Τρένο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ηλεκτρική μηχανή έλξης βαγονιών (ηλεκτράμαξα πορείας) για επιβατικά & εμπορικά δρομολόγια. Δηλαδή για καύσιμο δεν καίει πετρέλαιο όπως πολλά τρένα της Ελλάδας, αλλά παίρνει ηλεκτρισμό από τα εναέρια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος πολύ υπερυψηλής τάσης (από 19.000 Volt έως 27.500 Volts). Τέτοιο ρεύμα σκοτώνει στο μισό δευτερόλεπτο από μακριά. Οπότε προσοχή στις ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ σιδηροδρομικές γραμμές (δηλαδή αυτές που έχουν καλώδια από πάνω τους)

Το τρένο (ή αλλιώς σιδηροδρομικό όχημα), αποτελεί σήμερα κυρίαρχο μέσο κατηγορίας μεταφορών, των σιδηροδρομικών μεταφορών (ότι όχημα κινείται πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές: τραμ, μετρό, ηλεκτρικό λεωφορείο, κλπ). Αποτελείται από ειδικά οχήματα που κινούνται πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές (ράγες/σιδηροτροχιές) και μεταφέρουν πολύ βαριά φορτία (χιλιάδες τόνους) ή επιβάτες από ένα γεωγραφικό σημείο σε κάποιο άλλο.

Μία σιδηροδρομική γραμμή αποτελείται από ένα ζεύγος παράλληλων σiδηροτροχιών, διαφόρου μεταξύ τους εύρους. Επίσης μπορεί να είναι μονής τροχιάς, όπως παλαιότερα, (σήμερα συνήθως είναι κατασκευασμένες από ειδικό τσιμέντο) ή μαγνητικές. Τα περισσότερα τρένα κινούνται χρησιμοποιώντας μεγάλο πετρελαιοκινητήρα (πολύ παρόμοιο με πλοία, φορτηγά και νταλίκες) πολλών kiloWatts (συνήθως στην Ελλάδα από 300 kW μέχρι 3000kW δηλαδή από 300.000W έως 3.000.000Watts) ή ηλεκτρικό κινητήρα (ηλεκτροκινητήρα έλξης, ειδικά σχεδιασμένος για τρένα, τεράστιος πολλών KiloWatts συνήθως πάνω από 3000kW έως 15000kW), ο οποίος τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια παρεχόμενη από παράπλευρα στη γραμμή (ή πάνω από αυτήν) συστήματα. Ιστορικά, οι ατμομηχανές ήταν η κυρίαρχη μορφή κινητήριας δύναμης από την εμφάνιση του σιδηροδρόμου ως και τα μέσα του 20ου αιώνα, αλλά και άλλες πηγές ενέργειας [όπως άλογα, έλξη με σκοινί (ή καλώδιο), βαρύτητα, αέρας, ή τουρμπίνες αερίου] είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται για την έλξη του.

Στην ορολογία του σιδηρόδρομου ο όρος "σύνθεση συρμού" περιγράφει την ομάδα των σιδηροδρομικών οχημάτων που αποτελούν ένα τρένο. Όταν αναφερόμαστε στην κινητήρια δύναμη, περιγράφεται ο τύπος του κινητήρα που έλκει το τρένο. Παρομοίως, ο όρος αμαξοστοιχία αναφέρεται σε μια ομάδα κινούμενων βαγονιών που είναι μόνιμα ή ημιμόνιμα συνδεδεμένα μεταξύ τους ώστε να αποτελούν μια ενιαία ομάδα τροχαίου υλικού (ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως για επιβατηγά τρένα). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι όροι σετ και μονάδα χρησιμοποιούνται κατά την αναφορά σε μια ομάδα μονίμως ή ημιμονίμως συνδεδεμένων οχημάτων όπως αυτών μιας πολλαπλής μονάδας. Κατά την αναφορά σε ένα τρένο που αποτελείται από ποικιλία βαγονιών, ή από διάφορα σετ/μονάδες, χρησιμοποιείται ο όρος σχηματισμός (formation).

Στο Νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου περί Σιδηροδρόμων του 1993 άρθρο 83 παράγραφος 1, το τρένο ορίζεται ως εξής:

α) δυο η περισσότερα κινούμενα βαγόνια συνδεδεμένα μεταξύ τους, από τα οποία το ένα τουλάχιστον είναι κινητήριο,
β) ένα κινητήριο όχημα μη συνδεδεμένο σε άλλο βαγόνι.

Παρομοίως οι κανόνες λειτουργίας ενός τρένου των Atchison, Topeka και Santa Fe Railways του 1948 ορίζουν ένα τρένο ως: "Μια μηχανή ή περισσότερες από μια μηχανές συνδεδεμένες, με ή χωρίς βαγόνια, προβάλλοντας τα ενδεικτικά στοιχεία."

Τύποι τρένων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα τρένο μπορεί να αποτελείται από συνδυασμό ενός ή περισσότερων κινητήριων οχημάτων και εφαπτομένων βαγονιών, ή αυτοπροωθούμενων πολλαπλών μονάδων (ή περιστασιακά ένα απλό όχημα, το οποίο αποκαλείται αυτοκινητάμαξα (railcar ή trainset). Τα τρένα έλκονται (=κινούνται / ρυμουλκούνται) με τη βοήθεια καλωδίων υψηλής τάσης ισχύος 25.000V (από 19.000 έως 27.5000 Volts) ή να κατέρχονται από ανηφόρες με τη βοήθεια της βαρύτητας. Ο συνηθέστερος τρόπος έλξης (κίνησης) στην Ελλάδα είναι η μορφή ντίζελ του πετρελαίου. Από πετρελαιοκινητήρες ισχύος 300kW - 3500kW, ενώ οι ηλεκτροκινητήρες είναι από 500kW - 10000 kW (δηλαδή 500.000 W - 10.000.000Watts)

Ειδικά είδη τρένων που τρέχουν σε ειδικά σχεδιασμένους 'σιδηρόδρομους' είναι ατμοσφαιρικοί σιδηρόδρομοι, τρένα μονής τροχιάς (monorails), υψηλής ταχύτητας τρένα (TGV), Τρένο Dinky, Τρένο Maglev, υπόγειος με λαστιχένιους τροχούς, οι εναέριοι και οι οδοντωτοί σιδηρόδρομοι.

Ένα επιβατικό τρένο αποτελείται από ένα ή περισσότερα κινητήρια οχήματα και από ένα ή περισσότερα βαγόνια. Εναλλακτικά, ένα τρένο μπορεί να αποτελείται εντελώς από επιβατηγά βαγόνια, κάποια από τα οποία διαθέτουν μια "πολλαπλή μονάδα". Σε πολλά μέρη του κόσμου, ειδικά στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη, τα υψηλής ταχύτητας τρένα χρησιμοποιούνται ευρέως για ταξιδιωτικές μεταφορές.

Τα εμπορικά τρένα αποτελούνται από φορτηγά βαγόνια, διαφορετικά από τα επιβατηγά, παρ' όλο που ορισμένα, και ειδικά τα ταχυδρομικά τρένα (ειδικότερα Περιοδεύον Ταχυδρομείο μοιάζουν εξωτερικά περισσότερο με τα επιβατικά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα τρένο πολλές φορές μπορεί να διαθέτει δυο κινητήρια οχήματα και είναι, όπως λέγεται, "δικέφαλο", ενώ στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι κοινό για ένα τρένο μεγάλων αποστάσεων να οδηγείται από τρία, τέσσερα, ή ακόμη και από πέντε κινητήρια οχήματα. Ένα τρένο με κινητήριο όχημα σε κάθε άκρη του αποκαλείται top and tailed και αυτή η πρακτική τυπικά χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις αναστροφής. Το δεύτερο κινητήριο όχημα προσαρτάται προσωρινά για την υποβοήθηση του τρένου στην αύξηση της κλίσης του εδάφους. Αυτή η τεχνική αναφέρεται ως banking στο ΗΒ, λειτουργία βοήθειας στην Βόρειο Αμερική.

Ειδικά σιδηροδρομικά οχήματα χρησιμοποιούνται επίσης και για τη συντήρηση του Σιδηροδρομικού Δικτύου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρένα στην Ελλάδα: