Μάρκος Αυρήλιος Μάριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μάρκος Αυρήλιος Μάριος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Marcus Aurelius Marius (Λατινικά)
Γέννηση3ος αιώνας
Θάνατος269
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλατική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος αυτοκράτορας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάρκος Αυρήλιος Μάριος, λατιν. Marcus Aurelius Marius ήταν αυτοκράτορας της Γαλατικής αυτοκρατορίας το 269, αφού φονεύτηκε ο Πόστουμος.

Ο Μάρκος Αυρήλιος Μαάριος με ακτινωτό στέμμα, IMP. C[AES]. M[ARC]. AVR. MARINUS AVG. Στην άλλη όψη Νίκη, VICTORIA AVG.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την παράδοση ήταν σιδηρουργός στο επάγγελμα και είχε το παρωνύμιο Μαμούριος Βετούριος, του μυθικού σιδηρουργού της βασιλείας του Νουμά Πομπιλίου. Στην στρατό ανήλθε τους βαθμούς και έγινε αξιωματικός. Ήταν παρών στον στρατό, που εξεγέρθηκε στο Μογοντιάκον (Μάιντς), όταν ο Πόστουμος αρνήθηκε στους στρατιώτες του τη λεηλασία της πόλης. Αυτοί στασίασαν, σκότωσαν τον Πόστουμο και στην αναστάτωση που ακολούθησε ο στρατός εξέλεξε τον Μάριο ως διάδοχό του.

Η πρώτη απόφασή του ήταν πιθανά να αφήσει τους στρατιώτες να λεηλατήσουν το Μογοντιάκον. Ζητώντας να παγιώσει την εξουσία του, μετακινήθηκε στην πόλη Αυγούστα Τρεβερόρουμ (Τρεβήροι, νυν Τρηρ). Η εξουσία του δεν κράτησε περισσότερο από 2-3 μήνες, όταν ο έπαρχος του πραιτωρίου (praefectus praetorio) τού Πόστουμου, ο Βικτωρίνος σκότωσε τον Μάριο στα μέσα του 269, μάλλον στην Αυγούστα Τρεβερόρουμ.

Σύμφωνα με τις παλαιές γραπτές πηγές, η βασιλεία του Μάριου κράτησε 2-3 ημέρες μόνο, πριν σκοτωθεί από ένα ξίφος δικής του κατασκευής. Η παράδοση αυτή είναι μερικά ή ολικά εσφαλμένη, διότι βασισμένοι στον αριθμό νομισμάτων που εξέδωσε, θα πρέπει να βασίλευσε 2-3 μήνες.

Ο Μ. Α. Μάριος αναφέρεται στον κατάλογο των 30 τυράννων της Ιστορίας των Αυγούστων. Λέγεται, ότι εξελέγη, διότι το όνομά του παρέπεμπε τον Αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο και τον μεταρρυθμιστή Γάιο Μάριο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Aurelius Victor, Epitome de Caesaribus
  • Aurelius Victor, Liber de Caesaribus
  • Eutropius, Brevarium, Book 9
  • Historia Augusta, Tyranni_XXX*.html The Thirty Tyrants