, γίνεται από δύο σημεία:

  • 1. Μετά το μηδέν χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης, την παράκαμψη του κάστρου και την διακλάδωση προς την Υπαπαντή, απέναντι από τον στενό δρόμο προς το Α' Νεκροταφείο, όπου βρίσκεται το 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, ξεκινάει η οδός Καλλιθέας, η οποία διέρχεται κάτω από τον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας (Αθήνα - Καλαμάτα - Καρδαμήλη).
  • 2. Μετά το Στρατόπεδο και την Παναγίτσα, στο 4ο χιλιόμετρο της οδού Καλαμάτας - Σπάρτης, απέναντι από τον οικισμό Φιλοθέης, στρίβουμε αριστερά.
Δύση από την Καλλιθέα Καλαμάτας

Στην Καλλιθέα ευδοκιμούν κυρίως ελαιόδενδρα, ενώ βορειότερα υπάρχουν θαμνώδεις δασικές εκτάσεις με πουρνάρια, Σχίνος, ασπάλαθους κλπ. Στον πρώτο λόφο, απέναντι από το κάστρο (στις τούρλες), υπάρχει το υδραγωγείο της Καλαμάτας, ενώ στον δεύτερο λόφο (πάνω από τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο - Αποκεφαλιστή), δεσπόζουν δύο μεγάλες αμυγδαλιές (με ύψος που ξεπερνάει τα δέκα μέτρα).

Τις δεκαετίες 1950 και 1960, το 1ο δημοτικό σχολείο της Καλαμάτας πήγαινε εκδρομή στην περιοχή. Υπήρχαν κατάσπαρτες πεταλίδες και λεπτή άμμος σε ελεύθερη μορφή ή απολιθωμένη, που έδειχναν ότι σε προηγούμενες γεωλογικές περιόδους εκεί ήταν βυθός θάλασσας.

Διακρίνουμε τις ακόλουθες, επί μέρους περιοχές της Καλλιθέας: Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, Α' Πεδίον Βολής, Τούρλες, του Σακκά, Δεξαμενή, Τσολακαίικα, Κοτάχι, Κούρτη Ράχη, Κουτρούλια (της Πετροπουλίνας), Κουφολίθια, Πόρος, Καρβούνι, Φουρνάκια, Μούσγα, του Καλιάνη ...

Στην επανάσταση του 1821 στην περιοχή αυτή έγιναν σκληρές μάχες και εξορμήσεις για την κατάληψη του φρουρίου της Καλαμάτας.

Ιστορικό οικισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηρίστηκε ξεχωριστός οικισμός με το όνομα Καλλιθέα (ΦΕΚ 223/4-11-2008) ο οποίος αναγνωρίσθηκε και προσαρτήθηκε, ως Καλλιθέα – Κούρτη Ράχη, στο δήμο Καλαμάτας, μόλις το 2011.[6][7][8][9]

Από τη σημερινή οδό Καλλιθέας, από το 17ο Δημοτικό Σχολείο (απέναντι από την κάποτε "οικογενειακή ταβέρνα Κουραμπά") και μέχρι την Κούρτη Ράχη, περνούσε ο ημιονικός δρόμος πρόσβασης των χωριών του τότε Δήμου Αλαγωνίας προς την Καλαμάτα, για την διάθεση των προϊόντων τους και την αγορά προμηθειών.

Η περιοχή, αποτελείτο από το Α' Πεδίον Βολής (το Β' πεδίον Βολής ήταν στο ποτάμι του Νέδωνα, στο χαμηλότερο μέρος της περιοχής Καρβούνι, όπου το παλαιό μοναστήρι και σήμερα μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, μετόχι της μονής Βελανιδιάς, γύρω από το σημερινό σκοπευτήριο), από αμπέλι (στις ομαλές εκτάσεις, στις τούρλες) και αγροκτήματα (κυρίως ελιές και συκιές), χορτολιβαδικές, θαμνώδεις και βραχώδεις δασικές εκτάσεις.

Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Καλαμάτας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον οικισμό υπάρχει επίσης πολιτιστικός φορέας, με την ονομασία "Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Καλαμάτας", ο οποίος ασκεί διάφορες δραστηριότητες.[10]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]