Μπριτζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μπριτζ
Bridge played cards after game.jpg
Παίκτες 4
Δεξιότητες Μνήμη, τακτική, προβλεψιμότητα, επικοινωνία
Φύλλα 52
Διακόσμιση Γαλλική
Φορά Δεξιόστροφη
Κατάταξη A K Q J 10 9 8 7 6 5 4 3 2
Διάρκεια 7,5 λεπτά ανα μοίρασμα (WBF)
Τύχη Χαμηλή έως μέτρια (ανάλογα με την παραλλαγή παιχνιδιού)

Το μπριτζ (εκ του ρωσικού όρου biritch, ονομασία που δώθηκε στην πραγματεία του Ντάλτον) είναι ένα ομαδικό πνευματικό παιχνίδι που παίζεται με τράπουλα από δύο ζεύγη παικτών που κάθονται μεταξύ τους αντικρυστά. Ο παράγοντας της τύχης στο μπριτζ είναι μικρός.

Διεξάγονται αγωνιστικές ημερίδες αλλά και Πανελλήνια πρωταθλήματα, Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και, μία φορά κάθε 4 χρόνια, ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα που παλαιότερα ονομαζόταν Ολυμπιάδα του Μπριτζ. Σήμερα δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση του όρου. Το μπριτζ προτάθηκε ως άθλημα επίδειξης σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Aγώνες (μαζί με το σκάκι) αλλά απερρίφθη.

Το μπριτζ είναι το μαζικότερο παιχνίδι στον κόσμο, και αυτό είναι γραμμένο στο Βιβλίο Γκίνες, δεδομένου ότι διεξάγονται αγώνες που ξεπερνούν σε συμμετοχή τους 100.000 παίκτες. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν εγγεγραμμένοι σε σωματεία πάνω από 700.000 παίκτες σε 120 περίπου χώρες.[εκκρεμεί παραπομπή]

Στην Ελλάδα υπάρχουν 3.000 εγγεγραμμένοι αθλητές με αγωνιστικό δελτίο και διοργανώνονται ετησίως πάνω από 3.000 αγωνιστικές ημερίδες. Το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα διεξήχθη το 1965 στην Αθήνα. Το αγωνιστικό μπριτζ στην Ελλάδα θεωρείται πνευματικό άθλημα. Υπάρχουν αθλητές του μπριτζ, αθλητικά Σωματεία του μπριτζ, Ομοσπονδία του μπριτζ και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ, που είχε ιδρυθεί νωρίτερα την ίδια χρονιά και αναγνωρίστηκε από την Γ.Γ. Αθλητισμού το 1975.[εκκρεμεί παραπομπή] Στην Ελλάδα υπάρχουν 33 όμιλοι μπριτζ, οι 17 από αυτούς στην Αθήνα, στους οποίους κάθε Οκτώβριο ξεκινάει σειρά μαθημάτων. Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν άτομα κάθε ηλικίας, οι μαθητές αρχίζουν να παίζουν. Στην Ελλάδα σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία (Α.Ν. 258/20-10-1936, Υ.Αποφ. Δημ. Τάξης αριθμ. 10703/1947), το παίγνιο "μπριτζ" περιλαμβάνεται στα "τεχνικά παιγνίδια" με παιγνιόχαρτα (τράπουλα), και συνεπώς δεν διώκεται. Το αποτέλεσμά του βασίζεται κυρίως στη τεχνική δεινότητα των παικτών.

Κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μπριτζ παίζεται κυρίως από 4 παίκτες (αν και υπάρχουν παραλλαγές των τριών καθώς καί των δύο παικτών) με μία κανονική τράπουλα των 52 φύλλων η οποία μοιράζεται ισόποσα στον κάθε ένα με αριστερόστροφη φορά. Οι παίκτες οι οποίοι κάθονται απέναντι αποτελούν ένα ζευγάρι, ενώ αυτοί που κάθονται δεξιά κι αριστερά αυτών αποτελούν τους αντίπαλους. Οι θέσεις των παικτών φέρουν τα ονόματα των τεσσάρων σημείων του Ορίζοντα (Βορράς-Νότος, Ανατολή-Δύση). Το παιχνίδι συγγενεύει με την πρέφα και το μπουρλότ ή μπιλότ, είναι δηλαδή ένα παιχνίδι βασισμένο σε μπάζες οι οποίες ονομάζονται λεβέ. Μετά το μοίρασμα των φύλλων οι παίκτες μπαίνουν στη διαδικασία της αγοράς η οποία καθορίζει το πόσες λεβέ θα κερδίσει το ζευγάρι και τον τρόπο με τον οποίο θα παιχτεί η παρτίδα. Οι επιλογές σε ό,τι αφορά τον τρόπο παιχνιδιού είναι δύο:

1) Με Ατού, για το οποίο πρέπει να καθοριστεί και ένα συγκεκριμένο χρώμα, ή

2) Χωρίς Ατού.

Μόλις λήξει η δημοπρασία και καθοριστεί το συμβόλαιο, το παιχνίδι ξεκινάει. Η ουσία του παιχνιδιού είναι οι παίχτες να ακολουθούν το χρώμα (Σπαθί♣/Καρό♦/Κούπα♥ή Πίκα♠) που έπεσε πρώτο σε κάθε λεβέ. Κάθε λεβέ τελειώνει όταν στο τραπέζι πέσουν 4 φύλλα. Η σειρά δυναμικότητας των φύλλων από το ισχυρότερο προς το πιο αδύναμο είναι η εξής:

AKQJ1098765432

Ο παίκτης που θα κερδίσει την κάθε λεβέ είναι αυτός που θα ρίξει πρώτος στην επόμενη. Συνηθίζεται, στο αγωνιστικό μπριτζ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, οι παίκτες να μη φτιάχνουν στοίβες με τα κερδισμένα φύλλα, αλλά να τα τοποθετούν μπροστά τους γυρισμένα ανάποδα και κάθετα προς αυτούς αν είναι κερδισμένα ή οριζόντια αν είναι χαμένα. Μόλις παιχτούν 13 λεβέ, υπολογίζονται οι πόντοι της κάθε ομάδας ανάλογα με την έκβαση της παρτίδας.

Αγορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού μοιραστούν τα φύλλα στους παίκτες, ξεκινάει η διαδικασία της αγοράς, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο θα παιχτεί η παρτίδα και πόσες λεβέ θα κερδίσει το ζευγάρι παικτών που αγοράζει. Ο κάθε παίκτης όταν δηλώνει ότι θέλει να αγοράσει πρέπει να διευκρινίζει και τα δύο, χρησιμοποιώντας όμως μόνο τους όρους που του επιτρέπει το παιχνίδι. Ο γύρος δηλώνεται με έναν αριθμό, ενώ η ομάδα με το όνομά της.

Δήλωση των Λεβέ

Εφόσον το παιχνίδι αποτελείται από μονό αριθμό γύρων, ένα από τα δύο ζευγάρια παικτών αναδεικνύεται νικητής χωρίς ποτέ να υπάρχει το ενδεχόμενο της ισοπαλίας. Στο μπριτζ λοιπόν οι νικητές κερδίζουν τουλάχιστον 7 λεβέ και οι χαμένοι κερδίζουν το πολύ 6, με το άθροισμα των λεβέ σε κάθε παρτίδα να μας δίνει 13. Η αναλογία των λεβέ δηλαδή μπορεί να είναι: 7/6, 8/5, 9/4, 10/3, 11/2, 12/1 ή 13/0 με τις λεβέ των νικητών να αναγράφονται πρώτες. Οι νικητές λοιπόν έχουν παντα πάνω από 6 κερδισμένες. Εφόσον λοιπόν ένα ζευγάρι ποντάρει ότι θα κερδίσει την παρτίδα πρέπει να θεωρεί 6 λεβέ ως δεδομένες.

Επομένως, η αγορά περιέχει ένα εύρος αριθμών από το 1 ως το 7 με τον αγοραστή να έχει πάντα στο μυαλό του ότι σε κάθε αγορά πρέπει να προθέτει τον αριθμό 6 στις λεβέ που δηλώνει. Αν λοιπόν δηλώσει τον αριθμό 1, υπόσχεται ότι στο τέλος της παρτίδας θα έχει κερδίσει 1+6=7 λεβέ, αν δηλώσει 2, τότε υπόσχεται ότι θα κερδίσει 2+6=8 λεβέ κ.ο.κ. Η αντιστοιχία λοιπόν της αγοράς με τον πραγματικό αριθμό των λεβέ είναι η εξής:

1=7

2=8

3=9

4=10

5=11

6=12

7=13

Επιλογή ομάδας

Βασικό ρόλο στο μπριτζ παίζει το πώς θα παιχτεί το παιχνίδι. Εάν παιχτεί Χωρίς Ατού αυτό σημαίνει πώς ό,τι χρώμα ρίξει ο πρώτος στο τραπέζι, το ίδιο πρέπει να ρίξουν όλοι, κάτι το οποίο μπορεί, έπειτα από κάποιο σημείο, να δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στον παίκτη που ξεκινάει την κάθε λεβέ. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στους παίκτες να ισχυροποιήσουν κάποιο χρώμα της αρεσκείας τους με το οποίο θα μπορούν να κλέβουν τις λεβέ. Μπορούν δηλαδή να επιλέξουν να παίξουν την παρτίδα Με Ατού.

Τα χρώματα στην τράπουλα είναι τα εξής τέσσερα: Σπαθιά(♣),Καρά(♦),Κούπες(♥), Πίκες(♠) και αποτελούν κατά κάποιο τρόπο υποκατηγορίες της δήλωσης "Με Ατού". Οι δύο πρώτες αποτελούν τις λεγόμενες "μικρές" ομάδες (μινέρ), ενώ οι δύο τελευταίες τις "μεγάλες" ομάδες (μαζέρ). Αυτές οι ομάδες, μαζί με την "Χωρίς Ατού" αποτελούν τις 5 κατηγορίες αγοράς στο μπριτζ.

Επομένως, εάν το συμβόλαιο καταλήξει στο 2ΧΑ (Χωρίς Ατού) σημαίνει ότι η παρτίδα θα παιχτεί χωρίς κάποιο συγκεκριμένο χρώμα να μπορεί να "κλέψει" λεβέ και ότι το ζευγάρι το οποίο το δήλωσε θα έχει κερδίσει 2+6=8 τουλάχιστον λεβέ στο τέλος της παρτίδας.

Εάν το συμβόλαιο καταλήξει στο 5♣, αυτό σημαίνει ότι τα Σπαθιά είναι η ισχυρή ομάδα γι'αυτήν την παρτίδα, επομένως θα μπορούν να "κλέψουν" λεβέ και το ζευγάρι το οποίο το δήλωσε θα έχει κερδίσει 5+6=11 τουλάχιστον λεβέ στο τέλος της παρτίδας.

Δυναμικότητα των ομάδων

Σε ό,τι αφορά το ποντάρισμα οι παίκτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η κάθε ομάδα έχει συγκεκριμένη δυναμικότητα. Η ισχνότερη είναι η ομάδα των Σπαθιών (♣) η οποία ακολουθείται από τα Καρά (♦), εν συνεχεία έρχονται οι Κούπες (♥) και, τέλος, οι Πίκες (♠). Η περίπτωση του να παιχτεί η παρτίδα Χωρίς Ατού (ΧΑ) θεωρείται μία ξεχωριστή ομάδα και υπερτερεί όλων των υπολοίπων. Σε κάθε επίπεδο λοιπόν η αγορά ακολουθεί την παρακάτω σειρά:

♣-♦-♥-♠-ΧΑ

Αυτό που πρέπει οι παίκτες να κατανοήσουν είναι ότι εάν μία ομάδα είναι πιο αδύναμη από την άλλη, πρέπει να αγοραστεί σε υψηλότερο γύρο. Για παράδειγμα:

Έστω ότι ένας παίκτης θέλει να αγοράσει 1♣ ενώ ένας άλλος 1♥. Εάν το 1♣ δηλωθεί πρώτο, η αγορά 1♥ είναι δυνατόν να γίνει μιας και η ♥ είναι ισχυρότερη του ♣. Εάν όμως το 1♥ δηλωθεί πρώτο, τότε το ♣ πρέπει να ξεπεράσει την ♥ σε γύρους, πρέπει δηλαδή να δηλωθεί από το 2 και πάνω. Η σειρά λοιπόν μπορεί να είναι η εξής: 1♣-1♥, αλλά: 1♥-2♣ (τουλάχιστον).

Επομένως, το μικρότερο δυνατό ποντάρισμα στο μπριτζ είναι το 1♣(1+6=7 κερδισμένες λεβέ με ατού τα ♣) ενώ το ισχυρότερο είναι το 7ΧΑ(7+6=13 κερδισμένες λεβέ με καμία ισχυροποιημένη ομάδα).

Κοντρ και Σιρκόντρ

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας δίνεται το δικαίωμα κάποιος παίκτης να κάνει κοντρ(Χ) στο αντίπαλο ζευγάρι εάν θεωρεί ότι έχει καλύτερο φύλλο και μπορεί, εάν κι εφόσον αυτό διατηρηθεί να αυξήσει τους πόντους του δικού του ζεύγους σε περίπτωση που οι αντίπαλοι "μπουν μέσα" αλλά καί τους πόντους των αντιπάλων σε περίπτωση που τελικά καταφέρουν να ολοκληρώσουν την αγορά επιτυχημένα. Από τη στιγμή που θα γίνει το κοντρ, ένας από τους παίκτες του ζεύγους το οποίο το δέχτηκε έχει το δικαίωμα να κάνει σιρκόντρ και έτσι να αυξήσει ακόμα περισσότερο τους πόντους του ζεύγους του σε περίπτωση που πετύχει η αγορά, αλλά καί των αντιπάλων, σε περίπτωση που το ζεύγος "μπει μέσα" (πετύχει δηλαδή λιγότερες λεβέ απ'ό,τι αγόρασε).

Διαδικασία αγοράς

Πρώτος μιλάει ο παίκτης ο οποίος μοίρασε. Σε περίπτωση που θεωρεί ότι μπορεί να αγοράσει ονοματίζει τους γύρους και την ομάδα της αρεσκείας του. Εάν θεωρεί ότι δεν μπορεί να αγοράσει πηγαίνει Πάσο. Η φορά της αγοράς είναι όμοια με αυτή της μοιρασιάς των φύλλων, δηλαδή αριστερόστροφα. Εάν όλοι οι παίκτες πάνε πάσο χωρίς να δηλώσει κανένας ομάδα προτίμησης, τότε τα φύλλα μαζεύονται και αναδιανέμονται μέχρι να συμφωνηθεί ένα συμβόλαιο. Σε περίπτωση όμως που βρεθεί η κατάλληλη ομάδα, η διαδικασία της αγοράς τελειώνει όταν 3 συνεχόμενοι παίκτες πάνε πάσο.

Παράδειγμα αγοράς

Δύση Βορράς Ανατολή Νότος
Πάσο 1♥ Πάσο 1♠
Πάσο 2♦ Χ 3♠
Πάσο 4♠ Πάσο Πάσο
Πάσο


Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν 3 συνεχόμενοι παίκτες πάνε πάσο σημαίνει ότι η παρτίδα θα παιχτεί με βάση του τί δήλωσε ο τελευταίος παίκτης που αγόρασε. Στο παράδειγμα της δημοπρασίας η παρτίδα θα παιχθεί με συμβόλαιο 4♠ από το ζεύγος Βορρά-Νότου. Το συγκεκριμένο ζευγάρι λοιπόν δήλωσε ότι το παιχνίδι θα παιχτεί με ατού στις ♠ και οι λεβέ που πρέπει να κερδίσουν είναι τουλάχιστον 10 (4+6). Από τη στιγμή που ο πρώτος παίκτης που δήλωσε ♠ ήταν ο Νότος, αυτό σημαίνει ότι το πρώτο φύλλο (αντάμ) θα το ρίξει ο παίκτης που κάθεται στα αριστερά του (Δύση). Εάν το συμβόλαιο κατέληγε σε ♦ή ♥, χρώματα δηλαδή που δήλωσε ο Βορράς, τότε αντάμ θα έκανε ο παίκτης αριστερά από το Βορρά (Ανατολή).

Όποιος λοιπόν από το ζευγάρι που καταλήγει σε συμφωνία στη διαδικασία της αγοράς έχει δηλώσει πρώτος την ομάδα στην οποία τελικά καταλήξανε γίνεται ο εκτελεστής. Αφού ο παίκτης στα αριστερά του ρίξει το πρώτο φύλλο στο τραπέζι, ο συμπαίκτης του εκτελεστή γίνεται ο μορ, ανοίγει δηλαδή τα φύλλα του και τα τοποθετεί χωρισμένα σε ομάδες, κάθετα προς αυτόν, με σκοπό οι υπόλοιποι 3 παίκτες να μπορούν να τα δουν. Από εκεί και έπειτα ο μορ δεν συμμετέχει στην παρτίδα και τα φύλλα του τα χειρίζεται αποκλειστικά και μόνο ο εκτελεστής, είτε πετώντας ο ίδιος ό,τι χρειάζεται σε κάθε λεβέ, ή ζητώντας του να τα παίξει.

Οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν το χρώμα της αντάμ εάν κι εφόσον το έχουν. Εαν λοιπόν, η αντάμ είναι ♣, υποχρεωτικά όσοι έχουν σπαθί πρέπει να το ρίξουν όποια κι αν είναι η αξία του, εάν είναι ♦, τότε όσοι έχουν καρό είναι υποχρεωμένοι να το ρίξουν όποια κι αν είναι η αξία του κ.ο.κ. Σε περίπτωση που δεν έχουν φύλλο σε χρώμα της αντάμ, τότε είναι ελεύθεροι να ρίξουν ό,τι θέλουν.

Σε περίπτωση συμβολαίου ΧΑ, τότε τη λεβέ κερδίζει το μεγαλύτερο σε αξία φύλλο του χρώματος της αντάμ. Αν δηλαδή η αντάμ είναι ♥, τότε η μεγαλύτερη κούπα κερδίζει τη λεβέ, αν η αντάμ είναι ♠, τότε η μεγαλύτερη πίκα κερδίζει τη λεβέ κ.ο.κ.

Σε περίπτωση συμβολαίου με ατού όμως το παιχνίδι γίνεται πιο σύνθετο. Εάν όλα τα φύλλα της λεβέ απαρτίζονται από το ίδιο χρώμα, τότε ισχύει το ίδιο με το συμβόλαιο ΧΑ. Εάν όμως υπάρξει ένα φύλλο ατού, τότε είναι αυτό που θα κερδίσει τη λεβέ ανεξάρτητα από την αξία των άλλων φύλλων. Εάν τα ατού στη λεβέ είναι απο 2-4, τότε το μεγαλύτερης αξίας φύλλο είναι αυτό που θα κερδίσει. Εάν για παράδειγμα σε παιχνίδι με ατού ♠ η αντάμ είναι Κ♦, το 2ο φύλλο 3♦, το 3ο φύλλο 5♦ και το 4ο φύλλο 7♦, τότε τη λεβέ κερδίζει ο Κ♦μιας και είναι μεγαλύτερης αξίας φύλλο από τα υπόλοιπα. Εάν όμως αντί του 3♦έπεφτε το 3♠ (σε περίπτωση φυσικά που ο παίκτης δεν μπορούσε να ακολουθήσει το χρώμα της αντάμ) αυτό σημαίνει ότι θα κέρδιζε αυτό τη λεβέ.

Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν λήξει η κάθε παρτίδα, υπολογίζονται οι πόντοι που αναλογούν στο κάθε ζεύγος σύμφωνα με το συμβόλαιο που παίχτηκε και το ποια ήταν η έκβασή του.

Εάν ενα συμβόλαιο παιχτεί στις 3♠ (ομάδα ατού ♠ κ μπαζες 6+3=9) και το ζευγάρι που το δήλωσε κερδίσει 9 λεβέ, το συμβόλαιο χαρακτηρίζεται booked και δίνονται στο ζευγάρι οι αντίστοιχοι πόντοι. Εάν κερδηθούν παραπάνω λεβέ, τότε οι πόντοι για το συγκεκριμένο ζεύγος είναι περισσότεροι. Εάν όμως οι κερδισμένες λεβέ είναι λιγότερες των προσυμφωνημένων, τότε οι πόντοι πηγαίνουν στο αντίπαλο ζευγάρι.

Τα κερδισμένα συμβόλαια χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

α) μερικά (part score)

β) μανς (manche)

γ) σλεμ (slem)

δ) γκραν σλεμ (grand slem)

Τα συμβόλαια της κατηγορίας γκραν σλεμ απαιτούν οι παίκτες να κερδίσουν και τις 13 λεβέ της παρτίδας, τα συμβόλαια που ανήκουν στο σλεμ επιτρέπουν την απώλεια μόνο μίας λεβέ, ενώ τα μερικά σκορ και οι μανς ποικίλλουν ανάλογα με την ομάδα που θα δηλωθεί.

Πόντοι βάσει ομάδων

Οι ομάδες, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Οι ισχνότερες ονομάζονται μινέρ (μικρές), οι αμέσως ισχυρότερες μαζέρ (μεγάλες), ενώ η ανώτατη είναι τα συμβόλαια που παίζονται Χωρίς Ατού.

Τα μινέρ αποτελούν οι 2 πρώτες ομάδες, δηλαδή το σπαθί και το καρό. Κάθε λεβέ σε συμβόλαιο που έχει συμφωνηθεί να παιχτεί είτε με ατού τα σπαθιά ή τα καρά, δίνει 20 πόντους για κάθε λεβέ πάνω από τις 6, στο ζευγάρι που το δήλωσε. Στα μαζέρ, δηλαδή στις κούπες κ τις πίκες, η καθεμία λεβέ μετά την 6η δίνει 30 πόντους στο ζευγάρι που δήλωσε το συμβόλαιο. Στην περίπτωση που το συμβόλαιο έχει συμφωνηθεί να παιχτεί Χωρίς Ατού, η πρώτη κερδισμένη λεβέ δίνει 40 πόντους, ενώ από εκεί κι έπειτα, οι υπόλοιπες δίνουν 30.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]