Κάτω Καρβέλι Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°4′8″N 22°9′54″E / 37.06889°N 22.16500°E / 37.06889; 22.16500

Κάτω Καρβέλι Μεσσηνίας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Χώρα Ελλάδα
Διοικητική διαίρεση Δήμος Καλαμάτας
Πληθυσμός 20 (2011)

Το Κάτω Καρβέλι ή παλιότερα Χανάκια είναι ένα από τα χωριά του δυτικού Ταϋγέτου που μετά το Νόμο Καποδίστρια, ανήκει στο Δημοτικό διαμέρισμα του Καρβελίου στον Νομό Μεσσηνίας.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάτω Καρβέλι έχει πληθυσμό στην απογραφή του 2001 60 κατοίκους, αλλά το καλοκαίρι διπλασιάζεται εξαιτίας των παραθεριστών.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται βόρειο-ανατολικά της Καλαμάτας κρυμμένο πίσω από λόφο, όπως και τα χωριά Ελαιοχώρι και Κουταλά. Στην κορυφή του λόφου με θέα προς την Καλαμάτα έχει πρόσφατα αναγερθεί η εκκλησία του Προφήτη Ηλία με χώρο πανηγυριού. Βλέπει ολόκληρο τον Μεσσηνιακό κόλπο και την Μεσσηνιακή Πεδιάδα. Ανατολικά εφάπτεται με τις δυτικές άκρες του Ελαιοχωρίου και Νοτιο-Δυτικά φθάνει μέχρι τον δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης στις γανιές και τον ποταμό Νέδοντα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερα αποτελούσε αυτόνομη κοινότητα και ακόμα πιο παλιά ανήκε στο Κουτζαβά Καρβέλι. Στο χωριό υπάρχει παλιά εκκλησία και παλιά αρχοντικά. Στο χωριό ανήκει και το ιστορικό εκκλησάκι Άγιος Σώστης που βρίσκεται στο τελευταίο σημείο της διαδρομής που φαίνεται η Καλαμάτα πριν μπούμε στα Διπόταμα και στον Ταΰγετο.

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδρομή από την Καλαμάτα σήμερα γίνεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ο οποίος αποτελεί παράκαμψη της διαδρομής Καλαμάτας - Σπάρτης. Σρίβουμε στο 9ο χιλιόμετρο προς τα δεξιά και φθάνουμε στο χωριό, ενώ στα δεξιά μας βλέπουμε την Καλαμάτα, το μεσηνιακό κάμπο και τα καταγάλανα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]