Γουλιέλμος Σαμπλίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γουλιέλμος Σαμπλίτης
Blason de la ville de Pontailler-sur-Saône (21).svg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Guillaume Ier d'Achaïe (Γαλλικά)
Γέννηση Δεκαετία του 1160
Θάνατος 1209
Απουλία
Υπηκοότητα Γαλλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα Ιππότης
Πρίγκιπας
Οικογένεια
Τέκνα Γουλιέλμος Β΄ Σαμπλίτης
Γονείς Όντο Α΄ ντε Σαμπλίτ
Αδέλφια Βεατρίκη του Σαμπλίτ
Όντο Β΄ του Σαμπλίτ
Συγγενείς Ροβέρτος Σαμπλίτης (ανιψιός)
Οικογένεια Οικογένεια των Σαμπλίτ-Πονταρλιέ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Πρίγκιπας της Αχαΐας
Θυρεός
Coa France Family William of Champlitte.svg

Ο Γουλιέλμος Σαμπλίτης (γαλλικά: Guillaume Ier de Champlitte, 1160 - 1209), όπως είναι γνωστότερος στα ελληνικά, ο Καμπανέζης (από την Καμπανία), ή σύμφωνα με τον πλήρη τίτλο του Γουλιέλμος Α΄ της Αχαΐας, ήταν ένας από τους σημαντικούς Σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας και ο πρώτος Πρίγκιπας της Αχαΐας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος του Εύδη Α΄ του Σαμπλίτ ή Όντο Α΄ "από την Καμπανία" (Eudes I de Champlitte "le Champenois"), κόμητα της Άνω Βουργουνδίας και της Σίβυλλας (Sibylle de La Ferte-Sur-L'Aube) και εγγονός του Ούγου Α΄ (Hugues I de Champagne), κόμη της Καμπανίας. Η οικογένειά του ήταν κλάδος του οίκου των Μπλουά: ο Εύδης Α΄ των Μπλουά-Σαμπλίτ ήταν εξάδελφος του Στέφανου των Μπλουά βασιλιά της Αγγλίας και του Θεοβάλδου Β΄ κόμη της Καμπανίας.

Πιθανή ημερομηνία γέννησής του αναφέρεται το 1160.

Νυμφεύτηκε την Αλίκη (Alais ή Alix de Montréal), κυρία του Μερσώ (dame de Meursault), με την οποία έκανε μια κόρη, την

  • Ιζαμπέλα ντε Σαμπλίτ.

Στο δεύτερο γάμο του, το 1196, πήρε την Ελισάβετ ντε Μον Σαιν-Ζαν (Élisabeth de Mont Saint-Jean).

Στον τρίτο του γάμο, το 1200 ή το 1201, νυμφεύτηκε την Ευσταθία ντε Κουρτεναί (Eustachie de Courtenay), κυρία του Πλασύ (Dame de Placy-sur-Armancon), χήρα του Γουλιέλμου ντε Μπριέν (Guillaume de Brienne), κόρη του Πέτρου των Καπέτων της Γαλλίας (Pierre de France), κυρίου του Κουρτεναί (Seigneur de Courtenay) και της γυναίκας του Ελισάβετ, κυρίας του Κουρτεναί (Elisabeth Dame de Courtenay), με την οποία έκανε άλλη μια κόρη την

  • Ελισάβετ ντε Σαμπλίτ [1]

και τον

  • Γουλιέλμο (Γουλιέλμος Σαμπλίτης, υποκόμης της Ντιζόν, vicomte de Dijon). [2]

Στη Δ΄ Σταυροφορία και τον Μορέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έλαβε μέρος στη Δ΄ Σταυροφορία μαζί με τον αδελφό του Όντο Β΄, ο οποίος πέθανε στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της σταυροφορίας γνωρίστηκε με τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό και βοήθησε αυτόν και τον Βαλδουίνο της Φλάνδρας (πρώτο Λατίνο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης) να συμβιβάσουν τις διαφορές τους.

Αφού οι Σταυροφόροι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη και μοίρασαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το φθινόπωρο του 1204 ακολούθησε τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό από τη Θεσσαλονίκη στην εκστρατεία του για την κατάκτηση της κυρίως Ελλάδας. Ο Γουλιέλμος κατέκτησε το Μορέα (την Πελοπόννησο) μαζί με τον Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο, μετά την αποφασιστική μάχη του 1205 που έγινε στη Μεσσηνία, τη μάχη του ελαιώνα του Κούντουρα, την οποία έχασε ο Μιχαήλ Α΄ Δούκας, ο οποίος στη συνέχεια υποχώρησε στην Ήπειρο, ιδρύοντας εκεί το Δεσποτάτο της Ηπείρου.

Όταν ο Γουλιέλμος σταθεροποίησε την ισχύ του στο Μορέα, ο πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ τον ονόμασε ηγεμόνα όλης της Αχαΐας (princeps totius Achaiae provincie). Λόγω του ονόματος του πατέρα του και του τόπου καταγωγής του ονομαζόταν από τους Έλληνες και «Καμπανέζης», όπως φαίνεται στο Χρονικόν του Μορέως.

Το τέλος του Γουλιέλμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1209, ενώ ασχολείτο με την οργάνωση της Πελοποννήσου, έλαβε νέα ότι ο μεγαλύτερος αδελφός του Λουδοβίκος πέθανε άτεκνος και χρειάστηκε να επιστρέψει στη Γαλλία για να αναλάβει τα δικαιώματά του. Φεύγοντας άφησε στη θέση του ως βάιλο τον ανιψιό του Ούγο Σαμπλίτη, επειδή ο γιος του ήταν ανήλικος. Ο Γουλιέλμος πέθανε στη διαδρομή προς τη Γαλλία, στην Απουλία της Ιταλίας. Λίγο αργότερα πέθανε και ο ανιψιός του Ούγος, οπότε το πριγκιπάτο έμεινε στα χέρια του Γοδεφρείδου Βιλλεαρδουίνου, ο οποίος πήρε τη θέση του Ούγου ως βάιλος μέχρι να εμφανιστεί ο κληρονόμος του Γουλιέλμου, Ροβέρτος Σαμπλίτης. Με μηχανορραφία του Γοδεφρείδου, ο Ροβέρτος καθυστέρησε και οι άλλοι ευγενείς αναγνώρισαν αυτόν για πρίγκιπα της Αχαΐας ως Γοδεφρείδο Α'.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://fmg.ac/Projects/MedLands/BURGUNDIAN%20NOBILITY.htm Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2007
  2. http://a.decarne.free.fr/gencar/dat32.htm#14 Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2007


Προκάτοχος
Ίδρυση του πριγκηπάτου της Αχαΐας
Πρίγκηπας της Αχαΐας
Armoiries Achaïe.svg
12051209
Διάδοχος
Γοδεφρείδος Α΄