Χρήστης:Διαγωνισμός εμπλουτισμού για το 1821/Γρηγόριος ο Κουτλουμουσιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι ένα πρόχειρο του χρήστη Διαγωνισμός εμπλουτισμού για το 1821. Εξυπηρετεί ως χώρος δοκιμών και ανάπτυξης σελίδων της Βικιπαίδειας και δεν είναι εγκυκλοπαιδικό λήμμα.

Διαγωνισμός εμπλουτισμού για το 1821/Γρηγόριος ο Κουτλουμουσιανός
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Γρηγόριος ο Κουτλουμουσιανός γεννήθηκε το 1887 στο Ζαγκλιβέρι Χαλκιδικής υπήρξε μοναχός στο Άγιο Όρος στο Κουτλουμουσιανό Κελλί του Αγίου Νικολάου (το επωνομαζόμενο του Ταρασίου ή του Διαδόχουοπού) όπου και παρέμεινε για πολλά χρόνια. Στο τέλος απεβίωσε στις 30 Ιανουαρίου 1979 κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γρηγόριος εισήλθε στο Κουτλουμουσιανό Κελλί του Αγίου Νικολάου το 1903, στην μικρή ηλικία των 16 ετών ως μοναχός. Μετά από 8 χρόνια κηρύχθηκε μοναχός ενώ μετά από ελάχιστους μήνες χειροτονήθηκε διάκονος. Η ζωή του έφτασε σε κρίσιμο σημείο όταν το 1916 ορίστηκε ως ιερέας. Ο Γρηγόριος κατάφερε να σκαρφαλώσει την ιεραρχία της εκκλησίας ταχύτατα και θα δρούσε στο Κελλί του Αγίου Νικολάου για περίπου 80 χρόνια.[1]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυστυχώς τα στοιχεία που έχουν ανακαλυφθεί για τον του Γρηγόριο είναι ελάχιστα, αλλά υπάρχουν μερικές πληροφορίες για τη ζωή του. Η ζωή Κουτλουμουσιανό Κελλί του Αγίου Νικολάου μπορεί να χαρακτηριστεί μονότονη, καθώς ήταν απομωνομένος απο τον εξωτερικό κόσμο, αλλά αυτό μπορεί να αποκλειστεί με σιγουριά για τον Γρηγόριο καθώς πέρασε 80 έτη στο κελλί. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται ο Γρηγόριος δε μπορούσε να αποχωρήσει από το Κελλί του Αγίου Νικολάου, καθώς το απαγόρευε στον εαυτό του. Νοσταλγούσε την μητέρα του. Είχε ξεχάσει τη μορφή και την όψη της γυναίκας, και συχνά ρωτούσε επισκέπτες να του δείξουν φωτογραφίες γυναικών και αν οι γυναίκες στον κόσμο έξω από το κελλί ήταν σαν την Παναγία. Αυτή η εξαντλητική άσκηση εξασκείται από λιγοστούς σήμερα και φαίνεται σαν ένα παραμύθι, κάτι εξωπραγματικό.[2]


  

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιερομόναχος Γρηγόριος Κουτλουμουσιανός (1887 – 30.1.1979)». Πεμπτουσία. 30 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2022. 
  2. «Ιερομόναχος Γρηγόριος Κουτλουμουσιανός (1887 - 30 Ιανουαρίου 1979)». ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. 30 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2022. 

Κατηγορία:Ελληνική Επανάσταση του 1821

Κατηγορία:Αγωνιστές του 1821‎

Κατηγορία:Αγωνίστριες του 1821

Κατηγορία:Δάσκαλοι του Γένους‎

Κατηγορία:Οθωμανοί στρατιωτικοί της Ελληνικής Επανάστασης του 1821‎

Κατηγορία:Φιλέλληνες‎