Γουλιέλμος Σαμπλίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οικόσημο του Γουλιέλμου Σαμπλίτη και του Πριγκιπάτου της Αχαΐας την περίοδο (1205-1209).

Ο Γουλιέλμος Σαμπλίτης (Γαλλικά: Guillaume de Champlitte) όπως είναι γνωστότερος στα ελληνικά, ο Καμπανέζης (από την Καμπανία), ή σύμφωνα με τον πλήρη τίτλο του Γουλιέλμος Α΄ της Αχαΐας (-1209) ήταν ένας από τους σημαντικούς Σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας και ο πρώτος Πρίγκιπας της Αχαΐας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος του Εύδου Α΄ του Σαμπλίτ ή Εδουάρδου ή Όντο Α΄ "από την Καμπανία" (Eudes I de Champlitte "le Champenois"), κόμητα της Άνω Βουργουνδίας και της Σύβιλλας (Sibille de La Ferte-Sur-L'Aube) και εγγονός του Ούγου Α΄ της Καμπανίας (Hugues I de Champagne), κόμητα της Καμπανίας. Πιθανή ημερομηνία γέννησής του αναφέρεται το 1160.

Παντρεύτηκε την Αλίκη (Alais ή Alix de Montréal), κυρία του Μερσώ (dame de Meursault), με την οποία έκανε μια κόρη, την Ιζαμπέλα ντε Σαμπλίτ. Στο δεύτερο γάμο του, το 1196, πήρε την Ελισάβετ ντε Μον Σαιν-Ζαν (Élisabeth de Mont Saint-Jean), και στον τρίτο του γάμο, το 1200 ή το 1201, την Ευσταθία ντε Κουρτεναί (Eustachie de Courtenay), κυρία του Πλασύ (Dame de Placy-sur-Armancon), χήρα του Γουλιέλμου ντε Μπριέν (Guillaume de Brienne), κόρη του Πέτρου της Γαλλίας (Pierre de France), κυρίου του Κουρτεναί (Seigneur de Courtenay) και της γυναίκας του Ελισάβετ, κυρίας του Κουρτεναί (Elisabeth Dame de Courtenay), με την οποία έκανε άλλη μια κόρη την Ελισάβετ ντε Σαμπλίτ[1] και τον Γουλιέλμο (Γουλιέλμος Σαμπλίτης, υποκόμης της Ντιζόν, vicomte de Dijon)[2].

Στη Δ΄ Σταυροφορία και τον Μοριά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έλαβε μέρος στη Δ΄ Σταυροφορία μαζί με τον αδελφό του Όντο Β΄, ο οποίος πέθανε στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της σταυροφορίας γνωρίστηκε με τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό και βοήθησε αυτόν και τον Βαλδουίνο της Φλάνδρας (πρώτο Λατίνο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης) να συμβιβάσουν τις διαφορές τους.

Αφού οι Σταυροφόροι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη και μοίρασαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το φθινόπωρο του 1204 ακολούθησε τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό από τη Θεσσαλονίκη στην εκστρατεία του για την κατάκτηση της κυρίως Ελλάδας. Ο Γουλιέλμος κατάκτησε το Μοριά (την Πελοπόννησο) μαζί με τον Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο, μετά την αποφασιστική μάχη του 1205 που έγινε στη Μεσσηνία, τη μάχη του ελαιώνα του Κούντουρα, την οποία έχασε ο Μιχαήλ Α΄ Δούκας, ο οποίος στη συνέχεια υποχώρησε στην Ήπειρο, ιδρύοντας εκεί το Δεσποτάτο της Ηπείρου.

Όταν ο Γουλιέλμος σταθεροποίησε την ισχύ του στον Μοριά, ο πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ τον ονόμασε ηγεμόνα όλης της Αχαΐας (princeps totius Achaiae provincie). Λόγω του ονόματος του πατέρα του και του τόπου καταγωγής του ονομαζόταν από τους Έλληνες και «Καμπανέζης», όπως φαίνεται στο Χρονικόν του Μορέως.

Το τέλος του Γουλιέλμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1209, ενώ ασχολείτο με την οργάνωση της Πελοποννήσου, έλαβε νέα ότι ο μεγαλύτερος αδελφός του Λουδοβίκος πέθανε άτεκνος και χρειάστηκε να επιστρέψει στη Γαλλία για να αναλάβει τα δικαιώματά του. Φεύγοντας άφησε στη θέση του ως βάιλο τον ανιψιό του Ούγο Σαμπλίτη, επειδή ο γιος του ήταν ανήλικος. Ο Γουλιέλμος πέθανε στη διαδρομή προς τη Γαλλία, στην Απουλία της Ιταλίας. Λίγο αργότερα πέθανε και ο ανιψιός του Ούγος, οπότε το πριγκιπάτο έμεινε στα χέρια του Γοδεφρείδου Βιλλεαρδουίνου, ο οποίος πήρε τη θέση του Ούγου ως βάιλος μέχρι να εμφανιστεί ο κληρονόμος του Γουλιέλμου, Ροβέρτος Σαμπλίτης. Με μηχανορραφία του Γοδεφρείδου, ο Ροβέρτος καθυστέρησε και οι άλλοι ευγενείς αναγνώρισαν αυτόν ως πρίγκιπα της Αχαΐας.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://fmg.ac/Projects/MedLands/BURGUNDIAN%20NOBILITY.htm Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2007
  2. http://a.decarne.free.fr/gencar/dat32.htm#14 Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2007


Προκάτοχος
Ίδρυση του πριγκηπάτου της Αχαΐας
Πρίγκηπας της Αχαΐας
Armoiries Achaïe.svg
12051209
Διάδοχος
Γοδεφρείδος Α΄