Ουαλεντινιανός Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ουαλεντινιανός Α΄
ValentinianI.jpg
Ο Ουαλεντιανός Α΄
Περίοδος 364 - 375
Προκάτοχος Ιοβιανός
Διάδοχος Γρατιανός (Δύση)
Ουαλεντινιανός Β΄ (Ιταλία)
Σύζυγος Μαρίνα Σεβέρα, Ιουστίνη
Οίκος Δυναστεία του Βαλεντινιανού
Πατέρας Γρατιανός ο πρεσβύτερος
Γέννηση 321
σημερινή Κροατία
Θάνατος 17 Νοεμβρίου 375
σημερινή Ουγγαρία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Ουαλεντινιανός (321 - 17 Νοεμβρίου 375), ή Βαλεντινιανός Α΄, ήταν Αυτοκράτορας του δυτικού ρωμαϊκού κράτους από το 364 μέχρι το 375.

Η ανάρρηση και η καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ουαλεντινιανός, δέκα μέρες μετά το θάνατο του προκατόχου του Ιοβιανού, εξελέγη Αυτοκράτορας από τον Στρατό ως Ουαλεντινιανός Α΄. Ήταν αγράμματος, χριστιανός και ταπεινής καταγωγής, αλλά ικανός στρατιωτικός, με επιβλητικό παράστημα και ευέξαπτο χαρακτήρα. Αμέσως μετά την ανάρρησή του στον θρόνο, όρισε συναύγουστο τον νεώτερο αδελφό του Ουάλεντα (ονομαστική: Ουάλης < λατ. Valens, -ntis) (3289 Αυγούστου 378). Στον αδελφό του, ο Ουαλεντινιανός Α' ανέθεσε τη διοίκηση των ανατολικών επαρχιών. Τα επόμενα χρόνια τα δύο αδέλφια πολέμησαν στη Γαλατία εναντίον βαρβαρικών φυλών, στα βόρεια εναντίον των Γότθων και ανατολικά εναντίον των Περσών. Το 375, ο Ουαλεντινιανός Α' πέθανε από αποπληξία και ετάφη στον ναό των Αγίων Αποστόλων.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απολογιστικά το έργο του ήταν θετικό για την αυτοκρατορία. Ήταν ικανός και ανεκτικός ως προς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των υπηκόων του, αλλά η αυστηρότητά του τον είχε καταστήσει ελάχιστα δημοφιλή. Πριν πεθάνει, όρισε ως διάδοχο τον γιο του Γρατιανό και αργότερα τον γιο του από άλλο γάμο, επίσης Ουαλεντινιανό (μετέπειτα αυτοκράτορας Ουαλεντινιανός Β΄). Ο Ουάλης κυβέρνησε από κοινού με τον Γρατιανό, μέχρι το θάνατό του σε μάχη κατά των Γότθων στην Αδριανούπολη, το 378.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Προηγούμενος
Ιοβιανός
Αυτοκράτορας της Ρώμης
364-375
Επόμενος
Γρατιανός, Βαλεντινιανός Β΄