Σπερχόγεια Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°04′26″N 22°03′45″E / 37.07386°N 22.0625°E / 37.07386; 22.0625

Σπερχογεία Καλαμάτας
Δήμος Καλαμάτας
Σπερχογεία Καλαμάτας is located in Greece
Σπερχογεία Καλαμάτας
Σπερχογεία Καλαμάτας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
Περιφερειακή ΕνότηταΜεσσηνίας
ΔήμοςΚαλαμάτας
Δημοτική ΕνότηταΚαλαμάτας
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΜεσσηνίας
Υψόμετρο53 μέτρα
Πληθυσμός825 κάτοικοι
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΚουρτσαούσι
Ταχ. κώδικας24100
Τηλ. κωδικός2721

Η Σπερχογεία είναι χωριό και έδρα της Κοινότητας Σπερχογείας, του Δήμου Καλαμάτας, στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.[2] Έχει πληθυσμό 825 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011[3] και βρίσκεται βορειοδυτικά της Καλαμάτας, από την οποία απέχει 8 χιλιόμετρα. Το παλιό του όνομα επί Τουρκοκρατίας, ήταν Κουρτσαούση και πήρε το σημερινό, το 1867.[4]

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού, είναι γέννημα της λαογραφίας και των λεγόμενων παρατσουκλιών - παρωνύμιων που έδιναν οι Έλληνες, είτε για να πειράξουν κάποιον, είτε για να δώσουν έμφαση στην ιδιότητά του. Έτσι λοιπόν η λέξη "Κουρτσαούσι" δόθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, εικαζόμενοι πως ο Ανώτατος Τούρκος Διοικητής - Πασάς, ήταν κουτσός. Κουτσός και τσαούσης μας έδωσε την ονομασία αυτή.

Η σύγχρνη ονομασία Σπερχογεία - Σπερχόγεια σημαίνει δύο διαφορετικά πράγματα. Πρώτον κατηφορικό έδαφος, πράγμα που ισχύει διότι η Σπερχογεία είναι χτισμένη σε πρόποδα βουνού και δεύτερον από το ρήμα "σπέρχω" που σημαίνει απότομη - δυναμική κίνηση εμπρός. Η δεύτερη ονομασία μπορεί κάλλιστα να τεκμηριωθεί, διότι κατά την Τουρκοκρατία, ήταν ισχυρό Διοικητήριο λόγω της γεωγραφικής του θέσης και του υψομέτρου, που το καθιστούσε στρατηγικό παρατηρητήριο.[5]

Η Σπερχογεία σήμερα είναι οικισμός και Κοινότητα, του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας, παρουσιάζοντας τα τελευταία χρόνια αύξηση του πληθυσμού και δημιουργία νέων οικισμών γύρω από το κέντρο του χωριού και κυρίως βόρεια. Οι κάτοικοί της ασχολούνται και με την κτηνοτροφία, καθώς επίσης και με τις γεωργικές καλλιέργειες. Οι ελιές, το ελαιόλαδο και η καλλιέργεια του εύφορου Μεσσηνιακού κάμπου αποτελεί ασχολία αρκετών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 53 μέτρων.[6]

Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο σύλλογοι, ο ένας είναι ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας,[7] στην ουσία ο Πολιτιστικός Σύλλογος που αναλαμβάνει τις εορταστικές εκδηλώσεις και πάσης φύσεως κοινωνικά δρώμενα. Επίσης εκτελεί φιλανθρωπικούς εράνους και εκπροσωπεί και τον Σύλλογο Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σπερχογείας.

Αθλητικός Όμιλος Σπερχογείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο έτερος Σύλλογος είναι ο Αθλητικός Σύλλογος Σπερχογείας, γνωστός ως Α.Ο.Σ.[8] Το καμάρι των Σπερχογειατών, είναι η ποδοσφαιρική ομάδα με παράδοση ετών και πολύ καλές παρουσίες στο πρωτάθλημα της Α' Τοπικής κατηγορίας της Μεσσηνίας. Χοροί της χρονιάς, πάρτι, τραγούδια, επίσημες χοροεσπερίδες κ.λπ. διοργανώνονται κάθε χρόνο, από τον σύλλογο.

Ο Αθλητικός Όμιλος Σπερχογείας,[9] είναι μια ομάδα με ιστορία, με ντόπιους ποδοσφαιριστές κυρίως και με ένα ένθερμο φίλαθλο κοινό που γεμίζει το πανέμορφο Ποδοσφαιρικό Γήπεδο Σπερχογείας. Έχει ανακηρυχθεί Πρωταθλήτρια Μεσσηνίας δύο φορές στην ιστορία της και έχει αγωνιστεί μια φορά στον τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας.

Γήπεδο Σπερχογείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γήπεδο Σπερχογείας,[10] αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για το χωριό και τα περίχωρα, διαθέτει πλαστικό χλοοτάπητα υψηλών προδιαγραφών, σκεπαστή κερκίδα χωρητικότητας 200 θέσεων, σύγχρονα αποδυτήρια αθλητών, διαιτητών και θέσεις στάθμευσης για τα οχήματα των φιλάθλων.

Διοικητικές μεταβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 21-04-1835, ο οικισμός Κουρτσαούσι προσαρτάται στο Δήμο Θουρίας.[11]
  • 10-07-1867, ο οικισμός Κουρτσαούσι μετονομάζεται σε Σπερχογεία.[12]
  • 31-08-1912, ο οικισμός Σπερχογεία αποσπάται από το Δήμο Θουρίας και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Σπερχογείας.[13]
  • 04-12-1997, ο οικισμός Σπερχογεία αποσπάται από την Κοινότητα Σπερχογείας και προσαρτάται στο Δήμο Καλαμάτας.[14]

Επώνυμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]